Haastattelusi sujuu mainiosti, olet vastannut jokaiseen kysymykseen osaavasti ja itsevarmasti, ja mahdollisuutesi vaikuttavat hyviltä. Mutta hetkinen – tapaaminen ei vielä olekaan ohi! Haastattelutilanteen loppumetreillä haastattelija kysyy vielä sinulta, onko sinulla jotain, mitä haluaisit kysyä. Vaikka tämä kysymys esitetään varsin usein kaikissa hyvin suunnitelluissa haastatteluissa, kaikki hakijat eivät ole valmistautuneet siihen.
Saattaa tuntua oudolta hypätä äkkiä haastattelijan kenkiin ja alkaa esittää kysymyksiä – ja mitä kysymyksiä oikeastaan pitäisi esittää? Usein hakijoista tuntuu siltä, että kyseessä on jokin testi. Tämä on kuitenkin hyvä mahdollisuus varmistaa, että yritys varmasti on sinulle sopiva työpaikka. Seuraavaksi esitämme parhaat kysymykset, joita sinun kannattaa kysäistä haastattelijalta saadaksesi tietoa työkulttuurista, työajoista, esihenkilöstä, tiimistä ja muista työviihtyvyyteen vaikuttavista asioista.
Rooli
1. Miltä tyypillinen työpäivä näyttää?
Kun kuuntelet vastausta, mieti työnkuvausta. Vastaako se kerrottua? Onko joitakin tehtäviä jätetty mainitsematta ilmoituksessa? Olisiko tämä työ, jonka tekemisestä nautit? Jos haastattelija sanoo, että jokainen päivä on erilainen, kysy tyypillisestä kuukaudesta tai siitä, mihin suurin osa ajasta käytetään. Jos vastaus on yhä epämääräinen, saattaa se viestiä yrityksestä, jolla ei ole selkeää rakennetta.
2. Mikä on saanut tässä tehtävässä työskennelleet erottumaan joukosta?
Rekrytoijat etsivät työntekijöitä, jotka välittävät työstään ja haluavat kehittyä siinä. Tällä kysymyksellä osoitat, että haluat tehdä tässä tehtävässä parhaasi. Vastaus puolestaan antaa sinulle tietoa siitä, mitä työssä menestyminen käytännössä edellyttää sinulta.
Odotukset
3. Miten onnistumista mitataan tässä tehtävässä?
Sen ymmärtäminen, mikä saa esihenkilösi tyytyväiseksi, on tärkeää määrittäessäsi prioriteetteja. Saatat vastauksesta huomata, että vain kolmella työnkuvauksessa mainitulla vastuualueella on lopulta merkitystä – tai että vastuualueita on paljon enemmän kuin pystyisit realistisesti hoitamaan. Lisäksi koronapandemian jälkeen osa yrityksistä mittaa menestymistä yhä useammin tuottavuuden avulla, ei niinkään tehtyjen työtuntien perusteella.
4. Mitä haluaisitte minun saavuttavan kolmen ensimmäisen kuukauden aikana?
Kestääkö perehdytys vain työsuhteen ensimmäisten 90 päivän ajan? Odottaako työnantaja suuria edistysaskelia jo kuukauden sisällä? Palkkaavan esihenkilön pitäisi voida vastata näihin helposti ja antaa sinulle selkeä suunnitelma. Sen avulla näet, miten hyvin odotuksesi kohtaavat yrityksen odotukset.
Yritys
5. Voitko kertoa minulle yrityksen työkulttuurista ja arvoista?
Tutustu yrityksen kulttuuriin ja ilmapiiriin sekä siihen, onko yritys sinun näköisesi työympäristö ja vastaako yrityksen arvomaailma omaasi. Mahdollisen työnantajan ydinarvojen ymmärtäminen auttaa arvioimaan, miten tyytyväinen olisit työarjessa. Vastaus kertoo, miten organisaatio kohtelee työntekijöitään, onko työntekijöillä hyvä tasapaino työn ja vapaa-ajan välillä ja tarjotaanko heille lisäetuja.
6. Mikä on mielestäsi parasta tässä yrityksessä työskentelemisessä?
Tämä on hyvä kysymys, sillä ihmiset yleensä puhuvat mielellään itsestään! Lisäksi vastaus voi olla erittäin paljastava. Kun ihmiset pitävät työstään, heidän on helppoa kertoa sen hyvistä puolista, ja kuulijan on helppoa nähdä, milloin he puhuvat aidon innostuneesti. Jos haastattelija kompuroi sanoissaan tai vastaa robottimaisesti, voi se olla varoitusmerkki.
Tiimi
7. Millaisen tiimin kanssa työskentelisin?
Työskentelet tiimikavereiden kanssa päivittäin, joten on hyvä ymmärtää tiimin dynamiikka. Se, miten jäsenet tekevät yhteistyötä ja miten tehtävät jaetaan, kertoo paljon asemastasi kollegoiden keskuudessa sekä tiimin järjestäytymisestä.
8. Kuka olisi läheisin työtoverini?
Tämä on yhteydessä edelliseen kysymykseen ja porautuu syvemmälle tärkeimpiin työsuhteisiin, jotka sinulla on tässä työroolissa. Keneltä pyydät apua? Kenen kanssa teet eniten yhteistyötä? Tämä on myös hyvä mahdollisuus tiedustella, miten perehdytys toteutettaisiin – jos tiimissä on käytössä kaverijärjestelmä tai tietty henkilö, joka on jo ilmoittautunut näyttämään sinulle, miten asiat hoituvat, tiimi on todennäköisesti järjestäytynyt ja toimii hyvin yhdessä.
Haastattelussa ei ole kyse vain siitä, että sinua arvioidaan mahdollisena työntekijänä – se antaa myös sinulle mahdollisuuden arvioida mahdollista työnantajaa. Mieti, mikä sinulle on työssä todella tärkeää, ja esitä siihen liittyviä kysymyksiä. Näin voit löytää juuri sinulle oikean roolin ja työnantajan.