Viikon 45 puhutuimmat työelämän top 5 trendeistä maailmalta

Mitä kykyjä tekoäly ei pysty korvaamaan? Miksi Uber joutuu oikeuteen? Entä miksi etätyöskentely saattaa johtaa aavekaupunkeihin? Saat vastauksen mm. näihin kysymyksiin jatkamalla lukemista.
1. Näitä kolmea kykyä ei pystytä korvaamaan tekoälyllä
Usein raportoidaan, että digitalisaatio, tekoäly ja robotit vievät meidän työmme - etenkin manuaaliset työtehtävät. On totta, että digitalisaation myötä osa työtehtävistä siirtyy ihmiseltä koneelle, mutta The World Economic Forum on kuitenkin listannut kolme taitoa, joita tekoäly ei voi korvata: vieraanvaraisuus, johtaminen ja luovuus. Niin kauan kuin työhön liittyy ihmisiä, työhön tarvitaan ihmisiä, ja tästä syystä yrityksien tulisi panostaa näihin kolmeen yllä mainittuun taitoon tulevaisuudessa. Lue lisää aiheesta täältä.
2. Kyytipalvelu Uberilla on suuri oikeudenkäynti tiedossa.
Kyytipalvelu Uber on käyttänyt ”robotti-algoritmia”, joka on tehnyt kuskeista perättömiä valituksia, BBC raportoi. Valitusten seurauksena kuski menettää oikeutensa harjoittaa Uber-kuskin toimintaa. Iso-Britannian kuljetusalan järjestön (UK’s App Drivers & Couriers Union) mukaan vastaavia tapauksia on peräti 1000 vuodesta 2018 lähtien. Uberin mukaan valitukset ovat kuitenkin tehty manuaalisesti asiakkaiden toimesta ja tapaus selvitetään vielä Hollannissa, missä Uberin data sijaitsee.
3. Etätyöskentely saattaa tyhjentää kaupungit
Koronaviruksen vuoksi monilla työpaikoilla on siirrytty suosimaan etätöitä. Ranskassa, Iso-Britanniassa ja Espanjassa 28% kaikista töistä tehdään etänä, kun taas Yhdysvalloissa luku on 37%. Etätyön lisääntyminen laajassa määrin onkin jo uusi normi ja pandemian jälkeen voimme jakaa etätyöskentelijät kahteen ryhmään: niihin, jotka työskentelevät etätöiden lisäksi toimistolla 2-3 kertaa viikossa, ja niihin, jotka työskentelevät yhden intensiivisen viikon toimistolla ja ovat loppukuun etätöissä. Tämä väite perustuu Michel Serafinellin, Essexin yliopiston professorin, teoriaan. Hän ennustaa myös, että muuttoliikenne käynnistyy suurista kaupungeista kohti maaseutua. Guardian artikkeli nostaa esille teorian, jonka perusteella monet suuret kaupungit tulevat muuttumaan aavekaupungeiksi, sillä työt siirtyvät työntekijöiden koteihin.
4. 70% yrityksistä ennustaa palkkaavansa lomautetut työntekijät takaisin seuraavan kuuden kuukauden sisällä
70% suomalaisista työnantajista ennustaa palkkaavansa lomautetut työntekijänsä takaisin tulevan kuuden kuukauden aikana, siitä huolimatta vaikka 40% yrityksistä kokee, että lomautukset ovat olleet pandemian suurin yksittäinen säästötekijä. Tämä perustuu Adecco Groupin kyselyyn, johon osallistui yli 1000 päättäjää ja toimitusjohtajaa Yhdysvalloissa. Voit lukea tutkimuksesta lisää täältä.
5. HR-johtajien prioriteetit vuonna 2021
Tuoreen tutkimuksen mukaan HR-johtajien tulisi priorisoida seuraavat trendit vuonna 2021: (1) kehittää taitoja, (2) vahvistaa yrityskulttuuria ja (3) keskittyä muutokseen sekä johtamiseen. Tämän lisäksi tutkimuksesta kävi ilmi, että kustannuksien optimointi on entistä tärkeämmässä roolissa. Voit lukea kyselyn kokonaisuudessaan täältä.