| Aiheet

12 vinkkiä tehokkaaseen työnhakuun

Työnhaku vaatii aikaa, energiaa ja suunnitelmallisuutta. Toisinaan on hyvä pysähtyä tutkailemaan omia tavoitteita ja tulevaisuudensuunnitelmia, vaikka tavoitteenasi olisi vain työllistyä mahdollisimman nopeasti.

Työnhaku vaatii aikaa, energiaa ja suunnitelmallisuutta. Toisinaan on hyvä pysähtyä tutkailemaan omia tavoitteita ja tulevaisuudensuunnitelmia, vaikka tavoitteenasi olisi vain työllistyä mahdollisimman nopeasti.

Seuraavan muistilistan tarkoitus on auttaa sinua ottamaan kaikki tarpeelliset seikat huomioon, kun valmistaudut hakemaan uutta työtä. Muistilistaan kannattaa palata silloinkin, kun harkitset uuden työtehtävän ottamista vastaan.

1. Arvioi ammatillinen ympäristösi

Työnhaku onnistuu varmemmin, kun tunnet ammatillisen ympäristösi.  Minkälainen työtilanne on alalla, jolla tällä hetkellä työskentelet? Rekrytoivatko yritykset tällä hetkellä väkeä työtehtäviin, joihin sopivaa osaamista juuri sinulla on? 

Jos tämänhetkisen alasi yrityksillä ei juuri nyt mene hyvin, kannattaa sinun tutkia mahdollisuuksia myös uusilla aloilla!

2. Mikä on oma ammatillinen tavoitteesi?

Työnhaun lähtökohtana ovat aina omat ammatilliset tavoitteesi. Onko sinulla mielessäsi selkeä urasuunnitelma, jota haluat toteuttaa?  Selkeät tavoitteet auttavat sinua kiinnittämään huomiotasi oikeisiin asioihin.

Tavoitteiden lisäksi sinun on hyvä ajatella myös itseäsi. Millaiset arvot sinulla on? Entä taitosi, osaamisesi, kiinnostuksen kohteesi ja luonteenpiirteesi? Minkälaisiin työtehtäviin ne parhaiten soveltuvat?
 

3. Markkinoi oikein - onko CV kunnossa?

Työnhaku on markkinointia - sinun on markkinoitava itseäsi työnantajille. Hakukirjeen ja ansioluettelon on näytettävä työnantajalle, että juuri sinut kannattaa palkata. Älä peitä osaamistasi, nosta omat ansiosi rohkeasti esiin.

4. Mitkä ovat tavoitemarkkinasi?

Suomi on täynnä erilaisia työpaikkoja erilaisissa yrityksissä. Työnhaku helpottuu, kun sinulla on selkeä, looginen ja realistinen suunta. Kun suuntaat ponnistelusi tiettyyn suuntaan, onnistumisesi helpottuu.

5. Hanki yksityiskohtaista yritystietoa ja verkostoidu

Kun tiedät, mikä toimiala ja minkälaiset työtehtävät ovat tavoitteenasi, voit etsiä juuri sinua kiinnostavia yrityksiä. Ota selvää alan yrityksistä, lue niitä koskevia lehtijuttuja ja seuraa uutisia. Se auttaa sinua tarkentamaan tavoitteitasi ja parantaa mahdollisuuksiasi työhaastattelussa!

6. Aktiivinen työnhaku

  • Ole huolellinen, keskity ja valmistaudu
  • Ole kärsivällinen
  • Ole aktiivinen

7. Työhaastattelu ratkaisee paljon

Työhaastattelu on vuorovaikutustilanne. Onnistunut haastattelu on keskustelu, jossa molemmat osapuolet saavat itseään kiinnostavaa tietoa. Työhaastattelun ennakkovalmistautuminen on tärkeää. Sinun kannattaa ehdottomasti miettiä myös pari omaa kysymystä haastattelijalle - ne osoittavat sinun olevan oikeasti kiinnostunut kyseisestä yrityksestä!

8. Työhaastattelun jälkeen

Kirjaa itsellesi muistiin onnistumisia ja asioita, joita tekisit toisin tai jotka onnistuivat hyvin. Silloin olet seuraavassa työhaastattelussa aikaisempaa paremmin valmistautunut.

9. Työtarjouksen arvioiminen

Kun sinulle esitetään työtarjous, kannattaa olla huolellinen. Nyt tiedät, että yritys on kiinnostunut palkkaamaan sinut, mutta voit vielä vaikuttaa työsopimukseen ja palkkaan.
Usein tässä vaiheessa tarvitaan neuvottelutaitoja: neuvottelemalla voit saada sinulle aluksi tarjottua parempaa palkkaa tai muuten mieluisammat työehdot.

10. Työsopimuksen allekirjoittaminen

  • Selvitä, mitä työehtosopimusta yritys noudattaa
  • Selvitä tärkeät käytännön asiat ennen aloitusta

11. Siirtyminen uuteen työhön

Alku uudessa työpaikassa on usein jatkon kannalta ratkaiseva; sinä vaikutat omaan onnistumiseesi ja viihtymiseesi työpaikalla. Samalla rakennat omaa imagoasi työpaikallasi ja yleisemmin työmarkkinoilla.

12. Työnhaun taitojen ja verkostojen ylläpito

Työnhaku päättyy työpaikan saamiseen, mutta työnhakuun liittyviä taitoja ja verkostoja kannattaa ylläpitää jatkuvasti. Pidä tulevaisuuden mahdollisuudet omissa käsissäsi!

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

Taitopohjainen CV

Perinteisen työhistoriaa ja koulutustaustaa korostavan CV:n rinnalle on noussut Suomessakin suosiotaan kasvattanut taitopohjainen CV. Nimensä mukaisesti taitopohjainen CV keskittyy painottamaan työnhakijan taitoja ja on omiaan silloin kun olet vasta aloittelemassa työuraasi tai vaihtamassa alaa. Tässä artikkelissa käsittelemme, minkälainen on taitopohjainen CV, milloin sitä on sopivinta käyttää ja miten se laaditaan.

Lue lisää
Miten laatia hyvä CV?
Oletpa hakemassa ensimmäistä työpaikkaa opintojen jälkeen, vaihtamassa työpaikasta toiseen tai suuntaamassa kokonaan uudelle uralle, työnhakuasiakirjojen päivittäminen on ensimmäinen ja kriittinen askel työnhakuprosessissa. CV:n laatiminen aiheuttaa usein kuitenkin monia kysymyksiä – mitä CV:n tulee sisältää, kuinka pitkä se saa olla, lisäänkö kuvan, entä harrastukseni? Miten erottaudun muista hakijoista? Kokosimme tiiviin tietopaketin, jota seuraamalla saat luotua CV-pohjan, joka on helposti päivitettävissä tilanteen mukaan.
Lue lisää