Huijausyrityksiä Adeccon nimissä! Olemme saaneet tietoomme, että Adecco Finlandin rekrytoijina esiintyvät henkilöt ovat lähestyneet ihmisiä viesteillä WhatsApissa, Facebookissa ja Messengerissä. Näillä henkilöillä ei ole mitään yhteyttä Adeccoon. Jos epäilet saamasi viestin oikeellisuutta, voit tarkistaa Adecco Finlandin yhteystiedot kotisivuiltamme. Kaikki avoimet työpaikkamme löytyvät täältä!

Työpaikkailmoitukset latautuvat viiveellä, joten maltathan hetken, kun vierailet sivulla!

Työnhakuopas

Miten saada unelmien työpaikka?

Työnhaku on prosessi, joka vie aikaa ja sisältää monta erilaista vaihetta. Työnhakuoppaastamme löydät vastaukset sinua askarruttaviin kysymyksiin työnhakuun liittyen.

Haluamme tehdä sinulle työnhausta mahdollisimman vaivatonta, joten olemme koonneet sinulle käytännön vinkkejä työnhakuun liittyen työnhakuoppaaseemme.

AVOIMET TYÖPAIKAT

Lataa CV-malli

Miten voimme auttaa sinua?

Miten tehdä hyvä CV tai mitä asioita on hyvä mainita hakemuskirjeessä? Mistä kaikista kanavista uusi työ voi löytyä?

Adecco on toiminut Suomessa jo yli 20 vuoden ajan. Rekrytointikonsulttimme ovat käyneet läpi lukemattomia ansioluetteloja ja haastatelleet tuhansia hakijoita tavoitteenaan yhdistää osaava työpaikan hakija ja motivoiva työpaikka.

Löydä uusi työpaikkasi

Kun uuden työn etsiminen on sinulle ajankohtaista, pohdi aivan aluksi, millaista osaamista ja taitoa sinulla on. Millaisissa työtehtävissä tai opintojesi vaiheissa olet kokenut olevasi vahvimmillasi? Mistä tehtävistä olet pitänyt erityisesti? Yhtä lailla suuntaa katseesi tulevaan ja mieti, millaisia uratoiveita sinulla on ja millaisia taitoja haluat hankkia.

Mitä haluat työltäsi?

Luonnollisesti työ- ja koulutustaustasi sekä saavutuksesi ovat työnhaussa keskiössä, mutta yhtä olennaisen tärkeitä asioita ovat henkilökohtaiset ominaisuutesi, kiinnostuksenkohteesi ja kehittymispotentiaalisi tulevaisuudessa.

Missä olet hyvä ja mitä asioita haluat vielä oppia?

Työmarkkinoilla puhutaan paljon pehmeistä taidoista, joilla viitataan työpersoonaan liittyviin vahvuuksiin. Pyri siis jo työnhaun alkuvaiheissa miettimään, mikä sinulle on ominaista työntekijänä. Jos sinulla on jo kiikarissa tietty urapolku, miten ominaisuutesi sopivat tehtäväkohtaisiin vaatimuksiin?

Tunnista vahvuutesi ja osaamisesi

Omien vahvuuksien ja taitojen tunnistaminen antaa sinulle työkaluja työpaikkahakemuksen ja CV:n laatimiseen ja haastatteluissa onnistumiseen. Mitä paremmin tunnet itsesi, sitä sujuvampaa työn hakeminen on!

Mistä työpaikat löytyvät?

Työpaikan hakeminen on muuttunut voimakkaasti viime vuosina. Esimerkiksi sosiaalisen median hyödyntäminen työnhakukanavana ja suorahaku eli sopivien ehdokkaiden etsiminen avoimeen tehtävään ilman julkista työpaikkailmoittelua ovat nostaneet suosiotaan työmarkkinoilla.

Uusi työpaikkasi voi myös löytyä suoraan omasta ammatti-, tuttava- tai harrastusverkostostasi. Työ voi löytyä myös suoraan yritykseen yhteyttä ottamalla, joten avoimen hakemuksen lähettäminen suoraan sinua kiinnostavaan organisaatioon voi olla sinun mahdollisuutesi. Hyödynnä myös perinteisempiä työnhakuportaaleja – esimerkiksi Adeccon avoimet työpaikkailmoitukset löydät Oikotien ja Joblyn sivuilta.

Sosiaalinen media ja työnhaku

Sosiaalisen median hyödyntäminen perinteisen työnhaun ohella antaa sinulle laveamman mahdollisuuden markkinoida osaamistasi ja saavutuksiasi. Sosiaalinen media on mainio kanava löytää mielenkiintoisia työmahdollisuuksia, ja toisaalta sosiaalisen median polut mahdollistavat vaikkapa oman asiantuntijabrändisi rakentamisen.

Maailman suurin ammatilliseen verkostoitumiseen keskittynyt sosiaalisen median kanava on LinkedIn. Muita sosiaalisen median kanavia, joita voit hyödyntää työnhaussa, ovat esimerkiksi Twitter, Instagram ja Facebook. Tiesitkö, että Facebookissa on erilaisia ryhmiä ja sivuja, joissa kerrotaan avoimista työpaikoista? Eri ryhmiä voi hakea esimerkiksi hakusanalla ”työpaikat”. Instagramissa voit seurata mielenkiintoisia yrityksiä tai henkilöjä, ja lisäksi kannattaa testata, millaisia erilaisia työnhakuun liittyviä hashtag-sanoja käytetään.

Kun teet sosiaaliseen mediaan itsestäsi profiilia työnhakijana, kiinnitä huomiota siihen, että annat itsestäsi ammattimaisen ja osaavan vaikutelman. Mieti, millaisena näyttäydyt – tai haluat näyttäytyä – sosiaalisessa mediassa.

Hyödynnä LinkedIniä työnhaussa

LinkedIn on työnhakijan ja työnantajayritysten kohtaamispaikka. LinkedInistä voit löytää mielenkiintoisen urapolun hakemalla avointa kiinnostavaa työpaikkaa, mutta yhtä lailla voit rakentaa ajan tasalla olevan LinkedIn-profiilin avulla verkostoja, joiden kautta uusi roolisi voi löytyä.

Seuraa LinkedInissä henkilöitä ja yrityksiä, jotka ovat sinulle potentiaalisia työnantajia. Ole aktiivinen ja osallistu rohkeasti sinua kiinnostaviin keskusteluihin. LinkedInissä on mahdollista lisätä profiiliinsa merkintä siitä, että on aktiviinen työnhakija. Vain suorahakua tekevät rekrytoijat näkevät, että sinuun voi olla yhteydessä työtehtävien tarjoamiseksi. Mieti, millaisilla avainsanoilla ja taidoilla nouset rekrytoijien hauissa esiin.

Näin luot vahvan Linkedin-profiilin

Kuinka tehdä hyvä CV?

Hyvä CV on sujuvasti kirjoitettu, sopivan kattava ja ajatuksella laadittu – CV onkin tiivistelmä koulutuksestasi, taidoistasi sekä työkokemuksestasi, ja sen tarkoitus on antaa mahdollisimman hyvä kuvaus osaamisestasi ytimekkäässä muodossa.

Kun uutta roolia pohtiessasi löydät mielenkiintoisen työpaikkailmoituksen, CV:ssäsi pääset osoittamaan, että sinulla on tehtävän vaatimustasoa vastaavaa osaamista. Keskity CV:n kirjoittamisessa olennaiseen ja korosta ominaisuuksiasi, jotka käyvät yksiin sinua kiinnostavan tehtävän kanssa. Hyvä CV on erinomainen tapa erottautua muiden hakijoiden joukosta!

Vinkkejä hyvän CV:n tekemiseen

Ole ytimekäs
Hyvä CV on ytimekäs, relevantti ja räätälöity. Muista aina räätälöidä CV:si sen mukaan, millaista tehtävää olet hakemassa. Lue siis työpaikkailmoitus huolellisesti ja pohdi, millaisia ominaisuuksia hakijalta toivotaan tai vaaditaan ilmoituksen perusteella. Rakenna CV:stäsi vastaus ilmoitukseen ja kerro lyhyesti tärkeimmistä työtehtävistäsi ja vastuistasi – pelkkä titteli kertoo harvoin, mitä todellisuudessa olet työssäsi päässyt tekemään.

Yhteystiedot
Jotta Adeccon konsultti tavoittaa sinut, lisää ansioluetteloosi puhelinnumerosi sekä sähköpostiosoitteesi. Tarkista, että kaikki tärkeät tietosi ovat varmasti oikein.

Tiivis profiilikuvaus
Heti CV:n alkuosioon sijoitettavan profiilitekstin tarkoituksena on herättää lukijan mielenkiinto – kuvaile muutamalla lauseella itseäsi, ydinosaamistasi sekä tulevaisuuden tavoitteesi. Profiilitekstin kautta CV:si lukija saa paremman kuvan siitä, miksi tehtävä kiinnostaa sinua.

Työkokemus ja koulutus kronologisessa järjestyksessä
Listaa työtehtäväsi uusimmasta vanhimpaan – aloita tämänhetkisestä tai viimeisimmästä työtehtävästäsi. Mainitse kunkin työsuhteen kohdalla työnantajasi, työnimikkeesi sekä työsuhteen kesto ainakin kuukausien tarkkuudella. Kuvaa kunkin työpaikan pääasialliset työtehtäväsi ja vastuualueesi. Jos sinulla on työkokemusta jo vuosikymmenten verran, harkitse, onko esimerkiksi kaikkein varhaisimpia työsuhteita syytä kirjata ansioluetteloon.

Kerro lisäksi, missä ja milloin olet opiskellut ja oletko saanut opintosi valmiiksi. Voit myös lisätä CV:n alkuun koulutustaustasi, etenkin jos sinulla ei ole vielä työvuosia alla.

Konkreettiset saavutukset ja tulokset
Mikäli hakemaasi rooliin liittyvät olennaisesti tulokset ja luvut, kerro jo CV:ssä konkreettisesti, millaisia saavutuksia sinulla on. Jos esimerkiksi haet myynnilliseen rooliin, kerro, millaisiin lukemiin olet yltänyt aiemmissa rooleissasi ja millaisia tuloksia olet saanut aikaan.

Mitä jos työhistoriassa on aukkoja?
Jos sinulla on työhistoriassasi pidempiä ajanjaksoja, jolloin et ole ollut työsuhteessa, voit avata halutessasi tilannettasi. Oletko ollut esimerkiksi interreilaamassa useamman kuukauden, keskittynyt pääsykokeisiin tai käyttänyt aikaa uuden urapolun löytämiseen?

Ole rehellinen!
Kerro CV:ssäsi tosiasiallisista taidoistasi ja kyvykkyyksistäsi. Voit myös eritellä, millaisia taitoja haluat kehittää tulevaisuudessa. Sen sijaan älä liioittele osaamisella, tuloksilla, työkokemuksella tai koulutuksella, joita sinulla ei vielä ole. Ota huomioon, että monesti työnhakuun liittyy erilaisia testejä tai arviointitehtäviä, joissa arvioidaan kandidaatin kyvykkyyttä ja vaikkapa kielitaitoa.

Muu kokemus
Työ- ja koulutustaustan lisäksi kerro muusta osaamisestasi ja kokemuksestasi, joista voi olla hyötyä uudessa tehtävässä. Onko työpaikkailmoituksessa nostettu esiin IT-taidot, esimerkiksi tietyt järjestelmät tai graafiset ohjelmat? Tukeeko urapolkuasi taustasi vapaaehtoistyössä tai vastuutehtävissä? Entäpä onko sinulla valttikorttina tehtävässä menestymiseen siivittävää kielitaitoa?

Kuvalla vai ilman?
Voit laatia CV:si kuvalla tai ilman – kuva ei ole pakollinen, mutta se tuo persoonallisuutta ansioluetteloosi. Muista kuitenkin valita työnhakuun sopiva, asiallinen kuva.

CV:n oikolukeminen
Kun olet saanut CV:si valmiiksi, tarkista mahdolliset kielioppi- tai kirjoitusvirheet ennen lähettämistä. Jos suinkin mahdollista, pyydä vaikkapa kaveriasi tai kollegaasi tarkistamaan CV:si yleisilmeen ja sisällön. Mitä huolellisemmin CV:si rakennat, sitä paremman vaikutelman annat itsestäsi ja erotut positiivisesti muiden hakijoiden joukosta.

Suosittelijat
Rekrytointiprosessiin kuuluu suosittelijoiden tarkastaminen, joten voit nimetä suosittelijasi yhteystietoineen CV:ssäsi. Mikäli et halua listata suosittelijoitasi CV:ssä, voit mainita, että nimeät suosittelijat pyydettäessä.

Lataa ilmainen CV-malli!

Etsitkö täydellistä CV-mallia? Lataa Adeccon ilmainen CV-pohja! Olemme tehneet sinulle valmiiksi CV-mallit sekä suomeksi että englanniksi. Valitse sinulle sopivin CV-pohja ja lataa se koneellesi.

LATAA 1-SIVUINEN CV SUOMEKSI LATAA 2-SIVUINEN CV SUOMEKSI LATAA 1-SIVUINEN CV ENGLANNIKSI LATAA 2-SIVUINEN CV ENGLANNIKSI

Kuinka tehdä hyvä hakemuskirje?

Hyvän ja selkeän CV:n ohella hyvin kirjoitettu hakemuskirje voi toimia pääsylippunasi työhaastatteluun – siksi hyvään hakemuskirjeeseen kannattaa panostaa! Siinä missä CV:ssä kerrotaan ytimekkäästi olennaisimmat työ- ja koulutustiedot, hakemuskirjeessä pääset perustelemaan syvemmin, miksi juuri sinä olet sopivin henkilö tehtävään.

Relevantti ja asianmukainen hakemus
Hyvä hakemuskirje vastaa suoraan työpaikkailmoitukseen. Lue ensin siis työpaikkailmoitus huolellisesti läpi ja pohdi, mitä tehtävässä vaadittavaa osaamista ja kyvykkyyttä sinulla jo on. Räätälöi hakemuksesi siihen yritykseen ja tehtävään, joista olet kiinnostunut – vältä yleisen hakemuksen lähettämistä.

Kuvaile vahvuuksiasi ja työskentelytyyliäsi
Tuo esiin tehtävän kannalta olennaiset kyvykkyytesi, osaamisesi ja kokemuksesi. Hakemuksessa voit kertoa, millainen työskentelytyylisi on, miten ratkot pulmia ja kuinka siedät stressiä. Maalaa hakemuksessasi kokonaiskuva persoonastasi ja osaamisestasi. Kuvaile konkreettisin esimerkein, millaisiin tuloksiin olet päässyt.

Räätälöi hakemuksesi
Jokainen hakemus tulee räätälöidä yritys- ja tehtäväkohtaisesti. Kun lähetät hakemustasi eteenpäin, tarkista, että esimerkiksi yrityksen nimi, tehtävänimike, logo ja muut tiedot ovat oikein. Hakemuskirjettä laatiessasi pohdi, miksi tehtävä kiinnostaa sinua – mitä toivot yritykseltä ja mitä sinä toisit mukanasi työtehtävään.

Mikä tärkeintä – anna motivaation näkyä!
Uutta unelmatyötäsi kohti kulkiessasi anna motivaatiosi näkyä! Kerro jo hakemuskirjeessäsi, että olet motivoitunut ja innostunut, ja voit myös eritellä, mikä tehtävänkuvassa tai yrityksessä on vakuuttanut sinut. Näin hakemuskirjeesi erottuu hyvällä tavalla muista hakemuksista.

Mitä ottaa huomioon hakemuskirjeessä?

  • Ota selvää yrityksestä sekä yrityksen nettisivujen, LinkedInin että verkostojesi kautta. Näin pystyt varmistumaan siitä, että yritys ja sen kulttuuri vastaavat omia toiveitasi – ja lisäksi saat tärkeää tietoa, jonka avulla saat tehtyä hakemuksestasi houkuttelevan.
  • Kerro hakemuksessasi, miten sait kuulla työtehtävästä ja miksi päädyit hakemaan tehtävää. Oletko jo alan piinkova ammattilainen tai oletko juuri täydentänyt osaamistasi alalla lisäkoulutuksella?
  • Tulevathan tehtävän kannalta olennaiset taitosi ja osaamisesi varmasti esiin hakemuksessasi? Vakuuta tehtävän esihenkilö siitä, että juuri sinä olet sopivin valinta tehtävään, sillä sinulla on erinomainen yhdistelmä tarvittavaa osaamista, kokemusta ja ominaisuuksia tehtävässä menestymiseksi.
  • Ole itsevarma, älä liian röyhkeä. Vakuuta sitoutuneisuudellasi ja innokkuudellasi!
  • Ole ytimekäs ja kirjoita itsestäsi totuudenmukaisesti.
  • Vältä puhekielisiä ilmauksia ja tarkista oikeinkirjoitus.
  • Älä kirjoita itsestäsi tai muista negatiiviseen sävyyn.
  • Kerro pyydettäessä palkkatoiveesi.
  • Kirjaa itsellesi ylös, millaisiin tehtäviin ja yrityksiin olet lähettänyt hakemuksesi sekä rekrytoijien yhteystiedot. Näin olet valmistautunut, kun saat yhteydenoton tehtävään liittyen.

Hakemuksen seuranta

Jos olet lähettänyt työhakemuksen, mutta hakuajan päätyttyä sinuun ei ole vielä otettu yhteyttä, voit ottaa yhteyttä rekrytoinnista vastaavan henkilöön. Työpaikkailmoituksessa voi olla mainintaa, että hakijoihin otetaan yhteyttä vasta hakuajan päätyttyä, mikä on hyvä ottaa huomioon.

Mieti jo etukäteen ennen rekrytoijan tavoittelemista, mitä haluat kertoa itsestäsi tai millaisista asioista kaipaat lisätietoa. Kun soitat, esittele asiallisesti itsesi koko nimelläsi ja kerro, mitä tehtävää olet hakenut. Kysy, onko hakemuksesi saapunut perille ja millaisella aikataululla hakemuksia käydään läpi. Varaudu siihen, että myös sinulle esitetään kysymyksiä.

Pidä keskustelu ytimekkäänä, jolloin arvostat myös rekrytoijan aikaa. Kerro vielä lopuksi, että sekä tehtävä että yritys kiinnostavat sinua.

NÄIN TEET HYVÄN TYÖHAKEMUKSEN!

Työhaastattelu

Työhaastattelussa onnistuminen vaatii jonkin verran valmistautumista – mitä paremmin valmistautuneena saavut haastatteluun, sitä vakuuttavampi olet. Haastattelutilanteessa haastattelijat kiinnittävät huomiota käyttäytymiseesi, vastaustyyliisi ja eleisiisi, joten kiinnitä huomiota kehonkieleesi.

Eri yrityksistä ja toimenkuvista riippuen haastatteluissa on eroavaisuuksia. Haastattelussa voi mukana olla 1–4 haastattelijaa, mutta tätä ei tarvitse jännittää – olet jo antanut itsestäsi hyvän vaikutelman, sillä monien hakijoiden joukosta juuri sinä olet saanut haastattelukutsun! Muista, että haastattelijatkin saattavat jännittää haastattelutilannetta, kuten haastateltavakin.

Miten valmistautua haastatteluun?

Jännitys pois harjoittelemalla
Pohdi jo ennen haastattelua, miten haluat esitellä itsesi ja mieti vastauksia useimmin kysyttyihin kysymyksiin. Mieti jo etukäteen, miksi juuri sinä olisit paras valinta yritykseen. Jos koet haastattelutilanteet jännittäviksi, harjoittele etukäteen haastatteluja esimerkiksi ystävän kanssa tai peilin edessä.

Tutustu yritykseen
Sinulta voidaan esimerkiksi tiedustella, onko yritys sinulle tuttu tai mitä tiedät yrityksestä. Ota siis yrityksestä etukäteen mahdollisimman paljon selvää, jotta voit vastata sinulle esitettäviin kysymyksiin. Lisäksi voit LinkedInin kautta tutustua yrityksessä työskentelevien henkilöiden taustoihin.

Mitä rekrytoija haluaa tietää sinusta?

Motivaatio

Oletko aidosti motivoitunut ja kiinnostunut roolista?

Sitoutuneisuus

Oletko innostunut rooliin sisältyvistä tehtävistä?

Henkilökemia

Sovellutko työyhteisöön ja yrityskulttuuriin?

Tuloksellisuus

Miten olet suoriutunut aiemmista tehtävistäsi?

Rekrytoija haluaa siis selvittää osaamisesi, motivaatiosi ja soveltuvuutesi rooliin ja yritykseen.

Haastattelupäivänä

  • Saavu haastatteluun ajoissa. Selvitä jo etukäteen, miten pääset haastattelupaikalle ja kuinka paljon matka vie aikaa. Tarkista bussiaikataulut tai parkkipaikka-alueet.
  • Ota mukaasi työ- ja koulutodistukset. Jos haastattelu jännittää, voit myös varmuuden varalta ottaa mukaasi CV:si ja hakemuskirjeesi muistisi tueksi.
  • Paina mieleesi haastattelijan nimi ja tallenna haastattelijan yhteystiedot puhelimesi. Jos syystä tai toisesta myöhästyt, ilmoita tästä haastattelijalle.
  • Pukeudu tehtävän ja yrityksen mukaisesti. Nyrkkisääntö on, että pukeudu asiallisesti, siististi ja huolitellusti, mutta pukeutumistasi tärkeämpiä asioita ovat motivaatiosi ja asenteesi. Jos et ole varma, onko Adeccon asiakasyrityksessä käytössä jokin tietty pukukoodi, voit haastattelukutsun saatuasi varmistaa Adeccon konsultilta ohjeistusta pukeutumiseen.
  • Haastattelu on monesti jännittävä tilanne – ja haastattelija ymmärtää, että sinua saattaa jännittää. Monesti helpottaa, kun haastattelun aluksi mainitsee jännityksensä ääneen. Haastattelijaakin saattaa jännittää!
  • Osoita, että olet aidosti kiinnostunut ja motivoitunut tehtävästä. Kerro, mitkä tehtävän osaset ovat mielestäsi mielenkiintoisia ja miten tuot kaivattua osaamista tiimiin.
  • Ole ylpeä saavutuksistasi! Haastattelutilanteessa saat kehua itseäsi ja olla tyytyväinen siitä, mitä olet työurallasi ehtinyt tehdä.
  • Vastaa sinulle esitettyihin kysymyksiin rehellisesti ja suoraan. Jos et ymmärrä haastattelijan esittämää kysymystä, pyydä tarkennusta.
  • Jos haluat tietää lisää tehtävästä tai yrityksestä, pyri esittämään konkreettisia kysymyksiä. Kaipaatko lisätietoa yrityksen arvoista tai tiimin koosta?
  • Pidä keskustelu positiivisena, kun kerrot syistä työpaikan vaihtamiseen. Älä puhu negatiivisessa sävyssä aiemmista työnantajistasi haastattelussa. Monesti työpaikan vaihtamisen taustalla on halu saada esimerkiksi uusia haasteita, vastuualueita tai erilaisia mahdollisuuksia.
  • Vaadi asiallisuutta myös pöydän toiselta puolelta. Haastattelu on luottamuksellinen tilanne, eikä haastattelussa tule käsitellä työhön liittymättömiä asioita, ellet itse halua tuoda niitä ilmi. Haastattelijan ei siis pidä kysyä henkilökohtaisista asioistasi, ja voit kieltäytyä vastaamasta tällaisiin kysymyksiin.

Soveltuvuustestit

Erilaisten kompetenssia ja soveltuvuutta mittaavien testien hyödyntäminen osana rekrytointiprosessia on yleistynyt. Testien käyttö on perusteltua, sillä niiden avulla voidaan ennustaa, miten valittavan henkilön ominaisuudet vaikuttavat menestykseen uudessa työtehtävässä.

Kyvykkyystestit arvioivat henkilön kognitiivista kapasiteettia. Testien tavoitteena on saada selville, millaista loogisanalyyttistä päättelykykyä, ongelmanratkaisutaitoa ja potentiaalia tulevaan tehtävään henkilöllä on.

Osaamista mittaavia testejä hyödynnetään, kun halutaan saada tietoa henkilön tietyistä kyvyistä, kuten kielitaidot tai matemaattiset taidot.

Persoonallisuus- ja luotettavuustestien perusteella selvitetään, millaisia taipumuksia ja toimintatapoja, vahvuuksia sekä kehitysalueita henkilöllä on. Testien avulla kartoitetaan henkilön soveltuvuutta persoonan ja osaamisen yhdistelmän kautta.

Yleisiä rekrytoinnin osia

  • Puhelin- tai videohaastattelu
  • Kompentessipohjainen haastattelu
  • Vapaamuotoinen haastattelu
  • Ryhmätehtävä tai ryhmähaastattelu
  • Case-pohjainen haastattelu
  • Esikarsivat testit
  • Soveltuvuusarviointi

Suosittelijat

Suosittelijoiden tarkistamisella on painoarvoa rekrytointiprosessissa. Suosittelija on henkilö, joka osaa kertoa sinusta työntekijänä ja miten olet suoriutunut tehtävästäsi. Alle olemme koonneet vinkkejä siihen, mitä sinun on hyvä pohtia, kun sinulta pyydetään suosittelijat.

  1. Suosittelija voi olla entinen esihenkilösi, kollegasi, yhteistyökumppanisi tai asiakas – olennaista on, että suosittelija osaa kertoa objektiivisella tavalla siitä, miten olet suoriutunut työstäsi. Vältä sen sijaan ystävän tai perheenjäsenen pyytämistä suosittelijaksi.
  2. Suosittelijoita on hyvä olla yhdestä kahteen. Jos lisäät suosittelijasi ansioluetteloosi, tarkista nimi, yritys ja puhelinnumero. Kerro, millaisessa asemassa hän on ollut suhteessa sinuun – onko suosittelijasi esihenkilösi tai kollegasi.
  3. Voit kysyä jo työsuhteen aikana, voisiko esimerkiksi esihenkilösi olla tulevaisuudessa suosittelijasi.
  4. On tärkeää, että kysyt etukäteen suosittelijalta suostumuksen toimia suosittelijanasi. Jos mainitset suosittelijasi CV:ssäsi, pyydä tähänkin lupa.
  5. Kerro suosittelijallesi, millaiseen tehtävään olet hakeutumassa, jotta hän osaa varautua yhteydenottoon. Voit myös saada hyviä vinkkejä työnhakuun!
  6. Pyri siihen, että suosittelijatiedot ovat ajan tasalla. Jos olet lisännyt suosittelijasi ansioluetteloosi jo hyvä tovi sitten, varmista, että suosittelut ovat edelleen voimassa ja suosittelijoihin voi olla yhteydessä.
  7. Jos sinulla ei ole vielä työurasi alussa suosittelijaa, voisiko esimerkiksi opettajasi, harrastustoiminnan vetäjä tai TET-harjoittelupaikkasi yhteyshenkilö toimia suosittelijanasi?
  8. Toimita rekrytoijalle suosittelijasi yhteystietoineen viimeistään rekrytoinnin loppuvaiheessa.

Miksi minulta pyydetään suosittelija?

Suosittelija voi antaa rekrytoijalle arvokasta tietoa siitä, miten olet suoriutunut työtehtävissäsi, missä vahvuutesi ovat ja millaiset tehtävät eivät osu sinun kiinnostuksenkohteisiisi. Tuleva esihenkilö saa enemmän tietoa työskentelytyylistäsi, jotta yhteistyönne lähtee sujumaan jo työsuhteen alusta lähtien mahdollisimman hyvin. Kun Adeccon rekrytointikonsultti pyytää sinua mainitsemaan suosittelijasi, voit luottaa siihen, että käsittelemme suosittelijasi antamia tietoja luottamuksellisesti, vastuullisesti ja objektiivisesti.

Palkkaneuvottelut

Kun yritys on kattavan ja huolellisen rekrytointiprosessin päätteeksi todennut, että juuri sinä olet heidän kaipaamansa lisä organisaatioon, käydään viimeistään tässä kohtaa palkkaneuvottelut.

Tutustu jo työtehtävää hakiessasi alan palkkatasoon ja vertaa sitä omaan palkkatoiveeseesi. Pohdi jo työnhakuvaiheessa, painaako sinulla vaakakupissa enemmän tietty palkkataso vai arvostatko enemmän uuden oppimista ja itsesi kehittämistä. Jos et ole aivan varma alan yleisistä linjoista palkan suhteen, ota yhteyttä jo alalla toimiviin henkilöihin tai selvitä palkkatilastojen tai tehtävään liittyvän työehtosopimuksen avulla, millainen alan palkkataso yleensä on. Jos kuitenkaan et löydä tietoa palkkatasosta, voit ottaa yhteyttä rekrytoijaan jo rekrytointiprosessin alussa ja varmistaa, että työn vastuualueet ja tarjottava palkkahaitari vastaavat toiveitasi.

Etenkin julkisella sektorilla ja tiettyjen työehtosopimusten piiriin kuuluvilla aloilla puhutaan palkkaryhmistä, jolloin saat selkeän kuvan siitä, millainen realistinen palkkatasosi tulisi olemaan tehtävässä. Toisaalta palkkaneuvotteluja ei välttämättä voida käydä.

Jos saamasi työtarjouksen palkkataso ei vastaa toiveitasi, pyydä hetki aikaa miettiä asiaa. Tuo esiin, millaisia vastuita haastatteluissa saamiesi tietojen perusteella tehtävässä on ja korosta, mitä lisäarvoa toisit tehtävään. Muista selvittää, onko yrityksellä tarjota palkan lisäksi muita työsuhde-etuja tai bonusmalleja, jotka tuovat peruspalkkaan tuntuvaa lisäystä. Mikä on yrityksen käytäntö esimerkiksi ylimääräisten vapaapäivien, koulutusmahdollisuuksien tai muiden etuuksien suhteen?

Palkkaneuvottelu on nimensä mukaisesti molempia – sekä sinua että työnantajaasi – koskeva neuvottelu. Sinun ei tarvitse siis hyväksyä ensimmäistä palkkatarjousta. Työstä saatava palkka on useimmille hyvin tärkeä osa uuden työpaikan houkuttelevuutta. Ole rehellinen itsellesi sinua motivoivasta palkkatasosta ja pidä siitä kiinni.

Onnea keskusteluihin!

Oletko valmis astumaan unelmien työhösi?

Toivomme, että työnhakuoppaastamme on sinulle hyötyä – nyt on aika kurkata kohti tulevaisuuden työpaikkaasi! Käy tutkimassa, löydätkö unelmien työsi jo tänään.

 löydä unelmatyösi