| Aiheet

Työhaastatteluun valmistautuminen

Työhaastattelu edessä ja jännittää? Ei huolta, näillä ohjeilla vältät virheet ja erotut eduksesi työhaastattelussa. Työhaastatteluihin valitaan vain parhaat työnhakijat, joten työhaastattelupyynnön saatuasi voit jo onnitella itseäsi hyvästä suorituksesta! Seuraavat 7 vinkkiä auttavat sinua valmistautumaan työhaastatteluun.

Työhaastattelu edessä ja jännittää? Ei huolta, näillä ohjeilla vältät virheet ja erotut eduksesi työhaastattelussa. Työhaastatteluihin valitaan vain parhaat työnhakijat, joten työhaastattelupyynnön saatuasi voit jo onnitella itseäsi hyvästä suorituksesta! Seuraavat 7 vinkkiä auttavat sinua valmistautumaan työhaastatteluun.


1. Tutustu yritykseen huolella

Tutustu jo etukäteen yritykseen huolella, sillä haastattelija kiinnittää työhaastattelussa huomionsa myös haastateltavan kiinnostukseen yritystä kohtaan. Myös haettavaan työtehtävään on hyvä perehtyä mahdollisimman hyvin.

Verkosta löytyy paljon hyvää materiaalia eri toimenkuvista. Niistä saat hyvän kuvan eri toimenkuvien yrityskohtaisista eroista.  Samalla saat arvokasta tietoa, jota voit hyödyntää itse haastattelussa.

Tavallisesti yrityksen omat verkkosivut ovat paras yritystä koskeva tietolähde. Niihin kannattaa tutustua kunnolla jo ennen työhaastattelua.

Katso video työhaastatteluun valmistautumisesta:

https://youtu.be/3hVANZYQwt0

 

2. Pohdi omia vahvuuksiasi

Monet haastattelijan kysymyksistä käsittelevät sinua työntekijänä. Sinulta kysytään varmasti vahvuuksistasi, kehittämistarpeistasi, motivaatiostasi ja asenteestasi. Näihin kysymyksiin kannattaa pohtia vastauksia jo etukäteen.

Vahvuuksia kertoessasi kannattaa kuvailun lisäksi antaa haastattelijoille konkreettisia esimerkkejä. Esimerkit tuovat uskottavuutta ja ne muistetaan.


Hakijan on tärkeää tunnistaa, mitä hän osaa tehdä, ja myös uskaltaa tuoda se esille haastattelussa.

Asenne ja motivaatio ratkaisevat. Tietenkin työpaikan saantiin vaikuttaa myös osaaminen ja lahjakkuus, mutta ennen kaikkea kyse on siitä, että haastateltava vakuuttaa tahtotilallaan ja osaamisellaan haastattelijan.

3. Ole aktiivinen

Työhaastattelussa kannattaa tuoda ilmi oma kiinnostuneisuus työtehtävää, yritystä ja työyhteisöä kohtaan. Kysy siis kysymyksiä! Näin saat lisätietoja yrityksestä, mutta annat myös itsestäsi kiinnostuneen vaikutelman. Samalla saat kuulla lisää työtehtävistä, joka taas auttaa sinua tekemään päätöksen esimerkiksi valintatilanteessa kahden erilaisen työpaikan välillä.

Oman kiinnostuneisuutensa ja aktiivisuutensa voi tuoda esille myös jo ennen hakemuksen lähettämistä. Monesti työtehtävästä saa lisätietoja etukäteen puhelimitse. Tällöin kannattaa ottaa yhteyttä, mikäli haluaa kuulla työtehtävästä tarkemmin ennen hakemista.

Esittele itsesi puhelimessa lyhyesti ja kysy muutama kysymys. Tärkeää on, että et soita vain soittamisen takia.


4. Mieti palkkatoiveesi valmiiksi

Työhaastattelussa saatetaan kysyä palkkatoivomustasi, mikäli palkkaa ei ole erikseen merkitty ilmoituksessa. Tätä varten kannattaa miettiä jo etukäteen omaa palkkahaitariaan ja perusteluja siihen.

Tarkkaa euromääräistä palkkaa ei kannata sanoa ääneen, sillä siihen liittyy riski itsensä uloshinnoittelussa. Mieti tarkkaan palkkasi ylä- ja alaraja, mutta mainitse myös, että olet valmis neuvottelemaan palkasta tarvittaessa.


5. Varaudu hankaliin kysymyksiin

Työhaastattelussa käydään usein tarkasti läpi ansioluettelosta ilmi käyvät aukot. Nämä voivat liittyä joko katkoksiin työhistoriassa, työsuhteen päättymiseen, urakehitykseen tai henkilökohtaisiin kysymyksiin.

Aukkoja ei kannata hävetä, sillä on tavallista, että ihminen on jossain vaiheessa keskittynyt esimerkiksi täysipäiväisesti opiskeluun, tai on ollut lapsen kanssa vuoden kotona. Ne kannattaa tuoda kuitenkin rehellisesti esille. Samalla kannattaa kertoa, mitä muuta kyseisenä ajankohtana on tehnyt, esimerkiksi matkustellut tai tehnyt vapaaehtoistyötä. Näin osoitat haastattelijalle, että olet ollut kuitenkin aktiivinen.

Työsuhteen päättymisistä kysytään myös lähes aina, mikäli ne erottautuvat esimerkiksi outoina päivämäärinä. Näissä kannattaa olla aina rehellinen. Mikäli aiempi työsuhteesi päättyi irtisanomiseen, kannattaa siitä kertoa.


6. Tule haastatteluun rauhallisena ja huoliteltuna

Työhaastattelussa hakijan tehtävänä on tuoda esille osaamisensa ja motivaationsa. Haastattelijat kiinnittävät usein huomion haastateltavan olemukseen, esiintymiseen ja vuorovaikutustaitoihin. Yhä enenevässä määrin haastattelijoita kiinnostaa myös henkilön sopiminen työyhteisöön tai -tiimiin.

Jotta olet työhaastattelussa parhaimmillasi, valmistaudu siihen hyvin. Tarkista viimeistään edellisenä päivänä, miten pääset paikalle ajoissa. Samalla kannattaa päättää jo etukäteen miten pukeutuu ja mitä asiakirjoja ottaa mukaan haastatteluun. Laita kaikki kuntoon jo edellisenä iltana, jotta työhaastattelupäivänä voit vain ottaa rauhallisesti.

Muista ensivaikutelma haastattelijoita tervehdittäessä! Kättele napakasti ja katso haastattelijoita silmiin. Huomioi oma elekielesi haastattelutilanteessa – se edustaa viestinnästä yli 50 prosenttia.

Katso pukeutumisvinkit työhaastatteluun:
https://youtu.be/QIgGFAfZjGo


7. Ole rehellinen

Haastattelijat tulevat työhaastattelun aikana kysymään esim. mitä muita paikkoja olet hakenut tai minkälainen edellinen työpaikkasi oli. Näihin ja muihin kysymyksiin kannattaa vastata rehellisesti työnantajan näkökulman huomioon ottaen.

Tämä kannattaa pitää mielessä erityisesti, kun puhuu entisistä työnantajistaan tai koulutuksestaan. Työnantajat eivät mielellään palkkaa avoimesti entisiä esimiehiään ja työnantajia arvostelevaa työnhakijaa. Kerro mieluummin, mistä pidit ja mikä oli haastavaa!

Rekisteröidy Adeccon työnhakijaksi, niin etsimme sinulle sopivan työpaikan!