Announcement bar for clients

Vinkit kesätyöpaikan hakemiseen

Vaikka sääkartta kertoo talven olevan vielä voimissaan, kesätöiden haku on jo tovin ollut hyvässä vauhdissa. Jos et ole vielä aloittanut kesätyönhakua, nyt on aika hioa CV ja hakemuskirje kuntoon ja toimia! Kesätyössä on kyse muustakin kuin vain rahan ansaitsemisesta. Työskentely opintojen aikana, vaikka vain yhden kesän ajan, voi avata sinulle paljon uusia mahdollisuuksia valmistumisesi jälkeen. Tässä blogiartikkelissa nostamme esiin asioita, joita sinun on hyvä ottaa huomioon kesätöitä hakiessasi.

Mistä kesätöitä oikein löytää?

Yritykset ilmoittavat kesätyöpaikoistaan vuodenvaihteen jälkeen omilla kotisivuillaan, somekanavissaan sekä työnhakuportaaleissa, joita ovat esimerkiksi Oikotie, Jobly ja Duunitori. Pidä silmät auki, kun liikut somessa - kiva kesätyö saattaa löytyä yrityksen profiilista tai esimerkiksi mainosten joukosta. Kerro somessa työnhaustasi ja laita esimerkiksi LinkedIniin päivitys, että etsit kesätöitä ja lisää halutessasi CV:si esimerkiksi videomuodossa mukaan.

Piilotyöpaikkojen merkitys on kesätyönhakijalle suuri. Löytyisikö työpaikka harrastusporukan tai aiemman harjoittelupestin kautta? Juttele kesätyöhausta sukulaistesi ja kavereidesi kanssa, sillä joku heistä voi vinkata kivasta työpaikasta.

Älä hae vain yhtä kesätyöpaikkaa

Kesätyö on erinomainen tapa kokeilla täysin uutta alaa sitoutumatta siihen pitkäksi aikaa. Kesätyö onkin sinulle loistava mahdollisuus tirkistää, mitä eri toimialoilla tapahtuu! Kaikki työkokemus on sinulle vain eduksi, ja jokaisesta työsuhteesta saa uutta oppia tulevaisuuden työkuvioita varten.

Hae siis rohkeasti erilaisia työpaikkoja. Unelmiesi kesätyöpaikka voi olla myös jopa tuhansien muiden hakijoiden kiikareissa, eivätkä aivan kaikki hakijat tule valituiksi haaverooleihinsa. Lähetä hakemus myös yrityksiin ja tehtäviin, jotka eivät ole ykkösvaihtoehtojasi – vähemmän houkutteleva työpaikka voikin osoittautua huippuhauskaksi ja opettavaiseksi kokemukseksi ja viedä sinut eteenpäin urallasi. Pidä kuitenkin itsellesi kirjaa siitä, mitä paikkoja olet jo hakenut. Jos rekrytoija soittaa sinulle, muttei sinulla ole harmaintakaan muistikuvaa, mistä työstä on kyse, et välttämättä anna itsestäsi kovinkaan motivoitunutta vaikutelmaa.

Monet Suomen suurimmista ja mielenkiintoisimmista yrityksistä tekevät yhteistyötä Adeccon kanssa löytääkseen oikeat tekijät kesätyöpaikkoihinsa, ja Adeccon kautta löydät helposti työpaikkoja monilta eri aloilta. Oletko vielä käynyt selaamassa Adeccon avoimet työpaikat?

Miten paljon haluat tehdä töitä?

Vaikka kesätyöntekijöiden hakuprosessi alkaa varhain, älä kiirehdi ansioluettelosi lähettämistä ennen kuin olet määrittänyt, mitä kesätyöltäsi haluat ja kuinka paljon pystyt työskentelemään kesällä. Moni yritys toivoo työntekijän voivan aloittaa huhti-toukokuussa, ja kesätyösuhteet jatkuvat pisimmillään syyskuuhun asti. Mieti siis, etsitkö kokoaikaista vai osa-aikaista työtä ja oletko valmis työskentelemään koko kesäkauden. Haluatko olla töissä koko kesän vai haluatko pitää lomaa ennen syyslukukauden alkamista? Onko sinulla suunnitelmissa opiskella kesälläkin tai oletko lähdössä lomamatkalle? Keskity sellaisiin kesätyöhakuihin, jotka vastaavat työaikatoiveitasi.

Ole realistinen, äläkä kuormita itseäsi liiaksi, jos suunnitelmissasi on opintojen ja töiden yhdistäminen. Jätä väljyyttä kalenteriin, jotta ehdit nauttia vapaahetkistä kesällä!

CV:n ja hakemuskirjeen merkitys kesätyön haussa

Aivan kuten minkä tahansa muunkin työpaikan hakemisessa, kesätöitä hakiessasi panosta siihen, että ansioluettelosi ja hakemuskirjeesi ovat kunnossa. Kesätyöhakuihin tulee parhaimmillaan satoja hakemuksia, minkä vuoksi rekrytoijat arvostavat ytimekkäästi ja napakasti laadittuja hakudokumentteja.

Tee CV:stäsi selkeä, helposti luettava ja napakka ja lisää siihen harjoittelu- ja työkokemuksesi sekä koulutustaustasi. Tarkista, että olet lisännyt varmasti oikeat yhteystiedot, jotta rekrytoija saa sinuun yhteyden. Voit lisätä itsestäsi asiallisen kuvan, mutta CV:n tarkoitus on tuoda esiin osaamisesi ja pätevyytesi. Käy vielä lukemassa CV-vinkkimme!

Jos työpaikkailmoituksessa on mainittu pyyntö hakemuskirjeestä, lähetä se CV:n mukana. Tee hakemuskirjeestä aina yrityskohtainen ja vältä saman dokumentin monistamista jokaiseen sinua kiinnostavaan yritykseen ja kesätyöpaikkaan. Hakemuskirjeen ytimessä ovat motivaatiosi, asenteesi ja osaamisesi – anna siis persoonasi näkyä! Nosta jo hakemuskirjeessäsi esiin konkreettisten esimerkkien avulla, miten hyödyntäisit osaamistasi ja taitojasi sinua kiinnostavassa työtehtävässä. Poimi työpaikkailmoituksesta avainsanat, joiden avulla rakennat hakemuksestasi työpaikkakohtaisen. Ennen hakemuksesi lähettämistä käy lukemassa Adeccon blogista, miten työpaikkailmoitusta tulkitaan.

Saavu haastatteluun hyvin valmistautuneena

Haastattelukutsun saaminen on suuri harppaus kohti kesätyöpaikkaa, mutta se voi olla monelle jännittävä tilanne. Paras konsti haastattelujännityksen taltuttamiseen on valmistautuminen; ota selvää yrityksestä, käy vielä työpaikkailmoituksen avainkohdat läpi ennen haastattelua ja saavu ajoissa paikalle. Makustele ennakkoon, mitä haluat kertoa itsestäsi – jos sinulla ei ole vielä hirmuisesti työkokemusta, kerro tästä rehellisesti, mutta älä kuitenkaan väheksy itseäsi. Korosta, millaista osaamista sinulla on vaikkapa työharjoittelun tai opiskelujesi kautta. Kerro taidoistasi konkreettisten esimerkkien kautta ja ole oma aito itsesi.

Muista, että haastattelun ei suinkaan kuulu olla yksisuuntaisesti etenevä kuulustelutilanne, vaan haastattelu on haastateltavalle hyvä tilaisuus kysyä lisää työtehtävistä ja yrityksestä.

Mitä ottaa huomioon, kun kesätyöt alkavat?

Aivan ensimmäiseksi muista aina pyytää kirjallinen työsopimus. Vaikka suullinen työsopimus on itsessään pätevä, kirjallisesta työsopimuksesta käyvät ilmi esimerkiksi palkka, työaika, työpaikan sijainti, lomien kertyminen sekä työtehtävät.

Anna itsestäsi toimeen tarttuva ja aktiivinen vaikutelma. Ole ajoissa työpaikalla etenkin työsuhteesi alkuhetkinä ja suorita työtehtäväsi hyvällä asenteella. Jos jokin työvaihe on sinulle epäselvä, kysy rohkeasti tiimikaveriltasi tai esihenkilöltäsi apua ja vinkkejä. Näin varmistat, että sinusta jää hyvä vaikutelma – hyvin sujunut kesätyösuhde voi olla sinulle mahdollisuus varmistaa kesätyöpaikka seuraavalle vuodelle tai esimerkiksi jatkaa osa-aikaisessa työsuhteessa syksyllä tilanteestasi riippuen.

Kesätöistä uusia taitoja ja kokemuksia ansioluetteloosi

Mikäli haet kesätöitä opiskeluvuosiesi lomassa, on töillä huomattava merkitys valmistumisen jälkeiseen työllistymiseen. Yhä useammissa työpaikoissa vaaditaan aikaisempaa kokemusta alalta, ja työt opiskelujen aikana auttavat varmistamaan, että pääset etenemään tulevaisuuden hakuprosessissa..

Suuri osa isoista organisaatioista painottaa työkokemuksen tärkeyttä valmistumisen jälkeisessä työllistymisessä. Käytännön työkokemus omalta alalta opiskeluiden ajalta kerryttää hyödyllisiä taitoja, joita oppii ainoastaan työelämässä..

Sopivan kesätyöpaikan avulla luot ensimmäiset yhteytesi alalla ja avaat ovia tuleville mahdollisuuksille. Saatat kohdata ihmisiä, joilla voi olla merkittäväkin vaikutus tulevaan uraasi – he voivat toimia esimerkiksi suosittelijoinasi tai tulevina kontakteina uusiin työpaikkoihin..

Väliaikainen kesätyö on mainio johdanto työelämään. Jos olet jo opiskelemassa toimialaa, jolla tulet työskentelemään tulevaisuudessa, saat kesätöiden kautta paremman kuvan siitä, millaista alalla työskentely on. Saat tärkeää kokemusta ja tietoa toimialasi eri uramahdollisuuksista ja suuntautumisvaihtoehdoista.

Oletko valmis aloittamaan kesätyöhakemusten lähettämisen?

Adeccon sivuilla on jo runsaasti kesätyömahdollisuuksia, joten tutustu avoimiin työpaikkoihin ja aloita työnhaku. Unelmiesi kesätyö odottaa aivan kulman takana!

Adecco etsii myös itselleen uutta kesätoimitusjohtajaa osana globaalia CEO For One Month -kampanjaa. Tarjoamme upean mahdollisuuden päästä aidosti monipuolisiin ja osaamistasi kehittävien työtehtävien pariin kokeilemaan omia rajojasi. Mikä parasta, kaikki tapahtuu kehittymistäsi edistävässä, opettavaisessa ja turvallisessa ympäristössä koko yrityksen johdon ja henkilöstön tukemana. Koska työ on vaativaa, on palkkakin toimitusjohtotehtävän mukainen, 10 000 euroa!

Kirjoittaja
Adecco

Muita sinua kiinnostavia blogitekstejä