Huijausyrityksiä Adeccon nimissä! Olemme saaneet tietoomme, että Adecco Finlandin rekrytoijina esiintyvät henkilöt ovat lähestyneet ihmisiä viesteillä WhatsApissa, Facebookissa ja Messengerissä. Näillä henkilöillä ei ole mitään yhteyttä Adeccoon. Jos epäilet saamasi viestin oikeellisuutta, voit tarkistaa Adecco Finlandin yhteystiedot kotisivuiltamme. Kaikki avoimet työpaikkamme löytyvät täältä!

Announcement bar for clients

Yleisimmät kysymykset työhaastattelussa ja vastaukset niihin

Mitkä ovat yleisimmät haastattelukysymykset ja miten niihin kannattaa vastata? "Kerro jotain itsestäsi" on hyvin usein työnhakijan kuulema kysymys työhaastattelussa, yhtä usein nostetaan esiin heikkoudet ja vahvuudet. Vaikka haastattelukysymykset vaihtelevatkin tehtäväkohtaisesti, tietyt kysymykset toistuvat usein ja niihin on hyvä miettiä vastauksia etukäteen. Keräsimme yhteen Adeccon HR-konsulttienkin hyödyntämät kysymykset sekä ohjeet, miten sinun kannattaa vastata niihin.

1. Kerro jotain itsestäsi

Monesti työhaastattelun aluksi rekrytoija pyytää haastateltavaa kertomaan itsestään. Rekrytoija on luonnollisesti erityisesti kiinnostunut työhön liittyvistä asioista, minkä vuoksi vastaus kannattaa rakentaa työaiheisten seikkojen ympärille. Tarkoituksena on kertoa rekrytoivalle henkilölle lyhyesti, mutta vakuuttavasti kuka olet, mitä teet tällä hetkellä ja mihin suuntaan haluat työuraasi viedä. Voit myös esimerkiksi aloittaa kertomalla tiivistetysti nykyisistä työtehtävistäsi tai viimeaikaisesta saavutuksestasi. Seuraavaksi voit kertoa muusta työkokemuksestasi, jolla on merkitystä hakemaasi tehtävään liittyen, ja lopuksi voit vielä kertoa, mitä haluaisit tehdä seuraavaksi ja mitä tavoittelet urallasi. Yksi vaihtoehto on myös nostaa esiin, millaisia yrityksen arvostamia ominaisuuksia sinulla on. Voit halutessasi kertoa henkilökohtaisemmistakin asioista, kuten perheestäsi tai siitä, mistä olet kotoisin. Kuitenkaan sinun ei ole pakko tuoda henkilökohtaisen elämän asioita esiin, ellei se tunnu sinusta luontevalta.

2. Miksi olet hakenut töihin juuri meille tai tähän tehtävään?

Potentiaalinen työnantaja kysyy tämän kysymyksen työhaastattelussa varmistuakseen, että olet perehtynyt kyseisen työn tehtävänkuvaan ja että työn sisältö motivoi sinua. Kysymyksen avulla rekrytoijan on tarkoitus varmistaa, että koet hakemasi työn mieluisaksi ja tavoitteisiisi soveltuvaksi ja että olisit valmis sitoutumaan työhön. Painota, että olet perehtynyt yritykseen ja tiedät, minkälaiseen paikkaan olet hakenut töihin. Haastattelussa kannattaa tuoda esille, mikä haettavassa tehtävässä, yrityksessä sekä toimialassa on erityisesti herättänyt kiinnostuksesi ja kuinka aikaisempi kokemuksesi olisi hyödyksi uudessa roolissa.

3. Mitkä ovat vahvuutesi ja heikkoutesi?

Kerro osaamisestasi ja ominaisuuksistasi avoimesti ja rehellisesti, mutta älä sorru vähättelemään suotta itseäsi. Pohdi, mitkä hakemasi työpaikan vaatimukset käyvät yksiin vahvuuksiesi kanssa. Etsiikö työnantajayritys henkilöä, joka sietää painetta ja osaa ratkaista ongelmia? Jos nämä ilmaisut kuvastavat sinua, tuo esimerkkien avulla esiin, miten voit työarjessa hyödyntää näitä vahvuuksiasi. Jos omien vahvuuksien tunnistaminen ei tunnu sinusta helpolta, mitä jos kysyisit esihenkilöltäsi, kollegoiltasi tai esimerkiksi opiskelukaveriltasi, missä olet heidän mielestään hyvä?

Entä miten kertoa heikkouksista? Nosta esiin kehityskohteitasi mutta myös, miten pyrit kehittämään itseäsi. Jos ajanhallinta tuottaa sinulle haasteita, kerro konkreettisin esimerkein, miten pyrit kuitenkin tehostamaan työtäsi. Teetkö muistilistoja, jotta saat varmasti kaikki tehtävät suoritettua tai asetatko itsellesi välitavoitteita?

4. Kerro jostain suorituksesta, josta olet erityisen ylpeä

Työantaja esittää tämän kysymksen selvittääkseen, mitä olet saavuttanut sekä minkälaiset onnistumiset ovat jääneet vahvimmin mieleesi. Kuvailemasi onnistunut suoritus on hyvä kytkeä työelämään - kerro, kuinka kyseinen suoritus auttaisi myös hakemassasi roolissa menestymiseen. Vastauksestasi rekrytoija voi päätellä, minkälaisista työtehtävistä nautit ja millaisessa työympäristössä suoriudut parhaiten. Lisäksi rekrytoijalla on hyvä mahdollisuus oppia minkälainen ihminen olet, mikä sinua motivoi ja mitä ylipäätään pidät onnistuneena saavutuksena.

5. Kuinka selviydyt ongelmatilanteista sekä työskentelystä paineen alla?

Tähän kysymykseen vakuuttavasti vastaamalla sinulla on mahdollisuus erottautua positiivisesti muista hakijoista. Kyky työskennellä paineen alla viestii usein myös muista taidoista, esimerkiksi kyvystä tehdä nopeita päätöksiä tarvittaessa, järjestelmällisyydestä sekä hyvästä ajanhallinnasta. Usein paineen alla hyvin suoriutuvilla on myös hyvät ongelmanratkaisukyvyt, mitä työnantajat arvostavat. Tämän kysymyksen yhteydessä voit myös kertoa stressinsietokyvyistäsi. Tärkeää on antaa tarkkoja esimerkkejä työtilanteista, joissa hyvä paineenhallintakyky tai ongelmatilanteista selviytyminen on tullut esille. Vastaa tähän kysymykseen aina rehellisesti ja esimerkiksi tarpeen vaatiessa voit myös korostaa haluasi kehittyä paineen alla työskentelyssä. Kysymykseen vastatessa on hyvä pysyä rauhallisena, koska haastattelija tarkkailee todennäköisesti myös nonverbaaleja merkkejä sekä kehonkieltäsi: työhaastattelu on yksi esimerkki yleensä stressaavina koetuista tilanteista. Vastaa siis kysymykseen mahdollisimman itsevarmalla asenteella sekä totuudenmukaisesti.

6 Kuinka esihenkilösi kuvailisi sinua työntekijänä?

Omista onnistumisista puhuminen saattaa välillä tuntua hieman haastavalta. Tämä kysymys mahdollistaa omien positiivisten ominaisuuksien sekä taitojen esiintuomisen toisen ihmisen sanoin. Tähän kysymykseen vastatessasi voit esimerkiksi kertoa hyvästä suoriutumisen arvioinnista, jonka esihenkilösi on sinulle antanut. Muistathan myös avata haastattelijalle hieman palautteen kontekstia, jotta iso kuva on helpompi hahmottaa. Voit myös kertoa jostain tietystä työtilanteesta ja viimeistellä tarinan kertomalla, kuinka esihenkilösi voisi kuvailla sinua kyseessä olevan tilanteen hoitamisesta. Tämä kysymys tarjoaa lisäksi mahdollisuuden korostaa jotain tiettyä piirrettä, jota rekrytoiva henkilö hakee uudessa työntekijässä, ja josta olet saanut aikaisemmin hyvää palautetta.

7. Onko sinulla kysymyksiä meille?

Tämän kysymyksen kohdalla sinulla on hyvä mahdollisuus selvittää, minkälaisessa tiimissä tehtävään valittu henkilö tulee työskentelemään, millainen yrityskulttuuri on, miltä tavallinen työpäivä kyseisessä roolissa näyttää ja kuinka suuressa tiimissä työskentelisit. Mikäli koet, että haluaisit vielä hieman tarkempaa kuvausta työtehtävien sisältöön, on sinun ehdottomasti pyytää tarkennusta! Työhaastattelun tarkoituksena on kuitenkin varmistaa, että sekä työntekijä että työnantaja ovat toisilleen yhteensopivia.

Lähteet: careersidekick.com, theinterviewguys.com, indeed.com, themuse.com

Kirjoittaja
Adecco

Muita sinua kiinnostavia blogitekstejä