Huijausyrityksiä Adeccon nimissä! Olemme saaneet tietoomme, että Adecco Finlandin rekrytoijina esiintyvät henkilöt ovat lähestyneet ihmisiä viesteillä WhatsApissa, Facebookissa ja Messengerissä. Näillä henkilöillä ei ole mitään yhteyttä Adeccoon. Jos epäilet saamasi viestin oikeellisuutta, voit tarkistaa Adecco Finlandin yhteystiedot kotisivuiltamme. Kaikki avoimet työpaikkamme löytyvät täältä!

Announcement bar for clients

Mitä välttää työhakemuksessa?

Kun yrityksessä julkaistaan työpaikkailmoitus, jo hakuajan alkumetreiltä lähtien rekrytoijalla voi olla vino pino työhakemuksia edessään. Yhteen hakuun voi tulla helposti kymmeniä tai jopa satoja hakemuksia, mikä tarkoittaa sitä, että rekrytoijalla ei ole välttämättä aikaa syventyä jokaiseen hakemukseen monen minuutin ajan. Siksi on tärkeää panostaa siihen, että työhakemuksestasi on helppo saada ensisilmäyksellä yleiskäsitys, millainen hakija olet!

Unohdat konkreettisten esimerkkien merkityksen

Kirjoitatko jokaiseen työhakemukseesi olevasi ahkera, reipas, oma-aloitteinen, sosiaalinen tiimipelaaja ja opit helposti uutta? Nämä adjektiivit ja ilmaukset voivat toki kuvailla sinua, mutta pyri välttämään sanoja, joita kaikki muutkin käyttävät. Jos kuitenkin ahkera ja oma-aloitteinen ovat juuri adjektiivit, jotka parhaiten täsmäävät sinuun työntekijänä, tuo konkreettisten esimerkkien avulla esiin, miten ne näkyvät työskentelyssäsi. Millaisissa työtilanteissa olet osoittanut oma-aloitteisuutta ja ahkeruutta ja oletko saanut tästä hyvää palautetta esihenkilöltäsi?

Kliseisiä ilmauksia ei siis tarvitse välttää työhakemuksessa, eikä sinun tarvitse vängän väkisin yrittää keksiä uusia, omaperäisiä ilmauksia. Pystyt hyvin erottautumaan muista hakijoista osoittamalla, millaisissa tilanteissa olet päässyt näyttämään taitosi!

Esimerkkejä:

❌”Olen työntekijänä ahkera ja oma-aloitteinen”

🎯 ”Olen oma-aloitteisesti vetänyt projektia x kuuden kuukauden ajan.”

Kloonaatko saman työhakemuksen työpaikasta tai vuodesta toiseen?

Ei ole mitään pahaa siinä, että hyödyntää samoja lauseita ja sanoja eri yrityksiin suunnattavissa hakemuskirjeissä. Tarkista kuitenkin, että aiemmista työhakemuksistasi kopioimat tiedot pätevät yhä.

Lisäksi lue työhakemus aina huolellisesti läpi ennen sen lähettämistä. Työnhaun haet ehkä useampaankin paikkaan lyhyen ajan sisään, mutta älä erottaudu muiden hakijoiden joukosta huolimattomuusvirheillä. Riskinä saman hakemuksen kierrättämisessä on se, että huomaamattasi kirjoitat esimerkiksi väärän yrityksen tai työpaikan nimen tai et muista päivittää uusia tietoja tekstiin. Tarkista siis aina kahteen tai kolmeenkin kertaan, että olet kirjoittanut työhakemukseesi oikean yrityksen nimen, sillä ihan toisen organisaation nimeäminen jättää sinusta helposti epämotivoituneen ja huolimattoman vaikutelman.

Kielioppivirheet, ei kai niillä mitään väliä ole?

Selkeät kielioppivirheet eivät anna sinusta ammattimaista vaikutelmaa. Ennen hakemuksesi lähettämistä lue se kriittisin silmin läpi ja kiinnitä huomio tekstin sujuvuuteen ja kieliopin toimivuuteen. Tarkista ainakin yhdyssanat! Jos kirjoittaminen ei ole aivan sinun heiniäsi, pyydä kaveria, perheenjäsentä tai kollegaa oikolukemaan tekstisi.

Työpaikkailmoitusta lukiessasi kiinnitä huomiosi tekstin sävyyn. Onko työpaikkailmoitus kirjoitettu asiallisesti vai onko huumoria mukana? Kirjoita työhakemuksesi samalla tyylillä – kuitenkin vältä äärimmäisyyksiin menemistä. Kapulakieliset, liian muodolliset ja monimutkaiset lauserakenteet eivät houkuttele rekrytoijaa lukemaan, eivät myöskään liian rennot ja hassuttelevat ilmaukset.

Esimerkkejä:

❌”Olen kiinnostunut myynti assistentin osa-aika työstä."

🎯”Olen kiinnostunut myyntiassistentin osa-aikatyöstä”

❌”Huomasin työpaikkailmoituksia työnhakuportaaleissa selatessani työpaikkailmoituksenne projekti-insinöörin avoimesta työtehtävästä, ja haluaisinkin työhakemuksellani osoittaa olevani varsin kiinnostunut työskentelemään yrityksessänne mielenkiintoiselta vaikuttavassa roolissa, johon etsitte kaltaistani ammattilaista.”

🎯”Olen motivoitunut työskentelemään projekti-insinöörinä yrityksessänne.”

Vältä jaarittelua ja CV:n toistamista

Pidä työhakemuksesi napakkana ja selkeänä. Mieti, mitä haluat erityisesti nostaa itsestäsi esiin – sinun ei tarvitse tyhjentää kaikkia ajatuksiasi työhakemukseen. CV on kooste ammatillisesta pätevyydestäsi, koulutustaustasi ja työkokemuksestasi, joten sinun ei tarvitse työhakemuksessa kirjoittaa samoja asioita uudelleen.

Korosta rohkeasti vahvuuksiasi, jotka täsmäävät työpaikkailmoituksessa mainittuihin vaatimuksiin. Tuo esiin, mikä sinua motivoi ja kiinnostaa erityisesti hakemassasi työtehtävässä ja yrityksessäsi ja kuvaile, mitä erityistä juuri sinä toisit yritykseen. Työhakemus on sinulle mahdollisuus osoittaa sopivuutesi tehtävään; sopiva nöyryys työnhaussa voi olla sinulle eduksi, mutta liiallinen nöyristely ja työpaikan anelu eivät anna sinusta ammattimaista vaikutelmaa. Työhakemuksessa ei tarvitse liiaksi painottaa taitoja, joita sinulla ei vielä ole – pääpaino on ominaisuuksissasi ja osaamisessasi, joita hakemassasi työssä tarvitaan.

Esimerkkejä:

❌”En ole lainkaan alan asiantuntija, mutta toivottavasti harkitsette minua tehtävään.”

🎯”Minulla on osaamista ja kokemusta asioissa X ja X.” (Asiat X ja X ovat tietenkin työpaikkailmoituksessa peräänkuulutettuja taitoja).

Jätä työhakemus räätälöimättä ja unohda haastattelupaikka?

Jos et tuo motivaatiotasi ja innostuneisuuttasi esiin, miksi yrityksen pitäisi kiinnostua sinusta? Jokainen työhakemus, jonka kirjoitat, tulee aina rakentaa työpaikka- ja yrityskohtaisesti. Hyvästä työhakemuksesta tulee käydä ilmi, miksi olet kiinnostunut hakemastasi työpaikasta. Mikä tekee yrityksestä niin kiinnostavan, että haet työtä? Onko yritys esimerkiksi toimialallaan arvostettu toimija tai onko sinulla yrityksen tarvitsemaa täsmäosaamista?

Esimerkkejä:

❌”Haen yrityksestänne töitä, koska minulla on jäänyt hyvä vaikutelma teistä.”

🎯 ”Olen motivoitunut ja innostunut työskentelemään alansa edelläkävijäyrityksessä, ja lisäksi osaamiseni asiassa X tuo lisäarvoa yrityksen kehitysprojekteihin.”

Me Adeccolla autamme sinua löytämään juuri sinulle sopivan työn! Käy tutustumassa Adeccon avoimiin työpaikkoihin tai ota suoraan lähimpään Adeccon toimistoon yhteyttä, jotta voimme auttaa sinua työnhaussasi. Entä oletko jo käynyt tutustumassa Adeccon työnhakuoppaaseen, josta löydät kattavasti vinkit jokaiseen työnhaun vaiheeseen?

Kirjoittaja
Adecco

Muita sinua kiinnostavia blogitekstejä