Työn ja vapaa-ajan tasapaino: mitä, miksi ja miten?
Ammatillisen ja henkilökohtaisen elämän tasapainottaminen on taito, joka vaatii jatkuvaa työstöä. Koronapandemian jälkimainingeissa, kun kodin ja työn välinen raja on muuttunut yhä epäselvemmäksi, tämän tasapainon löytyminen on tärkeämpää kuin koskaan. Kyseessä on muutakin kuin vain yksi to do -listan tehtävä – elämän eri osa-alueiden tasapaino on olennaisen tärkeää henkisen ja fyysisen hyvinvointisi kannalta. Joskus sopivan tasapainotilanteen löytäminen voi tuntua hankalalta, mutta se on mahdollista.
Miksi työn ja vapaa-ajan tasapaino on tärkeää?
Nykypäivän nopeatempoinen työympäristö luo paljon paineita, joiden vuoksi henkilökohtaisen elämän joutuu usein työntämään taka-alalle. Pandemian aikana työhön liittyvä stressi on lisääntynyt. Jatkuva etätyö on voinut venyttää työpäivän alkamisen ja päättymisen rajoja sekä lyhentää työpäivän taukoja. Tämän lisäksi osa vanhemmista on etätöiden ohella huolehtinut lasten etäopetuksesta, ja yksin asuvat ovat joutuneet elämään melko lailla eristyksissä. Työpaikoilla, joilla etätyö ei ole ollut mahdollista, sairastumisen riski on lisännyt pelkoa ja ahdistusta. Nyt onkin tärkeäpää kuin koskaan nostaa työn ja vapaa-ajan tasapaino prioriteettiasemaan.
Kun teet liikaa töitä, sekä fyysinen että henkinen terveytesi kärsii. Vaikka saattaa vaikuttaa siltä, että työskentelet kovemmin, tuottavuutesi ja työsi laatu heikkenevät. Myös loppuunpalamisen riski on suuri. Kun tuot työasiat kotiisi tai et pysty irtautumaan töistä illallakaan etätyöpäivän jälkeen, paine vain kasvaa, ja tilanteen korjaaminen saattaa tuntua mahdottomalta.
Hyvä uutinen on se, että työn ja vapaa-ajan tasapaino on saavutettavissa, vaikkei se helppoa välttämättä olekaan. Kun se onnistuu, huomaat, että olet läsnäolevampi, tuottavampi, järjestäytyneempi ja luovempi. Ystävien ja perheen kanssa vietetty aika on oikeasti laatuaikaa, koska et ajattele töitä tai koe huonoa omaatuntoa tekemättömistä töistä. Ottamalla omaa tilaa voit myös huolehtia fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnistasi, mikä puolestaan parantaa sekä henkilökohtaisen elämäsi että työelämäsi laatua.
Askeleet kohti tasapainoa
1. Unohda täydellisyyden tavoittelu
Täydellistä työn ja vapaa-ajan tasapainoa ei olekaan. Aina on päiviä, joina työ täytyy asettaa etusijalle, ja toisia, joina sinun täytyy keskittyä enemmän henkilökohtaiseen elämääsi. Ole realistinen ajanhallintakykysi suhteen ja salli itsellesi riittävästi joustoa, jotta voit tarvittaessa lisätä tai vähentää työpanostasi muun elämän kärsimättä. Kun pääset irti täydellisyyden paineesta, stressitasosi alenevat ja henkinen hyvinvointisi paranee.
2. Aseta rajat ja pidä niistä kiinni
Määritä aikataulu työn aloittamiselle ja lopettamiselle ja ilmoita se kollegoillesi. Kytke työlaitteet ja ilmoitukset kokonaan pois päivän päätteeksi. Tämä auttaa sinua siirtymään henkisesti "kotitilaan" – tämä on yhtä tärkeää niin etätyöpäivän jälkeen, kuin konttorilta kotiin lähtiessä. Kun kollegasi ymmärtävät, että et ole tavoitettavissa tietyn kellonajan jälkeen, voit nauttia vapaa-ajastasi ilman keskeytyksiä.
3. Ajoita ja seuraa
Kun alat etsiä oikeaa työn ja vapaa-ajan tasapainoa, on hyödyllistä asettaa itselleen aikataulu ja pitää siitä kiinni. Tämä koskee sekä työtä että vapaa-aikaa. Kun suunnittelet viikkosi etukäteen, saat järjestelmällisemmän otteen työhön eikä työ vie vapaa-aikaasi. Saattaa olla houkuttelevaa jäädä joskus toimistoon vielä tunniksi, mutta jos olet selkeästi varannut kyseisen tunnin henkilökohtaiselle elämällesi, sinun on helpompi irtautua työstä. Työsi ja tavoitteidesi objektiivinen seuraaminen auttaa sinua näkemään, mitä tehtäviä täytyy priorisoida ja mitkä tarvitsevat vähemmän huomiota. Jos koet tämän vaikeaksi, käy keskustelu aiheesta esihenkilösi kanssa ja pyydä häntä auttamaan työtehtävien priorisoinnissa. Tuloksena on vähemmän kaaosta ja enemmän selkeyttä.
4. Nosta terveys ykkösprioriteetiksi
Kuten edellä jo todettiin, työn ja vapaa-ajan tasapainon järkkyminen vaikuttaa myös terveyteesi. Kiinnitä huomiota siihen, mitä kehosi ja mielesi yrittävät kertoa sinulle. Kivistääkö ja kolottaako paikkoja? Onko energia vähissä? Oletko jatkuvasti huolestunut, koetko ahdistuneisuutta tai oletko masentunut? Sinulla on oikeus vapaa-aikaan, joten käytä se hyväksesi. Tee vapaa-ajallasi asioita, joista sinulle tulee hyvä olo, sillä tehdessäsi sinulle mieluisia asioita keskityt nykyhetkeen etkä huomiseen työpäivään. Liiku myös säännöllisesti – vaikka vain kävelemällä lähikorttelien ympäri – jotta saat endorfiinit virtaamaan ja kehosi liikkeelle. Muista huolehtia yhtä lailla myös henkisestä hyvinvoinnistasi, oli kyse sitten terapiasta, meditoinnista tai yksinkertaisesti siitä, että katkaiset työlaitteista virran.
5. Opi sanomaan EI
"Keskittymisessä on kyse siitä, että sanoo Ei" – Steve Jobs
Ylimääräisistä tehtävistä kieltäytyminen työpaikalla ei välttämättä ole negatiivinen asia. Itse asiassa omien kykyjesi ymmärtäminen ja omien voimavarojen tiedostaminen sekä niistä viestiminen on tärkeää työssä menestymisen kannalta. Eliminoi stressi, jota erilaisten deadlinejen perässä juokseminen ja epärealististen työmäärien läpi kahlaaminen aiheuttavat. Silloin myös työsi laatu paranee ja työtyytyväisyytesi kasvaa.
Lue lisää uravinkkejä blogistamme tai ota meihin yhteyttä ja pyydä työelämään liittyviä neuvoja.