Taitojen kehittäminen avainasemassa tulevaisuuden työelämässä
Digitalisaatio etenee hurjaa vauhtia, ja samalla kun vanhempia työtehtäviä automatisoidaan tai ne katoavat kokonaan, uusia rooleja syntyy muilla aloilla. Tiesitkö, että noin 85 prosenttia vuoden 2030 työpaikoista ei ole vielä edes keksitty? Se tarkoittaa, että sinun, joka työskentelet tulevaisuuden työmarkkinoilla, on hyvin todennäköisesti opittava runsaasti uusia taitoja.
Tässä artikkelissa käymme läpi syitä sille, miksi työnantajien on tärkeää investoida työntekijöidensä taitojen kehittämiseen. Kerromme myös, mitä sinä voit itse tehdä, jotta sinä ja taitosi pysytte kysyttyinä työmarkkinoilla myös tulevaisuudessa.
Mitä tarkoittaa uudelleen- ja lisäkouluttaminen?
Lisäkouluttaminen tarkoittaa sitä, että työntekijä omaksuu uusia taitoja, jotka auttavat suoriutumaan nykyisissä tehtävissään paremmin. Se on menetelmä, jolla kurotaan umpeen osaamisvajetta, ja se muodostaa jatkuvan oppimisen prosessin tukien työntekijää koko hänen uransa ajan. Uudelleenkouluttaminen puolestaan tarkoittaa kokonaan uusien taitojen opettelua ja hyödyntämistä täysin uusissa tehtävissä. Uudelleenkouluttamalla henkilökuntaa voidaan säilyttää arvokkaat työntekijät yrityksessä töiden muuttuessakin sen sijaan, että osaamisvajetta paikattaisiin palkkaamalla uusia työntekijöitä ulkopuolelta.
Maailmassa, jossa tekniikka ja automaatio hoitavat yhä suuremman osan manuaalisista töistä, on pehmeille taidoille, eli siirrettävissä olevia yksilön tunneälyyn liittyville taidoille, tullut entistä enemmän kysyntää. Maailman talousfoorumin laatimassa Future of Jobs -raportissa korostettiin, että kriittinen ajattelu, innovointi, johtaminen, sosiaalinen vaikuttaminen, luovuus ja moniulotteinen ongelmanratkaisu ovat taitoja, joita ovat työnantajille arvokkaita.
Miksi taitojen kehittäminen on niin tärkeää yrityksissä?
Yksi pandemian selkeimmistä vaikutuksista on ollut laajalle ulottunut työttömyys monien talousalueiden kärsiessä maailmanlaajuisista koronasuluista ja niiden vaikutuksista talouteen. Epävarmoissa tilanteissa yrityksiltä puuttuukin keinot uusien työntekijöiden palkkaamiseen ja toisaalta usein myös jo olemassa olevan osaamisen säilyttämiseen. Henkilöstön tukeminen urapolullaan kehittymisessä sitouttaa työntekijöitä yritykseen ja toisaalta lisä- ja uudelleenkoulutus voivat antaa yritykselle joustoa lisätä tai muuttaa palvelutarjontaansa nopeastikin tarpeen vaatiessa. Jotta dramaattisiinkin markkinavaihteluihin olisi mahdollista sopeutua, on nyt etenkin ketterään ja joustavaan taitokehitykseen tärkeämpää investoida kuin koskaan ennen.
Kuinka yritykset voivat kehittää henkilöstönsä taitoja?
Ensimmäinen askel on selvittää, mitä yritykselle tärkeitä taitoja ja osaamista henkilöstöllä jo on, sekä kartoittaa mitä tarvittavia taitoja heiltä puuttuu yrityksen toiminnan tulevaisuudessa kehittyessä tai muuttuessa. Lisäksi tulee määrittää ketkä henkilöstöstä tulevat tarvitsemaan uudelleenkoulutusta, ketkä taas lisäkoulutusta osaamisensa tueksi.
Monet organisaatiot keskittyvät uraohjelmiin ja auttavat työntekijöitään kehittämään omaa ammatillista polkuaan. Osana näitä uraohjelmia organisaatioiden tulisi myös antaa työntekijöilleen henkilökohtaisia suosituksia ja ehdotuksia eri tavoista, jotka voivat auttaa heitä hankkimaan tarvitsemansa taidot.
Miten voit työntekijänä itse kehittää taitojasi?
Työntekijänä tai -hakijana taitojen kehittäminen on äärimmäisen tärkeää, jotta tulevaisuudessakin mahdollisimman monta työmahdollisuutta olisi tarjolla. Digitalisaatio on jo vauhdissa lähes kaikilla toimialoilla, joten on tärkeää, että vastaat nykyajan työelämän vaatimuksiin.
Ennen kaikkea organisaatioiden sekä työnantajien tulisi ottaa päävastuu henkilöstön uudelleen- ja lisäkouluttamisesta. On kuitenkin tärkeää, että myös sinä työntekijänä olet oma-aloitteinen ja pysyt ajan tasalla uusista osaamisvaatimuksista. Ota selvää minkälaisille rooleille ja aloille on ennustettavissa suurta kysyntää, ja minkälaisia taitoja sinulta voidaan tulevaisuudessa odottaa.
Netistä löytyy paljon hyödyllistä tietoa itsensä ja taitojensa kehittämisestä. Verkkokurssivalikoima on kasvanut räjähdysmäisesti viimeisten kymmenen vuoden aikana, ja kursseja löytyy lyhyistä oppitunneista kattaviin tutkintoihin asti, erityisesti digitaalisuuteen liittyvissä aiheissa. Joitakin digitaalisia taitoja, kuten ohjelmointia, UX-suunnittelua, tietojen visualisointia, digitaalista tuotehallintaa sekä sosiaalisen median ymmärrystä tarvitaan käytännössä kaikilla aloilla.
Monet verkkokurssit ovat sisällöltään joustavia, joten voit suorittaa ne, milloin haluat – täten voit myös helposti mukauttaa kurssit sopimaan omaan työaikatauluusi.
Kuten aikaisemmin mainitsimme, pehmeille taidoille on enemmän kysyntää kuin koskaan. Nämä ovat kuitenkin taitoja, joita voi olla vaikeampaa hankkia verkkokurssien kautta. Voit pyrkiä löytämään itsellesi kokeneemman mentorin tai osallistua pehmeiden taitojen kehittämiseen keskittyvään koulutukseen työnantajasi kautta ja näin hioa näitä tärkeitä taitoja.
Menestyäksesi taitojesi kehittämisessä, on sinun asetettava itsellesi selkeät tavoitteet, jotka haluat saavuttaa. Laadi suunnitelma, keskity tarvittavien uusien taitojen omaksumiseen ja käytä niitä sitten työelämässä käytännössä näyttääksesi niiden hyödyn. Näin otat konkreettisia askelia kehittääksesi ja ylläpitääksesi osaamista, jolla pystyt kilpailemaan myös tulevaisuuden työelämässä.
Lue lisää Adeccon potentiaalikartoituksesta! Potentiaalikartoituksellamme kartoitetaan organisaation potentiaalia tai yksittäisen henkilön vahvuuksia sekä kehittämiskohteita, mm. uudelleenorganisoitumisen tukena, vastuiden ja työtehtävien muuttuessa, kehittämisen ja koulutustarpeiden tunnistamisessa tai hyvinvoinnin ja uralla suuntautumisen tukemisessa.