Viikon 42 puhutuimmat työelämän top 5 trendeistä maailmalta

Vaikka suurta osaa uutisista hallitsee edelleen koronapandemia ja Euroopan kakkosaalto, tämän viikon trendit käsittelevät myös mielenterveyttä maailman mielenterveyspäivän jälkeisenä viikkona.
1. Koronapandemia on tuhoamassa Aasian nuoren sukupolven taloudelliset unelmat
Aasialaiset nuoret ovat pian mahdollisesti huonommassa taloudellisesti asemassa kuin vanhempansa, ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin. Suurin osa nuorista on vasta uransa alkuvaiheessa ja työskentelevät aloilla joita COVID-19-pandemia on kurittanut pahiten, kuten kaupan ja teollisuuden aloilla tai majoitus- ja ravitsemuspalvelualoilla, kertoo Bloomberg. Naiset ja äskettäin työelämään siirtyneet työntekijät ovat Aasian tilanteessa suojattomimpia. Maailmanpankki arvioi, että tilanteen seurauksena jopa 38 miljoonaa ihmistä tulee elämään köyhyydessä.
2. Yritysjohtajat vaativat kiireellisiä uudistuksia maailmantalouden kohdatessa "vuosisadan pahimman tilansa"
Ennen marraskuussa järjestettävää vuotuista G20-huippukokousta arvostetut yritysjohtajat ovat koonneet 25 poliittista suositusta, joiden pyrkimyksenä on kääntää talous nousuun COVID-19-pandemiam keskellä. Suositusten kattamat kolme osa-aluetta keskittyvät ihmisten voimaannuttamiseen, planeetan suojelemiseen sekä teknologian hyödyntämiseen. Linjauksiin kuuluu mm. työvoiman sietokyvyn korostaminen, kestävä kehitys, maailman sitoutuminen hiilineutraaliuteen ja digitaalisen infrastruktuurin investoinnit. Korkean tason toimitusjohtajista koostuvan niin kutsutun Business Twenty (B20) -ryhmän puheenjohtaja on todennut, että "maailmantalous on vuosisadan pahimmassa tilassa". Jos toimenpiteet toteutetaan, B20-ryhmä uskoo, että ne auttaisivat maailmaa toipumaan nopeammin ja kestävämmin pandemiasta.
3. "Uusi normaali" työsuhde-etuuksille?
Maailman mielenterveyspäivää vietettiin 10. lokakuuta ja tähän liittyen meillä on hyviä uutisia! Vaikuttaa siltä, että sekä työntekijät että työnantajat ovat alkaneet painottaa yhä enemmän terveyden tärkeyttä - erityisesti mielenterveyden. Tämä heijastuu jo nyt muun muassa yritysten tarjoamissa työeduissa.
Globaalin konsultointiyrityksen, Willis Towers Watsonin, toteuttaman työnantajista on viime aikoina lisännyt etuuksiaan terveydenhoidossa, 45% on muokannut hyvinvointiohjelmiaan ja 33% säätänyt palkallisia lomia ja lomapäivien määrää. Odotuksemme ja mieltymyksemme työelämää kohtaan ovat muuttuneet COVID-19: n myötä. Yhä useammat työntekijät vaativatkin työaikojen joustavuutta, mielenterveyspalveluja sekä työnantajan kustantamia kunto- tai meditaatiosovelluksia – ja yhä useampi työnantaja pyrkii vastaamaan näihin vaatimuksiin.
4. Kuinka ”Feierabend” auttaa saksalaisia irtautumaan työpäivästä
Ihmiset ovat viime aikoina muuttuneiden työskentelytapojen myötä kokeneet hankalaksi irrottautua työasioista työpäivän jälkeen. Etätyö on vaikeuttanut asiaa entisestään, mutta saksalaiset ovat vastahakoisia luopumaan heidän ”Feierabend”-ajastaan, eli työpäivän jälkeen pidetystä hetkestä, jolloin keskitytään lepäämiseen ja rentoutumiseen. Koska etätyön takia ihmiset eivät enää matkusta erikseen töihin ja takaisin, psykologinen välimatka työn ja vapaa-ajan välillä on pienentynyt. Nyt useat saksalaiset ovat kehittäneet uusia rutiineja, jotka korvaavat työmatkan teon. He saattavat vaikka laittaa juoksulenkkarit jalkaansa ja lähteä lenkille tai vaihtoehtoisesti pyöräilemään selvittääkseen ajatuksiaan. 31-vuotias maajohtaja Gene Gerrienne kertoo, että hänelle ”Feierabend” tarkoittaa sitä, että hän saa yhteyden itseensä ja hänelle tärkeimpiin asioihin, kuten perheeseen, ystäviin sekä harrastuksiin, ja se on erittäin tarpeellista jokaisen mielenterveydelle sekä hyvän työn ja vapaa-ajan tasapainon saavuttamiselle. Voit lukea lisää ”Feierabendista” BBC:n artikkelista.
5. Globaali tutkimus: 82% ihmisistä uskoo, että robotit voivat tukea heidän mielenterveyttään ihmisiä paremmin
Globaalin työvoiman kannalta 2020 on ollut stressaavin vuosi pitkään aikaan, kertoo Oraclen sekä PR Newswiren tekemä tutkimus. Tutkimukseen osallistui yli 12 000 ihmistä sisältäen työntekijöitä, päälliköitä, HR-johtajia sekä ylimmän tason johtajia yhdestätoista eri maasta, ja tutkimuksessa selviää, että iso osa uskoo robottien auttavan heitä mielenterveysasioissa ihmisiä paremmin. 75% osallistuneista kertoo, että tekoäly on auttanut heitä mielenterveyteen liittyvissä asioissa työpaikalla, ja näistä ihmisistä 68% puhuisi mieluummin robotille kuin esimiehelleen työpaikalla koettuun stressiin ja ahdistukseen liittyvistä asioista. PR Newswire raportoi, että 80% heidän haastattelemistaan ihmisistä oli valmiita robotti-terapeuttiin. Löydät täältä lisätietoa tutkimuksen tuloksiin liittyen.