| Aiheet

Näin laadit hyvän ansioluettelon

Ansioluettelo eli CV (Curriculum vitae) on tiivistelmä koulutuksestasi ja työkokemuksestasi. Hyvä ansioluettelo paljastaa työnantajalle ensisilmäyksellä, oletko juuri sinä sopiva henkilö kyseiseen työtehtävään. Siksi huolellisesti laadittu CV on tärkeä osa työhakemusta.

Ansioluettelo eli CV (Curriculum vitae) on tiivistelmä koulutuksestasi ja työkokemuksestasi. Hyvä ansioluettelo paljastaa työnantajalle ensisilmäyksellä, oletko juuri sinä sopiva henkilö kyseiseen työtehtävään. Siksi huolellisesti laadittu CV on tärkeä osa työhakemusta.

Ansioluettelo kertoo työnantajalle, kuka sinä olet ja mitä osaat. Henkilötietojesi lisäksi muista esitellä ansioluettelossasi

 - koulutuksesi

 - kielitaitosi

 - tietotekniset taitosi

 - työkokemuksesi.

Koulutus

Koulutuksen osalta kerro oppilaitoksen ja tutkinnon tai opintolinjan nimi sekä opintojesi kestoaika.

Jos olet varsinaisen koulutuksesi lisäksi käynyt hyödyllisiä yksittäisiä kursseja, kannattaa nekin mainita ansioluettelon tässä osassa.

Kielitaito

Kielitaidosta on hyvä mainita jokaisen kielen osalta, ovatko taitosi suullisesti ja kirjallisesti erinomaiset, hyvät, kohtalaiset vai hallitsetko vain alkeet.

Pelkkä maininta osaamistasi kielistä ei vielä kerro lukijalle osaamisestasi -- ilman omaa arviotasi lukija ei saa riittävää tietoa taidoistasi.

Jos olet asunut ulkomailla, kannattaa sekin mainita ansioluettelon kielitaito-osiossa.

IT-taidot

Pelkkä maininta hyvistä IT-taidoista ei vielä riitä vakuuttamaan ansioluettelon lukijaa.

Mainitse sen vuoksi ohjelmasovellukset, joita osaat käyttää sujuvasti. Voit myös kertoa taidoistasi tarkemmin, esimerkiksi: "Osaan käyttää Excel-taulukkolaskentaa monipuolisesti (mm. herkkyysanalyysit, pivot, makrot).".

Työkokemus

Työkokemuksen esittely on varmasti tärkein ansioluettelon osa.

Työkokemus-kohdassa kerro työpaikan ja työtehtävän nimi sekä työsuhteen kesto ainakin kuukausien tarkkuudella.

Tässä kannattaa selvittää myös mahdolliset äitiys- tai isyyslomat, hoitovapaat ja mahdolliset työttömyysjaksot. Se auttaa lukijaa ymmärtämään työhistoriasi mahdolliset aukot.

Suosittelijat

Toisinaan hyvän suosittelijan mainitseminen ansioluettelossa tai työhakemuksessa ratkaisee työntekijän valinnan.

Siksi sinun kannattaa mainita yksi tai kaksi suosittelijaa omassa hakemuksessasi. Muista kuitenkin pyytää etukäteen suosittelijalta lupa mainita hänet ansioluettelossa.

On huomaavaista antaa ansioluettelossa myös suosittelijan yhteystiedot - se helpottaa rekrytoinnista vastaavan työtä.

Hyvä ansioluettelo on tiivis

Toisinaan harrastukset tai muut sinulle tärkeät asiat kiinnostavat myös työnantajaa. Ne auttavat sinua jäämään lukijan mieleen ja tarjoavat keskustelunaiheen työhaastattelussa.

Muista kuitenkin, että ansioluettelo ei saa olla liian pitkä.

Liian pitkässä ansioluettelossa lukijan huomio saattaa herpaantua, eikä hän ehkä kiinnitä huomiota sinun kannaltasi parhaisiin asioihin.

Siksi lyhyt CV on usein pitkää parempi. CV:n maksimipituutena voidaan pitää kahta sivua.

Muista ansioluettelon oikoluku

Käytä hakemuksesi laadintaan tekstinkäsittelyohjelmaa mikäli mahdollista.

Käytä myös tekstinkäsittelyn oikolukutoimintoa, niin vältyt tarpeettomilta oikeinkirjoitus- ja kielioppivirheiltä. Pienet virheet saattavat antaa sinusta huolimattoman kuvan.

Pidä ansioluettelo ajan tasalla

Ansioluetteloa kannattaa pitää jatkuvasti ajan tasalla. Kun käyt kursseilla, opit uusia asioita tai saat lisää työkokemusta, kannattaa ne lisätä heti ansioluetteloon. Silloin CV on aina ajan tasalla, eikä sinun tarvitse aina uutta työpaikkaa hakiessasi ryhtyä aluksi täydentämään työnhakuasiakirjoja.

Täydellinen CV helpottaa sähköisten lomakkeiden täyttämistä

Nykyään työtä haetaan usein täyttämällä sähköinen lomake rekrytoivan yrityksen verkkosivuilla. Ajan tasalla oleva ansioluettelo helpottaa huomattavasti myös verkkolomakkeen täyttämistä.

Rehellisyys on valttia

CV:tä tehdessäsi rehellisyys on valttia, sillä ansioluettelo käydään tavallisesti läpi myös työhaastattelussa.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

12 vinkkiä tehokkaaseen työnhakuun
Työnhaku vaatii aikaa, energiaa ja suunnitelmallisuutta. Toisinaan on hyvä pysähtyä tutkailemaan omia tavoitteita ja tulevaisuudensuunnitelmia, vaikka tavoitteenasi olisi vain työllistyä mahdollisimman nopeasti.
Lue lisää
Työhakemuksen tekeminen

Mitä työhakemuksen kirjoittamisessa pitäisi ottaa huomioon? Miten kannattaa aloittaa hakemus ja mitä kaikkea hakemustekstistä tulisi muistaa?

Lue lisää