
Miksi lähettää avoin hakemus?
Hakemuksen lähettäminen työpaikasta, josta et ole nähnyt ilmoitusta, tuo paljon potentiaalisia etuja. Jos olet kuullut puskaradiosta, että organisaatio on palkkaamassa uutta työntekijää, mutta levittänyt tietoa avoimesta paikasta hitaasti, voi se olla tilaisuutesi saada kilpailuetua koska CV:si on yksi ensimmäisistä, joita henkilöstöosasto näkee.
Hakemuksen lähettäminen perinteisen rekrytointiprosessin ulkopuolella voi olla myös hyvä tapa varmistaa, että oma hakemuksesi ei hautaudu satojen muiden hakemusten kasaan! Olettaen, että ansioluettelosi on ajan tasalla ja saatekirjeesi vahva (tästä lisää myöhemmin), HR-tiimit saavat mahdollisuuden lukea sen tuoreeltaan kiireisen hakujakson ulkopuolella.
Vaikka organisaatio ei välttämättä palkkaa ketään hakemuksen tekohetkellä, jos he pitävät siitä mitä olet hakemuksessasi kertonut, sinut varmasti tallennetaan heidän tietokantaansa myöhempää tarvetta varten. Se voi jopa johtaa mahdollisuuksiin, joita et alun perin tavoitellut – voi olla olemassa muita työpaikkoja, jotka vaativat samanlaisia taitoja ja sellaista kokemusta, joihin juuri sinä olet heidän mielestään soveltuva.
Hakemuksen lähettäminen organisaatioon tai tiettyyn tehtävään, jota ei mainosteta, osoittaa suurta rohkeutta. Se osoittaa myös kunnianhimoa, aloitteellisuutta, uteliaisuutta ja päättäväisyyttä – taitoja, joita melkein kaikki mahdolliset työnantajat arvostavat tiimeissään.
Joten kysymys kuuluukin – miten sinun pitäisi lähestyä avoimen hakemuksen kirjoittamista?
Mistä aloitan?
Hakemuksesi tulee olla ajan tasalla olevan CV:n, avoimen sähköpostin ja motivaatio- tai saatekirjeen yhdistelmä. Näiden kolmen elementin ei pitäisi toistaa toisiaan vaan käsitellä eri puolia siitä, mitä työnantajat etsivät. Ansioluettelossa korostetaan kokemustasi, sähköpostissa kerrotaan, miksi lähestyt työnantajaa ja saatekirje osoittaa motivaatiosi ja asiantuntemuksesi.
Hyvä lähtökohta on arvioida omia vahvuuksiasi ja kykyjäsi. Olet ottamassa yhteyttä yritykseen, joka ei lähtökohtaisesti yhteydenottoasi odota, joten kysy itseltäsi, mitä tarjottavaa sinulla on heille. Miksi heidän pitäisi kiinnittää erityistä huomiota sinuun ja mitä sellaisia käyttökelpoisia taitoja sinulla on, jotka heijastuvat heidän tarpeisiinsa?
Kuten minkä tahansa hyvän työhakemuksen yhteydessä, ansioluettelosi tulisi räätälöidä yritystä vastaavaksi (ja tehtävää, jos tiedät eksaktisti, mitä haet). Kun luot ansioluetteloasi, varmista, että keskityt yrityksen kannalta oleelliseen pätevyyteen, taitoihin ja työetiikkaan. Ansioluettelon räätälöinnin tulisi osoittaa, että olet juuri sellainen henkilö, joka sopii erityisesti heidän organisaatioonsa.
Tästä pääsemme aasinsiltana tärkeimpään vinkkiin – tee taustatutkimusta! Jos haluat todella työskennellä organisaation hyväksi, sinun on tehtävä taustatutkimusta. Sinun on ymmärrettävä yrityksen toiminta, sen asema markkinoilla, sen työntekijöihin kohdistuvat odotukset sekä sen arvo ja tulevaisuuden visiot. Paras paikka osoittaa tietoisuutesi tästä on saatekirje, joka on kiistatta avoimen hakemuksen tärkein osa.
Voittavan arvan suunnittelu – saatekirje
Saatekirjeen kirjoittaminen sellaista työpaikkaa varten, jota ei mainosteta, on hieman erilainen prosessi kuin perinteiseen työpaikkailmoitukseen vastaavan saatekirjeen kirjoittaminen. Tämän tyyppisessä saatekirjeessä sinun on tehtävä vahva hakemusteksti ja tekemäsi taustatutkimuksen pohjalta osoittaa, kuinka voit hyödyntää taitojasi yrityksen hyväksi. Varmista että tiedät, kuka on vastuussa rekrytoinnista ja tee hakemuksestasi henkilökohtainen niin, että se on osoitettu juuri hänelle.
- Ensimmäiseksi: Saatekirjeesi ensimmäisessä kappaleessa on vielä kerran korostettava lyhyesti (kuten sähköpostissakin pitäisi mainita) miksi lähestyt heitä. Jos tunnet jonkun, joka työskentelee organisaatiossa tai joka on poistumassa sieltä heillä voi olla tarve palkata työntekijöitä tulevaisuudessa, nyt on aika mainita siitä!
- Toiseksi: Nyt on tilaisuutesi osoittaa taustatutkimukseen perustuvat tietosi organisaatiosta. Osoita ymmärryksesi heidän tehtävästään, arvoistaan sekä liiketoiminnallisista tavoitteistaan. Tämä on myös mahdollisuutesi osoittaa, että ymmärrät heidän paikkansa markkinoilla, osoitat alaan liittyvät tietosi ja sen, miltä alan tulevaisuus näyttää tulevina vuosina.
- Kolmanneksi: Kirjeesi tavoitteena on saada organisaation huomio puoleesi. Tässä osassa voit esitellä taitojasi, kertoa mistä kokemuksesi on peräisin ja miten niistä voi olla hyötyä organisaatiolle (linkitä tämä tekemääsi taustatutkimukseen ja niihin asioihin, jotka olet maininnut edellisessä kappaleessa).
- Neljänneksi: Tässä sinun tulisi kehittää lupausta tuomastasi arvosta yritykselle. Voit jatkokehittää myyntivalttejasi ja ehkä jopa luetella saavutuksiasi, joiden uskot voivan tuoda lisäarvoa hakemukseesi.
- Viidenneksi: Viimeinen kappaleesi vaatii käytännön ehdotuksen – tapaamisehdotuksen haastattelun tai epävirallisen keskustelun merkeissä. Tämän voi tehdä positiivisesti vaikuttamatta ylimieliseltä, esimerkiksi kirjoittamalla että ”toivon kuulevani sinusta pian”.
Mielenkiintoisen ansioluettelon, ystävällisen sähköpostin ja houkuttelevan saatekirjeen oikealla yhdistelmällä ei ole mitään syytä, miksi et pääsisi haastatteluun tai ainakin avaisi keskustelua organisaation kanssa. Avoimet hakemukset ovat myös keino ammatillisen verkoston laajentamiseen. Tekemällä avoimen hakemuksen et koskaan voi tietää, millaisia urapolkuja sinulle voi avautua tulevaisuudessa. Sinulla ei ole mitään menetettävää vaan päinvastoin. Avoimen hakemuksen lähettäminen tarjoaa vain erinomaisen mahdollisuuden sille, että sinut ja potentiaalisi huomataan joko heti tai tulevaisuudessa siinä yrityksessä, jossa todella haluat työskennellä!
Aiheeseen liittyvät kirjoitukset
Työpaikka voi löytyä myös sosiaalisen median kautta. Verkko on täynnä väyliä ja paikkoja joista voit löytää itsellesi uuden työpaikan.
Lue lisää