Announcement bar for clients

Videohaastatteluun valmistautuminen

Videohaastattelun käyttö rekrytointiprosessissa on yleistynyt voimakkaasti, ja onkin hyvin todennäköistä, että olet jo törmännyt videohaastatteluun töitä hakiessasi. Työnantajat voivat käyttää kahdenlaista videohaastattelutapaa rekrytoinneissaan. Ensimmäinen vaihtoehto on usein esikarsintavaiheessa käytetty, nauhoitettu videohaastattelu, jossa työnantaja nauhoittaa kysymykset valmiiksi ja työnhakija voi vastata niihin omalla ajallaan, omaan tahtiinsa. Toinen tapa suorittaa videohaastattelu on hyödyntää suoria videoyhteyksiä, kuten Skypeä tai Teamsiä.

Useimmiten käytetään vain yhtä videohaastattelumuotoa ja vain yhdessä rekrytointiprosessin vaiheessa, mutta toisinaan, kuten pandemia-ajan mukanaan tuomissa poikkeustiloissa saatoit huomata, turvaudutaan videohaastatteluihin niin esikarsintavaiheessa kuin itse haastattelukierroksella. Videohaastattelu voi alkuun tuntua jännittävältä, mutta hyvällä valmistautumisella ja omana aitona itsenään olemalla pääsee jo pitkälle! Keräsimme käytännöllisiä vinkkejä, jotka auttavat sinua onnistumaan videohaastattelussa.

Viisi vinkkiä videohaastatteluun

1) Valmistautuminen

Videohaastatteluun kannattaa valmistautua samoin kuin mihin tahansa työhaastatteluun. Ota etukäteen selvää työnantajasta ja työnkuvasta sekä mieti vastauksia suosituimpiin työhaastattelukysymyksiin. Lähempänä haastatteluhetkeä kannattaa myös tarkistaa, että internetyhteys, mikrofoni, kuulokkeet ja videoyhteys toimivat. Voit käyttää videohaastattelussa joko tietokonetta tai älypuhelinta, mutta varmista, että laite on vakaalla alustalla, jotta video ei heilu ja saat kätesi vapaaksi haastattelun ajaksi.

2) Pukeutuminen

Pukeudu siististi ja samoin kuin pukeutuisit kasvokkain käytävään haastattelun. Ota huomioon työnantajan työkulttuuri ja pukeudu sen mukaisesti (yrityksen somekanavilta tai esittelyvideolta voi saada vinkkejä pukeutumiseen). Nyrkkisääntönä kannattaa pitää, että on parempi olla hieman ylipukeutunut kuin alipukeutunut. Tiheitä kuoseja ja raitoja kannattaa kuitenkin välttää videohaastattelussa, sillä nämä voivat aiheuttaa häiriöitä näytöllä.

3) Sijainti

Valitse videohaastattelua varten valoisa paikka, jossa voit istua sopivalla etäisyydellä laitteesi kamerasta. Tarkista, että tausta on neutraali, hiljainen ja siisti, sillä rauhaton tausta vie huomion pois sinusta. Videohaastattelu olisi hyvä käydä valoisassa paikassa, esimerkiksi ikkunan lähettyvillä. Katso, että valo tulee joko edestä tai viistosti sivuilta kasvoillesi. Vältä vastavaloa, sillä silloin kasvosi näkyvät todennäköisesti epäselvästi vastavalon luoman kontrastin takia.

4) Videohaastattelutilanne

Videohaastattelussa on hyvä muistaa katsekontakti eli kameraan katsominen ja tietysti hymy. Ruudulla näkyvät vain kasvosi, joten ilmeesi kiinnittävät haastattelijan huomion tavallista haastattelutilannetta enemmän. On myös hyvä pitää mielessä, että videohaastattelutilanteessa kaikki luonnolliset nyanssit katoavat ja niin sanottuja jäänrikkojia on vaikeampi keksiä. Voit kuitenkin miettiä jo etukäteen muutaman puheenaiheen, jotka voit nostaa esille ennen virallisen haastattelun alkamista. Ole oma itsesi ja esittele itsesi, vaikka kättelyt jäävätkin väliin. Keskity muutenkin puheeseen ja pidä mielessä, että selkeä ja tarpeeksi hidas puherytmi on etenkin videohaastatteluissa tärkeää.

5) Ota rennosti

Pyri mahdollisimman luonnolliseen vaikutelmaan ja vältä ylimääräistä heilumista kameran edessä. Luonnollinen ja ryhdikäs asento antaa sinusta pätevän ja asiantuntevan kuvan. Kameralle puhuminen ei välttämättä onnistu luonnostaan, joten kannattaa harjoitella kameralle puhumista jo ennen haastattelua. Tällä tavalla osaat muokata omaa kehonkieltäsi ja voit olla itsevarmempi videohaastattelussa. Kameralle puhuminen voi olla jännittävää, mutta pyri luontevaan keskusteluun haastattelijan kanssa. Älä luo itsellesi liian suuria suorituspaineita ja muista, että kameran toisella puolella oleva rekrytoija on myös vain ihminen.

Onnea haastatteluun! Nauhoitettujen vastausten kanssa on onneksi mahdollisuus nauhoittaa vastaukset useita kertoja. Reaaliaikaiset videohaastattelutkin sujuvat varmasti mutkitta, kunhan vaan uskot itseesi! Käy myös lukemassa Adeccon muut työnhakuvinkit!

Kirjoittaja
Adecco

Muita sinua kiinnostavia blogitekstejä