Announcement bar for clients

Työnhaku yli 50-vuotiaana – ota nämä asiat huomioon

Viidenkympin kieppeillä on uuden ja tärkeän elämänvaiheen aika; monelle tämä vuosikymmen tuo tervetullutta aikaa pysähtyä pohtimaan, mitä tulevaisuudelta oikein haluaa. Monivuotiset opiskelut ovat jo mahdollistaneet mielenkiintoisia urapolkuja, ja työelämässä kertyneet taidot luovat hienon pohjan tulevaisuuden työtehtäviin. Kynnys uudelle urapolulle tähtäämisestä voi tuntua kuitenkin korkealta. Jotta ikä ei olisi este uuteen työhön hakeutumiselle, olemme koonneet tähän blogiin vinkkejä työnhakuun, kun ikää on mittarissa yli 50.

Mitä haluat tehdä?

Ihan ensimmäiseksi makustele, mitä oikeastaan haluaisit tehdä, jos sinulla olisi rajattomat mahdollisuudet. Tunnustele rehellisesti, tuntuuko oma alasi edelleen motivoivalta ja kiehtovalta, vai koetko, että alan tuomat mahdollisuudet on jo nähty. Onko sinulla mainio yritysidea tai toteuttamatta jäänyt nuoruuden haave, johon palaat yhä uudestaan vuosienkin jälkeen – olisiko nyt aika toteuttaa unelma? Tai jos kokonaan uusi ura houkuttelee, mitä toivot uuden alavaltauksen tuovan sinulle? Kehittymistä ja kehittämistä, haasteita, uuden ympäristön tai mahdollisuuden tehdä harrastuksesta työ?

Uudelle alalle tai erityyppiseen tehtävään hyppääminen voi vaatia lisä- tai täydennyskoulutusta, joten pohdi kriittisesti, ovatko uudessa työssä tarvittavat taitosi ajan tasalla. Työmarkkinoilla on jatkuvasti muutoksia ja myllerryksiä, ja esimerkiksi vahva teknologiakehitys ja vihreä siirtymä tuovat mukanaan uusia työnkuvia samalla, kun työmarkkinoiden näyttämöltä poistuu jatkuvasti vanhentuneiksi käyneitä rooleja. Muutosten keskellä on varmaa, että työntekijöiltä vaaditaan aivan uusia taitoja ja intoa päivittää omaa osaamista. Oletko tähän valmis?

Työkokemuksen laajuus on sinulle vahvuus

Työnhaussa erityisesti pari asiaa painaa vaakakupissa – kovat taidot eli kyvykkyys, pätevyys ja työkokemus sekä soft skills eli henkilökohtaiset ominaisuudet. Sanotaan, että ikä on numeroita myös työn haussa – mutta toisaalta 50 vuoden rajapyykki tarkoittaa sitä, että sinulla on vahvan ammattipohjan lisäksi tietotaitoa, jota juuri koulunpenkiltä työelämään astuvilla ei vielä ole. Panosta työnhaussa sellaisiin työpaikkoihin, joissa peräänkuulutetaan työkokemuksen monipuolisuutta. Ole kriittinen työnhaussa, äläkä tuhlaa aikaasi turhaan hakuihin, jotka on suunnattu selkeästi vastavalmistuneille.

Työpaikkailmoitus kertoo parhaiten, millaista henkilöä työnantajayritys etsii. Poimi ilmoituksesta kokemusta painottavat avainsanat; esimerkiksi vahva ammattiosaaminen, tietty koulutustaso yhdistettynä useamman vuoden työkokemukseen, sitoutuneisuus ja monipuolisen osaamispaletin arvostus ovat ilmaisuja, jotka vihjaisevat, että työ on tarkoitettu nimenomaan kokeneelle taitajalle. Myös palkkataso kertoo työn haastavuudesta – jos tehtävän palkkataso on roimasti alle kipurajan, harkitse, olisiko parempi jättää työn hakeminen toiselle tekijälle. Toisaalta tarkastele palkkatoivettasi välillä kriittisesti ja ole valmis neuvottelemaan palkasta, jos työtehtävä ja työympäristö tuntuvat sinulle sopivilta, eikä sinun tarvitse pudottaa palkkatoivettasi liiaksi.

Jos työpaikkailmoitukseen on listattu ehdottomia vaatimuksia, joita tehtävään valittavalla henkilöllä on ehdottomasti löydyttävä, sinun tulee osoittaa, että hallitset työssä menestymiseksi asetetut perusvaatimukset. Etenkin jos olet alanvaihtaja, osoita, että sinulla on jo tehtävässä vaadittuja ominaisuuksia.

Kokeneen ammattilaisen CV ja työhakemus

Sinulla on jo todennäköisesti vakuuttava työkokemus lisättävänä ansioluetteloosi, mutta panosta ennen kaikkea hakemasi työtehtävän kannalta olennaisiin työpaikkoihin ja jätä aivan ensimmäiset nuoruuden työpaikat mainitsematta. Yleensä nyrkkisääntö on, että työkokemukset listataan viimeisten 5–10 vuoden ajalta, ei aivan TET-harjoitteluista lähtien. Listaa työkokemuksesi lisäksi koulutuksesi – ja muista kirjata myös pääasiallisen tutkintosi ohella myös lisä- ja täydennyskoulutukset. Näiden avulla osoitat, että sinulle on tärkeää kehittää itseäsi ja osaamistasi!

Työhakemus eli hakemuskirje on sinulle oiva näytönpaikka osoittaa, että sinulla riittää motivaatiota, osaamista, halua oppia uutta, positiivista asennetta ja intoa hakemaasi työpaikkaa kohtaan. Potentiaalinen työnantajayritys arvostaa varmasti myös sitoutuneisuuttasi – moni nuori työnhakija haluaa vaihtaa työnantajaa heti, kun se on mahdollista kerryttääkseen työkokemusta yhtä kattavaksi kuin sinulla on.

Olemme työnhaun helpottamiseksi laatineet CV-mallipohjan, jonka voit räätälöidä vastaamaan omaa taustaasi. CV-pohja on ladattavissa suomeksi ja englanniksi. CV-mallimme toimii Word-sovelluksessa sekä PC:llä että Macilla. Mallissa olemme käyttäneet fonttina Nunitoa, jonka suosittelemme lataamaan ilmaiseksi Google Fontsista, jos fontti ei ole valmiiksi asennettuna koneellasi.

Lataa ilmainen CV-pohja suomeksi tai englanniksi:

Verkostojen merkitys yli 50-vuotiaan työnhaussa

Työmarkkinoilla puhutaan usein piilotyöpaikoista eli sellaisista työtehtävistä, joista ei laiteta julkista työpaikkailmoitusta käyntiin. Yrityksellä on siis tarve uuden työntekijän löytämiseen, mutta työpaikasta ei ole vielä käynnistetty hakuprosessia.

Piilotyöpaikka voi löytyä verkostojen – kollegojen, tuttavien, harrastustoiminnan, sosiaalisen median tai rekrytointitapahtumien – kautta. Kerro verkostoillesi, että sinulla on uusi työura mietinnässä ja mieti, millaisena näyttäydyt sosiaalisen median kanavissasi. Erityisesti huolehdi siitä, että LinkedIn-profiilisi on varmasti ajan tasalla ja ammattimainen. Lisää ansioluettelosi profiiliisi ja valitse kohta ”Open to new opportunities”. Hyödynnä myös eri työnhakuportaalien rekisteröitymispalvelut.

Työhaastattelu on aina oivallinen verkostoitumistilaisuus. Vaikket pääsisi mielenkiintoiselta vaikuttavaan pestiin, muista jättää itsestäsi hyvä vaikutelma – voit tietenkin kertoa rekrytoijalle, että sinua harmittaa, mutta ota huomioon, että rekrytoijalla voi olla tiedossa muitakin kiinnostavia työtehtäviä. Älä anna harmituksen pilata muita työmahdollisuuksia.

Millaisia mahdollisuuksia on uuden uran rakentamiseen viisikymppisenä?

Olet ehkä törmännyt mediassa keskusteluihin siitä, kuinka urakehitys on haastavaa aikuisiällä. Sinulla on kuitenkin useita vaihtoehtoja! Ennen kuin hyppäät uudelle uralle, keskustele ensin HR:n tai lähimmän esihenkilösi kanssa siitä, millaisia mahdollisuuksia nykyisellä työnantajallasi voisi olla tarjolla sinulle. Jos tarpeeksi kiinnostavia urapolkuja ei ole tarjolla, kokeile rohkeasti uuden työn hakemista. Myös oman yrityksen perustaminen voi olla urallesi sopiva käänne tässä elämänvaiheessa.

Usko itseesi ja osaamiseesi ja pidä avoin mieli mukana työnhaussasi. Työnhaku on vaativa urakka, ja suuri osa työtä hakevista joutuu vastaanottamaan epämieluisan ”valintamme ei valitettavasti kohdistunut sinuun” -viestin. Suo itsellesi myös hengähdystaukoja työnhausta ja uskalla ottaa vastaan työtarjouksia toimialoilta ja paikoista, joihin et aivan ensisijaisesti olisi hakeutunut. Kun esimerkiksi suorahakija ottaa sinuun yhteyttä, kuuntele avoimin mielin, millaisesta vaihtoehdosta olisi kyse. Ehkä tämä onkin juuri kaipaamasi uusi haaste?

Uudelle uralle hyppääminen on aina haaste. Jos kaipaat vielä tukea työnhakuusi, käy tutustumassa Adeccon muihin työnhakuvinkkeihin! Tiesitkö, että voit lähettää meille avoimen hakemuksesi ja ladata CV:si rekrytoijiemme tietoon? Käy myös selaamassa Adeccon avoimet työpaikat!

Kirjoittaja
Adecco

Muita sinua kiinnostavia blogitekstejä