Huijausyrityksiä Adeccon nimissä! Olemme saaneet tietoomme, että Adecco Finlandin rekrytoijina esiintyvät henkilöt ovat lähestyneet ihmisiä viesteillä WhatsApissa, Facebookissa ja Messengerissä. Näillä henkilöillä ei ole mitään yhteyttä Adeccoon. Jos epäilet saamasi viestin oikeellisuutta, voit tarkistaa Adecco Finlandin yhteystiedot kotisivuiltamme. Kaikki avoimet työpaikkamme löytyvät täältä!

Announcement bar for clients

Suosittelija työnhaussa – pitääkö olla suosittelija, kun hakee työtä?

Pitääkö olla suosittelija, kun hakee uutta työtä? Lyhyesti sanottuna kyllä: suosittelijoiden tarkistaminen on olennainen osa rekrytointiprosesseja. Suosittelija on henkilö, joka osaa antaa konkreettista tietoa siitä, miten olet suoriutunut aiemmista työtehtävistäsi ja millainen olet esimerkiksi tiimin jäsenenä, ongelmanratkaisijana tai uuden kehittäjänä. Suosittelijoiden kommentit eivät luonnollisestikaan yksin paina vaakakupissa, kun yritys tekee päätöksiä uuden työntekijän valinnasta, mutta suositteluista yritys saa rekrytointipäätöksensä tueksi konkreettista tietoa tulevan työntekijänsä ominaisuuksista ja osaamisesta.

Tässä blogiartikkelissa kerromme, miksi suosittelija on tärkeässä roolissa, kun haluat uuden työpaikan sekä mitä on hyvä huomioida tai välttää suosittelijoita valitessasi.

Kuka on hyvä suosittelija?

Suosittelijasi tärkein tehtävä on kertoa rekrytoijalle, kuka olet, mitä olet tehnyt ja saavuttanut urallasi ja millainen työskenteytyylisi on. Suosittelija voi olla esimerkiksi nykyinen tai entinen esihenkilösi, työkaverisi, asiakkaasi tai yhteistyökumppanisi. Sen sijaan perheenjäsenen, sukulaisen tai ystävän valitseminen suosittelijaksi ei ole suositeltavaa, sillä he eivät todennäköisesti pysty kuvaamaan objektiivisesti, millainen työpersoonasi on ja miten toimit eri työtilanteissa.

Kuinka monta suosittelijaa minun pitää hankkia?

On mahtavaa, jos voit nimetä useamman suosittelijan, jotka voivat kertoa sinusta ja osaamisestasi eri näkökulmista. Suosittelijoiden määrää tärkeämpää on kuitenkin se, että valitset sellaiset henkilöt, jotka osaavat kertoa työpanoksestasi mieluusti mahdollisimman lyhyen ajan sisältä. Useimmiten yhdestä kahteen suosittelijaa riittää.

Mitä suosittelija saa kertoa?

Suosittelijalta ei saa kysyä henkilökohtaiseen elämään liittyviä seikkoja tai muita asioita, joilla ei ole työn kanssa mitään tekemistä. Kun Adeccon HR-ammattilaiset ottavat yhteyttä suosittelijaasi, tarkoituksenamme on selvittää, millaisia työtehtäviä olet suorittanut, millaisia vahvuuksia ja kehittämiskohteita sinulla saattaa olla ja millaiset yhteistyötaidot sinulla on. Kysymyksiin vaikuttaa se, millaisesta tehtävästä on kyse. Esimerkiksi, miten siedät painetta, pysytkö aikatauluissa, millainen olet neuvottelijana tai miten suhtaudut tavoiteasetantaan.

En voi pyytää esihenkilöäni suosittelijaksi – mitä teen?

On täysin ymmärrettävää, jos et halua pyytää tämänhetkistä esihenkilöäsi suosittelijaksesi. Suosittelijan ei suinkaan tarvitse olla nykyinen esihenkilösi, vaan aivan hyvin voit pyytää kollegaa, asiakasta tai yhteistyökumppania suosittelijaksi. Valitse kuitenkin sellaiset henkilöt, jotka ovat voineet seurata työskentelyäsi tarpeeksi läheltä, jotta he voivat kertoa sinusta asiantuntevasti. Voisiko siis esimerkiksi pari aiempaa esihenkilöäsi, työkaveriasi tai tiiminvetäjääsi kertoa sinusta rekrytoijalle lisää?

Pitääkö suosittelijat nimetä jo CV:ssä?

Voit lisätä suosittelijoiden yhteystiedot jo ansioluetteloosi niin halutessasi, mutta voit aivan hyvin toimittaa suosittelijoiden yhteystiedot rekrytointiprosessin myöhemmissä vaiheissa. Kysy aina suosittelijaltasi lupa, jos haluat mainita hänet CV:ssäsi. Lisää suosittelijan nimi, titteli, puhelinnumero ja sähköpostiosoite sekä tieto siitä, millainen työsuhteenne on ollut.

Pidä suosittelija ajan tasalla

Jotta suosittelijasi pystyy varautumaan mahdollisiin yhteydenottoihin ja ehtii jäsentelemään, mitä hän haluaa sinusta kertoa, kerro hyvissä ajoin suosittelijallesi työnhaustasi. Muista ainakin kertoa, mille toimialalle ja millaiseen tehtävään olet ajatellut hakea. Ehkäpä saat samalla kullanarvoisia vinkkejä työnhakuun?

Ovathan suositukset edelleen voimassa?

Jos et ole hyvään toviin ollut suosittelijoihisi yhteydessä, varmista, että suositukset ovat yhä voimassa. Tarkista, että suosittelijoiden yhteystiedot ovat varmasti ajan tasalla. Jätä lisäämättä suosittelijat, joilta et ole varmistanut, voivatko he olla suosittelijoitasi. Jos suosittelija ei ole tietoinen siitä, että häneen tullaan ottamaan yhteyttä ja kyselemään sinusta, jäävät vastaukset helposti vajaiksi.

Mitä jos suosittelijaa ei ole?

Jos sinulla on ihan ensimmäinen työpaikka etsinnässä, voisiko suosittelijana toimia esimerkiksi harjoittelupaikan yhteyshenkilö, opettajasi tai harrastusporukan ohjaaja? Oletko mukana järjestötoiminnassa ja löydätkö tätä kautta suosittelijan?Sen sijaan älä koskaan nimeä suosittelijaa ilman lupaa; varmista aina suosittelijaksesi kaavailemaltasi henkilöltä, että hän on halukas kertomaan työpanoksestasi.

En tule juttuun suosittelijani kanssa

Valitse ensisijaisesti suosittelijat, jotka osaavat kertoa sinusta rekrytoijalle objektiivisesti, joten jos et aivan kaikki ei ole työsuhteesi aikana mennyt putkeen nykyisen esihenkilösi tai kollegasi kanssa, harkitse heidän pyytämistään suosittelijoiksesi. Jos syystä tai toisesta joudut nimeämään henkilön, jonka kanssa ihan kaikki ei sujunut aivan parhaalla mahdollisella tavalla, kerro tästä avoimesti rekrytoijalle.

Miten Adecco toimii suosittelijoiden suhteen?

Adeccon konsultti tarkastaa suosittelijat aivan rekrytointiprosessin loppuvaiheissa. Suosittelijatarkistuksen tarkoituksena on täydentää rekrytointiprosessin aikana sinusta koottuja tietoja kokonaisvaltaisen kuvan saamiseksi. Useimmiten Adeccon konsultti pyytää yhdestä kahteen suosittelijaa. Emme koskaan soita henkilöille, joita et ole nimennyt suosittelijaksi; toimintamme perustuu siihen, että hakijana voit luottaa meihin ja kokea olosi turvalliseksi missä tahansa rekrytointiprosessin vaiheessa.

Kaipaatko lisää tukea työnhakuusi? Olemme koonneet käytännönläheisiä työnhaku- ja uravinkkejä blogipostauksiimme. Käy siis lukemassa lisää työnhakuvinkkejä ja tutustu myös Adeccon avoimiin tyopaikkoihin!

Kirjoittaja
Adecco

Muita sinua kiinnostavia blogitekstejä