Viikon 3 puhutuimmat: Työelämän TOP 5 trendit maailmalta

Tällä viikolla aiheina mm. koronan vaikutukset nuorten työuriin, miksi työmatkan tekoa kannattaa teeskennellä, suhtautumisemme tuottavuuteen, hybriditoimistojen yleistymiseen valmistautuminen, ja miksi toimitusjohtajat ovat onnellisia lentäen tehtyjen työmatkojen vähenemisestä.
1. Koronasukupolvi: Kuinka nuoret selviytyvät pandemian runtelemilla työmarkkinoilla
Kun koronavirus ilmestyi keskuuteemme vuonna 2020, vain harva osasi odottaa näin pitkäkestoisia vaikutuksia, mitä vielä tänäkin päivänä koemme. Erityisesti nuorilla on ollut vaikeuksia sopeutua uudenlaiseen todellisuuteen. Kansainvälisen työjärjestön (ILO) mukaan yksi kuudesta nuoresta on lopettanut työt koronaviruksen ilmaantumisen takia, ja lähes puolet ovat kertoneet opintojensa viivästymisestä. Koronan vaikutukset näkyvät todennäköisesti myös heidän tulevaisuuden työurillansa.
Lieventääkseen tätä takaiskua, monet ovat alkaneet yrittäjiksi tai työskentelemään keikkataloudessa, toteuttamaan itsenäisiä projekteja tai heistä on tullut freelancereita. Tänä päivänä hakijoita on enemmän kuin avoimia työpaikkoja, minkä takia nuorten työttömyys on kolme kertaa todennäköisempää kuin yli 25-vuotiaiden. Nuoret ovat osoittaneet yhä enemmän kiinnostusta kehittää omia digitaalisia taitoja esimerkiksi ohjelmointiin, tekoälyyn tai verkkoeditointiin liittyen. Voit lukea tästä lisää pandemian vaikutuksista nuoriin.
2. Teeskenneltyjen työmatkojen voima
”En olisi koskaan uskonut, että tulen vielä joskus kaipaamaan työmatkaruuhkassa istumista”, totesi yhdysvaltalainen Eddie Fairchild listatessaan työmatkan tekemisen hyötyjä. Tämä on tunne, johon vielä vuosi sitten moni ei olisi osannut samaistua, mutta josta on tullut nyt yleisesti hyväksyttyä. Tunne on jopa siinäkin määrin hyväksyttävä, että asiantuntijat suosittelevat etätyöntekijöitä kulkemaan kuvitteellisen työmatkan uupumuksen välttämiseksi. Lyhyt kävely korttelin ympäri tai pieni pyörälenkki erottelee hyvin vapaa-ajan alkamisen työpäivän jälkeen, sillä etätyöskentelyn takia työ- ja vapaa-ajan välinen ero on sumentunut. Pääset hyvin alkuun kuvitteellisen työmatkan kulkemisen suhteen lukemalla tämän artikkelin, ja tutustumalla sen esittelemään viiteen pieneen muutokseen, joiden avulla saat asetettua rajan työ- ja vapaa-aikasi välille.
3. Muuttaako pandemia suhtautumisemme tuotteliaisuuteen?
Yksi pandemian sivuvaikutuksista on ollut jatkuva pyrkimyksemme parantaa tuottavuuttamme. Oli kysymys sitten työskentelyn lisäämisestä, hyvän kunnon saavuttamisesta tai kodin pienen remonttiprojektin viimeistelystä, vaadimme nykyään itseltämme yhä enemmän. Kuitenkin BBC:n Hannah Hickokin mukaan meillä on nyt mahdollisuus pohtia uudelleen, mitä tuotteliaisuus tarkoittaa ja muuttaa sen tarkoitus parempaan suuntaan. Tässä artikkelissa hän selittää, kuinka tuotteliaisuuden käsite on syvästi juurtunut kulttuuriimme, ja kuinka olemme sisäistäneet käsitteen ajan mittaan. Arvomme ovat kuitenkin muuttumassa osittain siksi, että meillä on nykyään uudenlainen vapaus valita missä, milloin ja kuinka työskennellä. Tästä johtuen monet ovat alkaneet ymmärtää, että tuotteliaisuus ei ole vain tulos, vaan se sisältää myös tavoitteen saavuttamista edistävien asioiden tekemisen. Yksinkertaisemmin sanottuna, itsensä kehittäminen on aivan yhtä tärkeää ja tuotteliasta kuin oman uran eteen työskentely.
4. Kuinka valmistaudut parhaiten hybriditoimistojen aikakauteen?
Uutisissa on jo kuukausien ajan raportoitu yritysten erilaisista lähestymistavoista toimistojensa rooliin pandemianjälkeisessä maailmassa. Osa yrityksistä, kuten Twitter, on ehdottanut etätyöskentelyä toistaiseksi, mutta monet yritykset tulevat todennäköisesti valitsemaan ns. hybridimallin, jossa työntekijät saavat enemmän joustavuutta valita toimistotyöskentelyn ja etätyön välillä. Hybridimalli ei kuitenkaan ole täysin ongelmaton. Hybridityöskentelyyn valmistautuessa yritysten ja etenkin HR-johtajien tulisi ottaa huomioon ainakin nämä neljä Forbesin listaamaa asiaa. Hybridityöskentely saattaa esimerkiksi aiheuttaa kaksiportaisen tiimidynamiikan, joka luo ns. aidan toimistolla ja etätöissä olevien kollegoiden välille. On olemassa myös riski, että tiimiläisten välinen yhteistyö vähenee, kun osa heistä työskentelee etänä.
5. Miksi yritysjohtajat ovat iloisia siitä, että heidän ei tarvitse lentää yhtä paljon kuin ennen?
Bill Gatesin mukaan tulevaisuudessa tulee olemaan 50% vähemmän työmatkustamista. Pudotus saattaa kuulostaa liian dramaattiselta, kunnes perehtyy tarkemmin kasvavaan lukumäärään toimitusjohtajia, jotka ovat pandemian myötä nopeasti huomanneet työmatkustamisen ikävät puolet. Lontoolainen kauneustrendeihin ja innovaatioihin erikoistunut Preeti Chotai on yksi työmatkustamiseen kyllästyneistä asiantuntijoista. Hän kertoo, että rakasti aluksi jatkuvaa matkustamista, mutta lopulta se osoittautui liian kuormittavaksi, ja Chotai huomasi koko ajan toteavan olevansa uupunut. Ihmiset, jotka ”elävät matkalaukuistansa” kärsivät usein heikommasta mielenterveydestä, ja yli 14 päivää kuukaudessa työmatkoilla viettävillä on merkittävästi korkeampi painoindeksi. Toisin sanoen, kenellekään ei pitäisi tulla yllätyksenä, että monet toimitusjohtajat käyttävät nykyistä maailmantilannetta hyödyksi palautumiseen ja elämästä nauttimiseen tullakseen entistä terveemmiksi. Lisää aiheesta voit lukea täältä.