Huijausyrityksiä Adeccon nimissä! Olemme saaneet tietoomme, että Adecco Finlandin rekrytoijina esiintyvät henkilöt ovat lähestyneet ihmisiä viesteillä WhatsApissa, Facebookissa ja Messengerissä. Näillä henkilöillä ei ole mitään yhteyttä Adeccoon. Jos epäilet saamasi viestin oikeellisuutta, voit tarkistaa Adecco Finlandin yhteystiedot kotisivuiltamme. Kaikki avoimet työpaikkamme löytyvät täältä!

Announcement bar for clients

Avoin hakemus - miten se tehdään?

Avoin hakemus on CV:n, sähköpostin sekä hakemuskirjeen yhdistelmä ja tarkoittaa työpaikan hakemista ilman, että yrityksellä on työntekijöiden haku käynnissä. Vaikka useat työnantajayritykset ilmoittavat avoimista työpaikoistaan esimerkiksi työnhakuportaaleissa, kaikki työpaikat eivät kuitenkaan tule julkiseen hakuun. Sinua kiinnostavassa yrityksessä voi siis olla jo houkutteleva työpaikka, vaikkei yritys ole sitä vielä julkisesti tuonut esiin. Tässä blogitekstissä käymme tarkemmin läpi, milloin avoimen hakemuksen lähettäminen kannattaa ja tarjoamme hyödyllisiä vinkkejä, joiden avulla hakemuksesi todella kiinnittää rekrytoijien huomion.

Miksi ja miten lähettää avoin hakemus?

Hakemuksen lähettäminen perinteisen rekrytointiprosessin ulkopuolella voi olla tehokas keino varmistaa, että juuri sinun hakemuksesi ei pääse hautautumaan satojen muiden hakemusten kasaan. Olettaen, että ansioluettelosi on ajan tasalla ja saatekirjeesi vahva (tästä lisää myöhemmin), HR-tiimit saavat mahdollisuuden lukea sen tuoreeltaan kiireisen hakujakson ulkopuolella.

Vaikka organisaatio ei välttämättä palkkaa ketään hakemuksesi lähettämishetkellä, on täysin mahdollista, että tietosi tallennetaan yrityksen tietokantaan myöhempiä tarpeita varten, jos sinulla on yrityksen arvostamia taitoja ja ominaisuuksia. Näin ollen avoin hakemus voi johtaa mahdollisuuksiin, joita et alun perin tavoitellut – voi olla olemassa muita työpaikkoja, jotka vaativat samanlaisia taitoja ja sellaista kokemusta, joihin juuri sinä olet yrityksen mielestä soveltuva.

Hakemuksen lähettäminen organisaatioon tai tiettyyn tehtävään, jota ei mainosteta, osoittaa suurta rohkeutta. Se osoittaa myös kunnianhimoa, aloitteellisuutta, uteliaisuutta ja päättäväisyyttä – taitoja, joita melkein kaikki mahdolliset työnantajat arvostavat tiimeissään.

Mikä on avoin hakemus?

Avoin hakemus on ajan tasalla olevan CV:n, vapaamuotoisen sähköpostin sekä hakemuskirjeen eli työhakemuksen yhdistelmä. CV:ssä pääset kertomaan ammatillisesta kokemuksestasi ja pätevyydestäsi, hakemuskirjeessä voit korostaa motivaatiotasi ja potentiaaliasi ja sähköpostin tarkoituksena on puolestaan lyhyesti tuoda esiin, miksi lähestyt työnantajaa.

Hyvä lähtökohta on arvioida omia vahvuuksiasi ja kykyjäsi. Olet ottamassa yhteyttä yritykseen, joka ei lähtökohtaisesti yhteydenottoasi odota, joten kysy itseltäsi, mitä tarjottavaa sinulla on heille. Miksi heidän pitäisi kiinnittää erityistä huomiota sinuun ja mitä yritykselle hyödyllisiä taitoja juuri sinulla on?

Kuten minkä tahansa hyvän työhakemuksen yhteydessä, avoimeen hakemukseen sisältyvät dokumentit tulee aina räätälöidä yrityskohtaisesti. Geneerinen, personoimaton sisältö hukkuu helposti muiden, enemmän motivaatiota osoittavien hakemusten joukkoon. Tarkista, että CV:stäsi käy ilmi, että ymmärrät yrityksen kannalta oleelliseen pätevyyteen, taitoihin ja työetiikkaan vaatimukset. CV:n räätälöinnin tulisi osoittaa, että olet juuri sellainen henkilö, joka sopii erityisesti heidän organisaatioonsa.

Tästä pääsemme aasinsiltana tärkeimpään vinkkiin – tee taustatutkimuksesi huolellisesti ennen kuin lähetät avoimen hakemuksesi Osoita, että ymmärrät yrityksen toimintaa, sen aseman markkinoilla, työntekijöihin kohdistuvat odotukset sekä yrityksen arvot ja tulevaisuuden visiot. Paras paikka osoittaa tietoisuutesi tästä on hakemuskirje, joka on ehkäpä avoimen hakemuksen tärkein osa.

Hakemuskirje avoimen hakemuksen liitteeksi

Hakemuskirjeen kirjoittaminen sellaista työpaikkaa varten, jota ei mainosteta, on hieman erilainen prosessi kuin perinteiseen työpaikkailmoitukseen vastaavan saatekirjeen kirjoittaminen. Tämän tyyppisessä dokumentissa sinun on tehtävä vahva hakemusteksti ja tekemäsi taustatutkimuksen pohjalta osoittaa, kuinka voit hyödyntää taitojasi yrityksen hyväksi. Varmista että tiedät, kuka on vastuussa rekrytoinnista ja tee hakemuksestasi henkilökohtainen niin, että se on osoitettu juuri hänelle.

Hakemus kappale kappaleelta

👉 Ensimmäinen kappale: Korosta sekä hakemuskirjeen että sähköpostin ensimmäisessä kappaleessa lyhyesti, miksi lähestyt yritystä. Tunnetko yrityksessä työskentelevän henkilön, joka on kertonut työnantajallaan olevan tarvetta palkata työntekijöitä tulevaisuudessa? Tai oletko juuri saanut opinnot päätökseen ja yritys kiinnostaa sinua esimerkiksi kansainvälisyyden, monimuotoisuuden tai kehitysmyönteisyytensä ansiosta?

👉 Toinen kappale: Nyt on tilaisuutesi osoittaa taustatutkimukseen perustuvat tietosi organisaatiosta. Osoita ymmärryksesi yrityksen työtehtävistä, arvoista sekä liiketoiminnallisista tavoitteista. Tämä on myös mahdollisuutesi osoittaa, että ymmärrät yrityksen aseman markkinoilla, osoitat alaan liittyvät tietosi ja sen, miltä alan tulevaisuus näyttää tulevina vuosina.

- Kolmas kappale: Hakemuksesi tavoitteena on saada organisaation huomio puoleesi. Tässä osassa voit esitellä taitojasi, kertoa mistä kokemuksesi on peräisin ja miten niistä voi olla hyötyä organisaatiolle (linkitä tämä tekemääsi taustatutkimukseen ja niihin asioihin, jotka olet maininnut edellisessä kappaleessa).

👉 Neljäs kappale: Tässä sinun tulisi kehittää lupausta tuomastasi arvosta yritykselle. Voit jatkokehittää myyntivalttejasi ja ehkä jopa luetella saavutuksiasi, joiden uskot voivan tuoda lisäarvoa hakemukseesi.

👉 Lopetus: Viimeinen kappaleesi vaatii käytännön ehdotuksen – tapaamisehdotuksen haastattelun tai epävirallisen keskustelun merkeissä. Tämän voi tehdä positiivisesti vaikuttamatta ylimieliseltä, esimerkiksi kirjoittamalla, että ”toivon kuulevani sinusta pian”.

Avoin hakemus auttaa uuden työn nappaamisessa

Mielenkiintoisen ansioluettelon, ystävälliseen sävyyn kirjoitetun sähköpostin ja houkuttelevan saatekirjeen oikealla yhdistelmällä sinun on helpompi päästä haastatteluun tai ainakin avata keskustelua organisaation kanssa. Avoimet hakemukset ovat myös keino ammatillisen verkoston laajentamiseen. Tekemällä avoimen hakemuksen et koskaan voi tietää, millaisia urapolkuja sinulle voi avautua tulevaisuudessa. Avoimen hakemuksen lähettäminen tarjoaa vain erinomaisen mahdollisuuden sille, että sinut ja potentiaalisi huomataan joko heti tai tulevaisuudessa siinä yrityksessä, jossa todella haluat työskennellä!

Mistä hyvän CV:n ainekset koostuvat tai miten oivallinen työhakemus tehdään? Ennen kuin lähetät avoimen hakemuksesi, käy tutustumassa Adeccon vinkkeihin:

🔹 CV DOs and DON'Ts

🔹 Lataa ilmainen CV-malli

🔹 Näin laadit hyvän CV:n

🔹 Taitopohjainen CV

🔹 Hyvä työhakemus

Kirjoittaja
Adecco

Muita sinua kiinnostavia blogitekstejä