Huijausyrityksiä Adeccon nimissä! Olemme saaneet tietoomme, että Adecco Finlandin rekrytoijina esiintyvät henkilöt ovat lähestyneet ihmisiä viesteillä WhatsApissa, Facebookissa ja Messengerissä. Näillä henkilöillä ei ole mitään yhteyttä Adeccoon. Jos epäilet saamasi viestin oikeellisuutta, voit tarkistaa Adecco Finlandin yhteystiedot kotisivuiltamme. Kaikki avoimet työpaikkamme löytyvät täältä!

Announcement bar for clients

DOs and DON’Ts – näin teet ensimmäisen CV:n

Työkokemus ja koulutustausta eivät pelkästään ratkaise sitä, kuka valitaan tehtävään. Hyvä ja siisti CV, joka on työnantajanäkökulmasta tarkasteltuna helppolukuinen ja houkutteleva, on erinomainen keino erottautua muista hakijoista, vaikkei sinulla olisi vielä työkokemusta. Jotta CV:n kirjoittaminen olisi sinulle helppoa, olemme laatineet listan asioista, joita on hyvä mainita tai välttää CV:ssä – lue Adeccon Dos ja Dont’s!

DO: Lisää alkuun lyhyt esittelykappale

Lyhyt profiiliteksti eli esittely aivan CV:n alussa antaa sinulle mainion tilaisuuden kertoa itsestäsi, tuoda esiin persoonaasi ja tarkentaa, millaisessa työssä loistat. Esittelyteksti on sinulle mahdollisuus vakuuttaa mahdollinen työnantaja siitä, että olisit erinomainen valinta yritykseen! Älä kuitenkaan lisää profiiliin pelkästään kliseisiä trendisanoja, vaan tuo esiin ominaisuuksia ja taitoja, joita sinulla tosiasiassa on.

DON’T: Kirjoitusvirheet

CV on tärkein työnhakudokumenttisi. Ei ole paras keino vakuuttaa potentiaalinen työnantaja siitä, että hallitset yksityiskohdat, jos kerrot hallitsevasi yksityis kohdat. Moni kirjoitusohjelma tarkistaa automaattisesti oikeinkirjoituksen, mutta kannattaa myös pyytää oikolukuun apua kaverilta tai perheenjäseneltä.

DO: Listaa työkokemus käänteisessä kronologisessa järjestyksessä

Listaa työkokemuksesi käänteisessä kronologisessa järjestyksessä eli aina uusimmasta työpaikasta vanhimpaan. Näin CV:si on helppolukuinen ja potentiaalinen työnantaja näkee helposti, millaista työkokemusta ja osaamista olet jo hankkinut. Kun työkokemusta kertyy lisää, muista pitää sama kronologinen järjestys – älä aloita työkokemuksesi perkaamista kesätyöpaikoilla, vaan keskity työn kannalta relevantteihin rooleihin.

Helppo CV-vinkki! Jos olet vastavalmistunut, eikä sinulla ole vielä vuosien työkokemusta, voi olla järkevää painottaa CV:ssä koulutusta työkokemuksen sijaan ja lisätä koulutustiedot ennen työkokemusta.

DON’T: Kerro ihan kaikki

CV:n tarkoituksena on valottaa, millaista pätevyyttä ja osaamista sinulla on hakemaasi työhön sekä millaisia tuloksia olet saavuttanut – tai mihin suuntaan haluat kasvaa ammattilaisena. Sen sijaan CV:ssä ei ole tarvetta kertoa, miksi olet lähtenyt mistäkin työpaikasta tai ettet pitänyt tietyistä työtehtävistä. Sinun ei tarvitse työnhaussa kertoa siviilisäätyäsi, onko sinulla lapsia, ikääsi tai etnistä taustaasi. Sukuselvitysten sijaan pidä CV:si ammattimaisena!

DO: Lisää vapaaehtoistyö- ja harjoittelukokemus

Oletko ollut mukana opiskelijajärjestössä tai -yhdistyksessä tai toiminut kassanhoitajana harrastusporukassasi? Missä olet tehnyt TET-harjoittelun tai oletko jo suorittanut opintoihisi liittyviä harjoittelujaksoja? Lisää nämä tiedot ansioluetteloosi! Varsinkin työuran alkumetreillä sinun kannattaa ehdottomasti tuoda esiin, että sinulla on valmiuksia ja innostusta kehittää itseäsi – ja että sinulla on jo työkaluja uudessa työssä menestymiseksi.

DON’T: Tee yli kaksisivuinen CV

Työpaikkailmoitus voi helposti houkutella satojakin muita hakijoita, joten hyvä CV erottuu muiden dokumenttien joukosta sillä, että se vangitsee lukijan huomion nopeasti ja myös kertoo olennaiset tiedot välittömästi. CV:n tarkoitus on olla selkeä ja ytimekäs – voit kertoa yksityiskohtaisemmin osaamisestasi ja taidoistasi hakemuskirjeessäsi.

Asialliset kysymykset jättävät sinusta hyvän vaikutelman ja saatat jäädä rekrytoijan mieleen. Älä kuitenkaan soita vain soittamisen riemuksi, lue ansioluetteloasi läpi tai pyydä rekrytoijaa kertomaan asioista, jotka on selkeästi purettu jo työpaikkailmoituksessa.

DO: Tuo esiin pätevyytesi sanavalintojen kautta

Sanavalinnoilla on valtavan suuri merkitys siinä, kokeeko lukija CV:si houkuttelevaksi ja kiinnostavaksi. Vältä puhekielisiä ilmauksia, esimerkiksi kesäduunin sijaan kerro kesätyöstä, muuta mun työkokemus muotoon työkokemukseni tai minun työkokemukseni ja vaihda pomo esihenkilöksi. Sanavalinnoillasi vaikutat myös siihen, kuinka osaavana näyttäydyt rekrytoijan silmissä. Jos vastuullasi on ollut kehittää prosessia, älä kerro vain olleesi mukana – älä väheksy taitojasi, vaan tuo rohkeasti esiin osaamisesi ja kykysi ottaa vastuuta!

DON’T: Lähetä CV muussa kuin PDF-muodossa

Siisti CV:n ilme helpottaa työnantajan luku-urakkaa, ja huolellisesti tehty CV nostaa sinut muiden hakijoiden keskuudesta positiivisesti esiin. Tallenna mieluiten CV:si PDF-muotoon, jotta valitsemasi asettelut eivät mene aivan vinksalleen. Lähetä aina CV:si PDF-muodossa, älä esimerkiksi Word-dokumenttina.

Kun teet CV:stäsi ytimekkään, asiallisen ja helppolukuisen, pärjäät työnhaussa hyvin. Jos kaipaat lisää tukea hyvän CV:n tekemiseen, käy lukemassa Adeccon CV-vinkit. Muista käydä lataamassa Adeccon CV-malli – olemme tehneet valmiit CV-pohjat sekä suomeksi että englanniksi.

Lataa ilmainen CV-pohja suomeksi tai englanniksi:

Tsemppiä työnhakuun!

Kirjoittaja
Adecco

Muita sinua kiinnostavia blogitekstejä