Huijausyrityksiä Adeccon nimissä! Olemme saaneet tietoomme, että Adecco Finlandin rekrytoijina esiintyvät henkilöt ovat lähestyneet ihmisiä viesteillä WhatsApissa, Facebookissa ja Messengerissä. Näillä henkilöillä ei ole mitään yhteyttä Adeccoon. Jos epäilet saamasi viestin oikeellisuutta, voit tarkistaa Adecco Finlandin yhteystiedot kotisivuiltamme. Kaikki avoimet työpaikkamme löytyvät täältä!

Announcement bar for clients

Mitä kannattaa kysyä työhaastattelussa?

Mitä kannattaa kysyä työhaastattelussa? Haastattelutilanteen loppumetreillä haastattelija kysyy usein, onko hakijalla herännyt kysymyksiä. Vaikka tämä kysymys esitetään kaikissa hyvin suunnitelluissa haastatteluissa, voi kysymys kuitenkin yllättää. Saattaa tuntua oudolta hypätä yhtäkkiä haastattelijan kenkiin ja alkaa esittää kysymyksiä – ja mitä kysymyksiä oikeastaan pitäisi esittää? Usein hakijoista tuntuu siltä, että kyseessä on jokin testi.

Mahdollisuus esittää haastattelijalle kysymyksiä on sinulle hyvä tilaisuus varmistaa, että työ sopii sinulle. Lue blogistamme vinkit, mitä kannattaa kysyä työhaastattelussa; seuraavaksi nostamme esiin kysymyksiä, joita sinun kannattaa kysäistä haastattelijalta saadaksesi tietoa työkulttuurista, työajoista, esihenkilöstä, tiimistä ja muista työviihtyvyyteen vaikuttavista asioista. Käy myös lukemassa ohjeet työhaastatteluun ja videohaastatteluun valmistautumiseen sekä miten sinun kannattaa vastata yleisimpiin haastattelukysymyksiin.

Mitä kannattaa kysyä työhaastattelussa - aloita roolista

1. Miltä tyypillinen työpäivä näyttää?

Kun kuuntelet vastausta, mieti työnkuvausta. Vastaako se esimerkiksi työpaikkailmoituksessa kerrottua? Onko joitakin tehtäviä jätetty mainitsematta ilmoituksessa? Olisiko tämä työ, jonka tekemisestä nautit? Jos haastattelija sanoo, että jokainen päivä on erilainen, kysy tyypillisestä kuukaudesta tai siitä, mihin suurin osa ajasta käytetään. Jos vastaus on yhä epämääräinen, saattaa se viestiä yrityksestä, jolla ei ole selkeää rakennetta.

2. Mikä on saanut tässä tehtävässä työskennelleet erottumaan joukosta?

Rekrytoijat etsivät työntekijöitä, jotka välittävät työstään ja haluavat kehittyä siinä. Tällä kysymyksellä osoitat, että haluat tehdä tässä tehtävässä parhaasi. Vastaus puolestaan antaa sinulle tietoa siitä, mitä työssä menestyminen käytännössä edellyttää sinulta.

Odotukset

3. Miten onnistumista mitataan tässä tehtävässä?

Jotta saat selkeän kuvan siitä, mikä työtehtävässä on olennaisen tärkeää, varmista, miten onnistumista mitataan. Onko rooliin määritelty esimerkiksi päivä- tai viikkotason tavoitteita ja miten niiden toteutumista seurataan? Saatat vastauksesta huomata, että vain kolmella työnkuvauksessa mainitulla vastuualueella on lopulta merkitystä – tai että vastuualueita on paljon enemmän kuin pystyisit realistisesti hoitamaan.

4. Mitä haluaisitte minun saavuttavan kolmen ensimmäisen kuukauden aikana?

Kestääkö perehdytys vain työsuhteen ensimmäisten 90 päivän ajan? Odottaako työnantaja suuria edistysaskelia jo kuukauden sisällä? Palkkaavan esihenkilön pitäisi voida vastata näihin helposti ja antaa sinulle selkeä suunnitelma. Sen avulla näet, miten hyvin odotuksesi täsmäävät yrityksen toiveiden kanssa.

Yritys

5. Voitko kertoa minulle yrityksen työkulttuurista ja arvoista?

Tutustu yrityksen kulttuuriin ja ilmapiiriin sekä siihen, onko yritys sinun näköisesi työympäristö ja vastaako yrityksen arvomaailma omaasi. Mahdollisen työnantajan ydinarvojen ymmärtäminen auttaa arvioimaan, miten tyytyväinen olisit työarjessa. Vastaus kertoo, miten organisaatio kohtelee työntekijöitään, onko työntekijöillä hyvä tasapaino työn ja vapaa-ajan välillä ja tarjotaanko heille lisäetuja.

6. Mikä on mielestäsi parasta tässä yrityksessä työskentelemisessä?

Tämä on hyvä kysymys, sillä ihmiset yleensä puhuvat mielellään itsestään! Lisäksi vastaus voi olla erittäin paljastava. Kun ihmiset pitävät työstään, heidän on helppoa kertoa sen hyvistä puolista, ja kuulijan on helppoa nähdä, milloin he puhuvat aidon innostuneesti. Jos haastattelija kompuroi sanoissaan tai vastaa robottimaisesti, voi se olla varoitusmerkki.

Tiimi

7. Millaisen tiimin kanssa työskentelisin?

Työskentelet tiimikavereiden kanssa päivittäin, joten on hyvä ymmärtää tiimin dynamiikka. Se, miten jäsenet tekevät yhteistyötä ja miten tehtävät jaetaan, kertoo paljon asemastasi kollegoiden keskuudessa sekä tiimin järjestäytymisestä.

8. Kuka olisi läheisin työtoverini?

Tämä on yhteydessä edelliseen kysymykseen ja porautuu syvemmälle tärkeimpiin työsuhteisiin, jotka sinulla on tässä työroolissa. Keneltä pyydät apua? Kenen kanssa teet eniten yhteistyötä? Tämä on myös hyvä mahdollisuus tiedustella, miten perehdytys toteutettaisiin – jos tiimissä on käytössä kaverijärjestelmä tai tietty henkilö, joka on jo ilmoittautunut näyttämään sinulle, miten asiat hoituvat, tiimi on todennäköisesti järjestäytynyt ja toimii hyvin yhdessä.

Haastattelussa ei ole kyse vain siitä, että sinua arvioidaan mahdollisena työntekijänä – se antaa myös sinulle mahdollisuuden arvioida mahdollista työnantajaa. Mieti, mikä sinulle on työssä todella tärkeää, ja esitä siihen liittyviä kysymyksiä. Näin voit löytää juuri sinulle oikean roolin ja työnantajan.

Kaipaatko lisää vinkkejä työnhakusi tueksi? Lataa Adeccon työnhakuopas, josta löydät konkreettisia vinkkejä työnhaun jokaiseen vaiheeseen. Käy myös selaamassa Adeccon avoimet työpaikat ja ota askel kohti uutta työtä!

Kirjoittaja
Adecco

Muita sinua kiinnostavia blogitekstejä