Viikon 40 puhutuimmat: työelämän top 5 trendit maailmalla

Tämän viikon puhutuimmat työelämän aiheet maailmalta sisältävät mm. finanssialan työttömyyden kasvun, 5G-teknoligian työllistämismahdollisuudet ja ajatuksia tulevaisuuden työn muutoksista.
1. Finanssialan leikkaukset on johtanut työttömyyden kasvuun
Koronapandemia on Bloombergin mukaan aiheuttanut finanssialalla suurimman työttömyyskriisin vuosiin. Ainoastaan kolmekymmentä suurinta lainanantajaa Euroopasta, Pohjois-Amerikasta, Aasiasta ja Afrikasta ovat ilmoittaneet yli 63 000 irtisanomista. Suurimmat leikkaukset on tehty Euroopassa, missä ainoastaan HSBC on irtisanonut peräti 35 000 työpaikkaa. Näillä toimenpiteillä on suuret vaikutukset kaupunkeihin, joissa finanssiala on tärkeässä roolissa. Lontoossa työttömyys finanssialalla on esim. kasvanut 55% verrattuna viime vuoteen.
2. 5G-teknologia tulee luomaan peräti 300 000 uutta työpaikkaa Yhdysvalloissa seuraavan viidentoista vuoden aikana.
PPI:n mukann 5G-teknologian merkittävä kasvu voi luoda peräti 300 000 uutta työpaikkaa Yhdysvaltoihin tulevan viidentoista vuoden aikana. Yhdysvaltalaisesta Forbes talouslehdestä tuttu Michael Mandel puhuu 5G-teknologian puolesta: ”Uuden sukupolven teknologia tuo mukanaan merkittävästi nopeamman tiedonsiirtonopeuden ja pienemmän viiveen. Tämä tuo mukanaan säästöjä ja joustavuutta yrityksille”. Hänen mukaansa 5G-teknologia tulee luomaan peräti 4.6 miljoonaa uutta työpaikkaa seuraavan viidentoista vuoden aikana.
3. Tulevaisuuden työ - taidot tärkeää, arvosanat ei niinkään
Tulevaisuuden työn muuttuessa, koulusta saatujen arvosanojen merkitys hälvenee ja työkokemuksen ja osaamisen tärkeys vahvistuu. Kyseinen väite perustuu tämän artikkelin tutkimukseen. Briony Harris toteaa artikkelissa, että tulevaisuudessa akateeminen osaaminen ja koulutuksen merkitys ei tule olemaan yhtä tärkeässä roolissa kuin nykyään. ”Asioita pitää tarkastella uudella tavalla. On edelleen tärkeää, että opiskelemme, mutta arvosanat eivät saa määritellä ihmisiä. Meidän pitää sen sijaan ymmärtää, että oppimisessa on kyse elämänpituisesta matkasta ja meidän pitää koulunkin jälkeen kehittää taitojamme jatkuvasti, Harris sanoo.
4. Lähes kaksi kolmasosaa palaavat töihin kotitoimistoiltaan
Iso-Britanniassa tehdyn tutkimuksen mukaan 62% työelämässä olevista aikuisista matkustavat töihin syyskuusta lähtien. Määrä on lähes tuplaantunut toukokuusta, jolloin ainoastaan 36% tekivät töitä toimistolla. Koronaepidemia ajoi monet työntekijät kotitoimistoihin, mutta nyt ihmiset palaavat vähitellen entisiin työrutiineihin koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilan jälkeen.
5. Virustilanne pahenee Yhdysvalloissa: toimistot lähes tyhjillään
Koronavirus pauhaa edelleen Yhdysvalloissa ja moni yritys on lykännyt suunnitelmiaan palata etätöistä toimistolle. Wall Street Journalissa julkaistun artikkelin mukaan, osavaltioiden karanteeni- ja eristystoimissa on eroja, jotka vaikuttavat myös mahdollisuuksiin tehdä töitä toimistolla. Jossain osavaltioissa osa työntekijöistä palaa toimistolle aikaisintaan ensi vuoden puolella, ja osa ei näe työpaikkaansa kenties enää koskaan. Jotkut yritykset ovat myös menneet toimenpiteissä niin pitkälle, ettei niiden työntekijöiden tarvitse palata toimistoille enää koskaan.