Announcement bar for clients

Miten tehdä hyvä työhakemus?

Millainen on hyvä työhakemus eli hakemuskirje ja mitä houkuttelevan työhakemuksen kirjoittamisessa tulee ottaa huomioon? Miten hakemuskirje kannattaa aloittaa ja mitä kaikkea hakemustekstiin pitäisi lisätä? Tässä blogitekstissä kerromme vinkkejä hyvän ja kiinnostavan työhakemuksen tekemiseen.

Siinä missä CV eli ansioluettelo on tiivistelmä työ- ja koulutuskokemuksestasi, hakemuskirjeessäsi voit perustella, miksi juuri sinut tulisi valita tehtävään sekä valottaa, millaista osaamista ja panosta toisit mukanasi yritykseen. Hakemuskirje on sinulle oiva mahdollisuus vakuuttaa kiinnostava työnantajayritys siitä, että juuri sinä olet heille sopivin työntekijä! Kiinnostava työpaikka ja mielenkiintoinen työnantajayritys houkuttelevat valtavan määrän hakijoita, minkä vuoksi hyvä ja laadukas hakemuskirje on keino erottautua positivisesti muista hakijoista.

Räätälöi aina työhakemus tehtävä- ja yrityskohtaisesti

Kohdenna aina hakemuskirjeesi siihen yritykseen, johon olet lähettämässä työhakemustasi. Tarkista kahteen ja mieluusti kolmeenkin kertaan, että olet kirjoittanut yrityksen tai rekrytoinnista vastaavan yhteyshenkilön nimen oikein. Ei ole mitenkään harvinaista, että väärän yrityksen nimi pääsee livahtamaan hakemukseen, mutta tämä voi antaa sinusta huolimattoman ja jopa epämotivoituneen vaikutelman.

Jos haet työtehtävää työpaikkailmoituksen perusteella, käytä työpaikkailmoitusta hakemuksesi pohjana – osoita, että täytät työpaikkailmoituksessa esitetyt vaatimukset. Pyri noudattamaan työpaikkailmoituksessa kerrottuja hakuohjeita; tarkista, pyydetäänkö hakijoita lähettämään hakemus sähköisen järjestelmän kautta vai sähköpostitse ja toimita työhakemus hakuajan puitteissa. Monesti haastatteluja käydään jo hakuaikana, joten varmista paikkasi haastattelukierroksella lähettämällä työhakemuksesi ajoissa.

Millainen on hyvä hakemuskirje?

Pidä hakemuskirjeen ulkomuoto siistinä, selkeänä ja yksinkertaisena. Jos haluat leikitellä työhakemuksen visuaalisella ilmeellä, esimerkiksi Canva-suunnittelutyökalusta löytyy valikoima erilaisia hakemuskirjepohjia, joita voit ladata ilmaiseksi. Pidä kuitenkin hakemuskirjeesi yleisilme helposti luettavana ja huolehdi siitä, että rekrytoija löytää hakemuskirjeestäsi kaikki tarpeelliset tiedot, ennen kaikkea yhteystietosi, nopeasti.

Jos haet etenkin tarkkuutta vaativia työtehtäviä, panosta tekstin sujuvuuteen ja oikeakielisyyteen – pyydä kaveria tai perheenjäsentäsi oikolukemaan työhakemuksesi, jottei tekstiisi unohdu vaikkapa yhdyssanavirheitä. Kertaa esimerkiksi pilkutus- ja yhdyssanasäännöt Kotimaisten kielten keskuksen eli Kotuksen sivuilta sekä ohjepankista.

Työhakemus on mahdollisuus perustella, miksi juuri sinut pitäisi valita

Työhakemus on sinulle myyntipuhe, jonka avulla voit pohjustaa, miksi juuri sinut pitäisi valita monen muun pätevän hakijan sijaan yritykseen töihin. Näytä rohkeasti, että olet aidosti motivoitunut työtehtävästä ja yrityksestä. Kerro osaamisestasi rehellisesti ja realistisesti, mutta älä kuitenkaan väheksy taitojasi; vaikkei sinulla olisi vielä useamman vuoden työkokemusta, sinulla on varmasti osaamista ja ominaisuuksia, jotka auttavat sinua uudessa tehtävässä menestymiseksi! Sama pätee myös, jos haet työpaikkaa sinulle kokonaan uudelta toimialalta. Millaisia valmiuksia ja osaamista sinulla jo on uuden toimialan omaksumiseksi?

Voit tuoda hakemuksessa esiin, että hakemasi tehtävä olisi sinulle esimerkiksi hieno mahdollisuus urakehitykseen, esihenkilötaitojen hiomiseen tai uuden toimialan haltuun ottamiseen, mutta pidä painopiste enemmänkin siinä, millaista lisäarvoa juuri sinun palkkaaminen toisi yritykselle.

Työhakemus sähköisesti

Monesti erillisen hakemuskirjeen sijaan yritykset pyytävät hakijiota täydentämään työhakemuksen suoraan yrityksen järjestelmässä olevaan valmiiseen pohjaan. Täytä tällöin huolellisesti kaikki pakolliset kentät ja huomioi mahdollinen aikakatkaisu – tallenna työhakemuksesi säännöllisesti, jotteivät täydentämäsi tiedot katoa kesken kaiken. Hyödynnä vapaiden tekstikenttien tuoma mahdollisuus nostaa persoonasi ja motivaatiosi esiin.

Varaa riittävästi aikaa työhakemuksen tekemiseen. Useimmiten järjestelmäpohjaisen hakemuksen lisäksi ei tarvita erillistä hakemuskirjettä, joten tämä on sinun paikkasi vakuuttaa rekrytoija!

Hyvä työhakemus on selkeä ja ytimekäs

Seuraavaksi käsittelemme kappale kappaleelta, mistä erikseen lähetettävä hakemuskirje koostuu. Jos työpaikkailmoituksessa on maininta erillisen työhakemuksen lähettämisestä, älä säikähdä – hakemuskirjeen ei suinkaan tarvitse olla monen sivun mittainen elämäkerta, vaan hyvä työhakemus on pikemminkin ytimekäs ja lyhyt kuin monisivuinen uratarina. Jos lähetät erillisen hakemuskirjeen, pidä siis sen runko yksinkertaisena:

1. Aloituskappale

 • Nosta ensimmäiseen kappaleeseen hakemuksesi ydin: miksi haet tehtävää kyseisestä organisaatiosta ja miksi tehtävä kiinnostaa sinua. Tee aloituksesta napakka ja houkutteleva!
 • Ensimmäisen kappaleen tarkoitus on vakuuttaa lukija siitä, että hakemuksesi kannattaa lukea loppuun asti – ja että olet potentiaalinen hakija. Esittele itsesi, taustasi ja tämänhetkinen tilanteesi lyhyesti hyödyntäen työpaikkailmoituksessa käytettyjä ilmaisuja.
 • Huomioi hakemuskirjeesi tyylissä, millaiseen yritykseen otat yhteyttä, mutta anna persoonasi tulla esiin.

2. Työhakemuksen runko

 • Kerro, millaista hakemassasi työssä tarvittavaa osaamista olet kerryttänyt koulutuksen ja työkokemuksen kautta.
 • Kuvaile konkreettisin esimerkein työskentelytyyliäsi, ominaisuuksiasi, vahvuuksiasi sekä työelämävalmiuksiasi. Millainen tiimipelaaja tai johtaja olet, millaiset organisointikyvyt sinulla on tai kuinka hallitset työpaineen? Oletko tarkka ja huolellinen tai asiakaslähtöinen ammattilainen? Jos oman itsen kuvailu ei ole sinulle aivan lempijuttu, pohdi, millaista palautetta olet saanut esimerkiksi työkavereilta, esihenkilöiltä tai asiakkailta.
 • Rakenna hakemuskirjeesi työpaikkailmoituksessa esitettyjen vaatimusten pohjalta ja pyri vastaamaan ilmoituksissa esitettyihin vaatimuksiin. Unohda liialllinen vaatimattomuus ja sen sijaan korosta rohkeasti, miksi juuri sinut pitäisi valita haastateltavien hakijoiden joukkoon.

3. Hakemuskirjeen päättäminen

 • Jos työpaikkailmoituksessa pyydetään lisäämään hakemuskirjeeseen palkkatoive, lisää toiveesi loppukappaleeseen. Monessa työpaikkailmoituksessa on nykyään jo mainittuna palkkahaitari, johon voit sijoittaa oman palkkatoiveesi kokemukseesi perustuen. Ole realistinen, kun lisäät palkkatoiveesi – älä aliarvioi osaamistasi ja taitojasi liian alhaisella palkkatoiveella, mutta vältä selkeästi liian korkean palkkatoiveen esittämistä, jos sinulla ei ole vielä vaadittavaa työ- tai koulutustaustaa.
 • Tuo esille, että odotat innokkaasti jatkokeskusteluja työnantajan kanssa tulevista työtehtävistä.
 • Halutessasi voit lisätä lopputervehdyksen, kuten ”ystävällisin terveisin” tai ”terveisin”. Varmista vielä, että olet lisännyt työhakemukseesi nimesi ja yhteystietosi.
 • Lähetin työhakemuksen – pitääkö nyt soittaa rekrytoijalle?

  Jos työpaikkailmoituksesta ei käy ilmi kaikkia asioita, joista kaipaisit vielä lisätietoa, ota yhteyttä työpaikkailmoituksessa mainittuihin yhteyshenkilöihin. Haluatko tietää esimerkiksi, minkäkokoisessa tiimissä työskentelisit tai kenelle sinua kiinnostavassa roolissa raportoidaan? Jos et ole ihan varma, soveltuuko koulutuksesi työtehtävään, rekrytoijalle soittamalla saat selvyyden sinua askarruttaviin kysymyksiin.

  Asialliset kysymykset jättävät sinusta hyvän vaikutelman ja saatat jäädä rekrytoijan mieleen. Älä kuitenkaan soita vain soittamisen riemuksi ja lukeaksi ansioluettelosi läpi tai pyydä rekrytoijaa kertomaan asioista, jotka on selkeästi purettu jo työpaikkailmoituksessa.

  Yhteenvetona todettakoon, että hyvä työhakemus on selkeä, yksinkertainen ja helppolukuinen. Hyvä hakemuskirje on sinulle arvokas tilaisuus osoittaa, että sinulla on niin pätevyyttä kuin motivaatiota hakemaasi tehtävään! Jos kaipaat tukea työhakemuksen täydentämiseen, me Adeccolla autamme sinua mielellämme kohti uusia urapolkuja. Meillä on tällä hetkellä tarjolla mielenkiintoisia työmahdollisuuksia ympäri Suomen, joten käy tutustumassa Adeccon avoimiin työpaikkoihin tai ota meihin yhteyttä!

Kirjoittaja
Adecco

Muita sinua kiinnostavia blogitekstejä