Viikon 44 puhutuimmat työelämän top 5 trendeistä maailmalta

Tällä viikolla maailmalla on puhuttu työttömyyden pelosta, teknostressin lisääntymisestä, sekä tutkimuksesta, jonka mukaan teknologia ja tekoäly tulee korvaamaan osan työntekijöistä vuoteen 2025 mennessä.
1. Yli puolet pelkää menettävänsä työpaikkansa seuraavan 12 kuukauden aikana
Tiedossa on sekä hyviä, että huonoja uutisia. Yli puolet (54%) työsuhteessa olevista aikuisista pelkäävät menettävänsä työpaikkansa seuraavan 12 kuukauden aikana. Näistä 67 prosenttia uskoo kuitenkin, että he saavat työnantajaltaan tarvitsevansa tuen ja työkalut uudelleenkoulutusta varten. Työmarkkinat ovat jo pidemmän aikaa olleet kovan paineen alla koronaepidemian takia. Lue aiheesta lisää täältä.
2. Sopivan henkilöstön löytäminen ei ole ongelma toimitusjohtajille
Tuoreen tutkimuksen pohjalta voidaan todeta, että yli kuusikymmentä prosenttia toimitusjohtajista eivät koe haasteita oikeanlaisen henkilöstön löytämisessä. Tämän lisäksi ainoastaan 11 prosenttia vastanneista kokee, että sopivan henkilöstön löytäminen tulisi vaikeutumaan tulevaisuudessa. Suurimmalla osalla yrityksistä ei kuitenkaan ole kiire kasvuun tai uuden henkilöstön rekrytoimiselle, sen sijaan reilu kolmannes ennusti henkilöstön leikkaamista seuraavan 12 kuukauden aikana. Tämän lisäksi 21 prosenttia vastanneista yrityksistä eivät tule nostamaan henkilöstön palkkoja ja joissakin yrityksissä joudutaan jopa leikkaamaan kuukausipalkkoja.
3. Koronavirus ja etätyöskentely on kohottanut ihmisten ”teknostressiä”
Oletko koskaan kuullut teknostressistä? Luultavasti et, mutta mikäli työskentelet kotoa päin ja käytät teknologiaa jatkuvasti, saatat hyvinkin kärsiä tästä ilmiöstä! Teknostressi, eli teknologian käytön aiheuttamasta stressi tarkoittaa sellaista tilannetta, jossa ihminen kokee omien voimavarojensa olevan riittämättömiä tilanteen vaatimuksiin nähden. Tutkimusten mukaan teknostressi voi vaikuttaa negatiivisesti ihmisen hyvinvointiin, keskittymiseen, työnteon tehokkuuteen, työn laatuun ja sitoutumiseen työnantajaansa kohtaan sekä edesauttaa yhtenä tekijänä jopa loppuun palamista. Myös teknologian käytön aiheuttama työn ja vapaa-ajan sekoittuminen on yleistä esimerkiksi etätöissä. Teknologian jatkuva kehitys ja sen sulautuminen joka puolelle arkeemme synnyttää myös uusia teknostressin ilmenemismuotoja.
4. Z-sukupolvi kärsii työttömyyskriisistä - pitkäaikaiset seuraukset ovat suuri huolenaihe
Koronatilanteen vaikutukset näkyvät negatiivisesti nuorten työllistymisessä. Z-sukupolven työttömyysluvut ovat kaikista korkeimmat, mutta tuoreen raportin mukaan, työttömyysluvut yksistään eivät kuitenkaan ole riittävä indikaattori kertomaan työmarkkinoiden toimivuudesta. Myös alityöllisyyttä tulisi seurata, se on tärkeä työvoiman vajaakäytöstä ja työmarkkinoiden toimivuudesta kertova indikaattori työttömyyden ohella. Z-sukupolven alityöllisyysaste Yhdysvalloissa on 35 prosenttia ja luku on vielä isompi ei valkoisten nuorten keskuudessa. Alityöllisyyden korkea taso tulee johtamaan pitkäaikaisiin ongelmiin senkin jälkeen, kun ihmiset ovat työllistyneet.
5. Koneet tekevät puolet töistämme vuoteen 2025 mennessä
BBC:n julkaiseman artikkelin mukaan, koneet ja teknologia tulee korvaamaan puolet nykyisistä työtehtävistä vuoteen 2025 mennessä. Teknologia ei kuitenkaan ikinä korvaa ihmistä kokonaan, ja aito hyöty kulminoituu ihmisen ja teknologian yhdistämiseen. Tutkimuksen pohjalta voidaan todeta, että teknologia lisää myös 97 miljoonaa työtä, sillä ihmisiä tarvitaan esim. teknologian huolto-, ylläpito- ja korjaustehtäviin. 50 % kaikista kyselyyn vastanneista yrityksistä uskoo, että tekoäly tulee korvaamaan osan henkilöstöstä tulevaisuudessa.