| Aiheet

Videohaastatteluun valmistautuminen

Esikarsivat videohaastattelut ovat yleistymässä. Miten videohaastatteluun sitten kannattaa valmistautua? Viisi vinkkiä videohaastatteluun


Videohaastattelut ovat yleistyneet viimeisten vuosien aikana. Niitä voidaan käyttää esikarsintavaiheessa nauhoitettujen videohaastattelujen muodossa tai suorana haastatteluna esimerkiksi Skypen kautta.

Miten valmistaudut videohaastatteluun ja mitä kannattaa muistaa haastattelun aikana?


1) Pukeutuminen: pukeudu siististi kuten pukeutuisit tavalliseenkin haastattelun. Mieti, voisitko tehostaa pukeutumistasi kirkkaalla, mutta asiallisella yksityiskohdalla tai värillä.


2) Paikka: valitse valoisa paikka, jossa voit istua sopivalla etäisyydellä web-kamerastasi. Muista neutraali tausta! Eilisen tiskit tai sotkuinen olohuone taustalla eivät anna siistiä vaikutelmaa. Tarkista, miten valo kohdistuu ja vältä jyrkkiä varjoja. Katso, että valo tulee joko edestä tai viistosi sivuilta kasvoillesi. Vältä vastavaloa, sillä silloin kasvosi näkyvät todennäköisesti mustina. Istu tarpeeksi lähellä kameraa, ettet jää etäiseksi. Kokeile, mikä etäisyys näyttää helpoiten lähestyttävältä.


3) Puhe: harjoittele selkeää ja tarpeeksi hidasta puherytmiä. Hosuminen ei kannata; kiinnitä huomiota siihen, ettet kiirehdi puheen kanssa jännittävässä tilanteessa.


4) Ilme: hymy on paras käyntikorttisi! Muista hymyillä ja katsoa kameraan; ruudulla näkyy vain sinä ja kasvosi, joten ilmeet kiinnittävät huomiota tavallista haastattelutilannetta enemmän. Avaa silmät, ole innostunut ja näytä iloinen mielesi!


5) Käsikirjoitus: mieti etukäteen viisi saavutustasi tai vahvuuttasi haettavan työpaikan kannalta. Valmistaudu kertomaan ytimekkäästi mutta mielenkiintoisesti viimeisten vuosien työkokemuksestasi kronologisessa järjestyksessä. Vastaaminen yksinkertaisiin kysymyksiin voi tuntua etukäteen helpolta, mutta paineen alla saatat sortua jaarittelemaan ja poiketa aiheesta. Mieti napakka ja tehtävän kannalta relevantti vastaus. Jos sinulla puuttuu työkokemusta, kerro mitkä ominaisuudet tukevat valitsemistasi juuri tähän tehtävään.


Onnea haastatteluun! Nauhoitettujen vastausten kanssa on onneksi mahdollisuus nauhoittaa vastaukset useita kertoja. Reaaliaikaiset videohaastattelutkin sujuvat mutkitta, kun muistat, että ruudun takana on aivan tavallinen ihminen.


Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

Työhaastatteluun valmistautuminen
Työhaastattelu edessä ja jännittää? Ei huolta, näillä ohjeilla vältät virheet ja erotut eduksesi työhaastattelussa. Työhaastatteluihin valitaan vain parhaat työnhakijat, joten työhaastattelupyynnön saatuasi voit jo onnitella itseäsi hyvästä suorituksesta! Seuraavat 7 vinkkiä auttavat sinua valmistautumaan työhaastatteluun.
Lue lisää