Viikon 35 puhutuimmat: eurooppalaisille sekä yhdysvaltalaisille yrityksille koituu suuria kustannuksia toimitusketjujen siirtämisestä pois Kiinasta. Lue lisää tämän viikon työelämän top 5 trendeistä maailmalta.

Globaalista kaupankäynnistä kohti paikallisempaa kaupankäyntiä, vinkkejä tuotteliaana pysymistä varten, taloudelliset paineet pandemian keskellä, tässä muutamia esimerkkejä tällä viikolla pinnalla olevista työelämän aiheista.
1. Eurooppalaisille ja yhdysvaltalaisille yrityksille koituu suuria kustannuksia toimitusketjujen siirtämisestä pois Kiinasta.
Yksi koronapandemian seurauksista on globalisaation sekä globaalin kaupankäynnin siirtyminen kohti paikallisempia toimitusketjuja. Tämä trendi heijastuu myös Bank of American julkaisemassa raportissa, jonka mukaan koronaviruspandemia on aiheuttanut 80 prosentille globaalin sektorin yrityksistä häiriöitä kaupankäynnissä, mikä taas pakottaa 75 prosenttia yrityksistä suunnittelemaan uudelleen kuinka toimitukset hoidetaan. Tämän takia useat eurooppalaiset ja amerikkalaiset yritykset suunnittelevat siirtävänsä tuotantonsa pois Kiinasta, lähemmäksi kotimaataan. Tehtaiden uudelleensijoituksesta saattaa kuitenkin aiheutua jopa 1 biljoonan dollarin kustannukset. Yhdysvalloissa, Euroopassa, Japanissa, Intiassa ja Taiwanissa suunnitellaan verohelpotuksia, edullisia lainoja sekä muita tukia yritysten auttamista varten.
2. Virtuaaliset työntekohetket voivat kannustaa tuotteliaisuudessa.
Onko sinulla haasteita olla tuottelias kotikonttorilla? Saatat ehkä olla kiinnostunut kokeilemaan uudenlaista yhdessä työskentelyn muotoa, joka tunnetaan nimellä ”work gym”. Claire Turrell kertoo BBC:n artikkelissa, että ”work gymit” ovat strukturoituja työhetkiä ihmisille, jotka haluavat sulkea häiriöt pois ja pysyä tuotteliaina etätyöpäivien aikana. Ideana on, että toisilleen vieraat ihmiset tapaavat virtuaalisesti, jättävät tietokoneidensa kamerat päälle ja työskentelevät yhdessä, mutta omien projektiensa parissa. Toisten ihmisten läsnä ollessa ihmiset usein kokevat, että heidän on helpompi keskittyä työhönsä sekä välttää erilaisia häiriötekijöitä.
3. Mitkä ovat tulevaisuuden 21 HR-työtä?
Henkilöstöjohtajilla on nyt ainutlaatuinen mahdollisuus tulla keskeiseksi osaksi johtoryhmää organisaatioissaan, kirjoittaa Harvard Business Review. Tämä johtuu siitä, että HR-ammattilaiset ovat avainasemassa muuttuvassa, globaalin pandemian jälkeisessä tulevaisuudessa. HBR:n mukaan HR-alan on sopeuduttava siihen, että työntekijät tarvitsevat uusia taitoja ja työnantajat puolestansa etsivät uudenlaisia ominaisuuksia työntekijöiltä. Odotuksiin ja tämänhetkisiin tietoihin perustuen, HBR on koonnut 21 uutta HR-alan työpaikkaa, jotka mitä todennäköisimmin tulevat osaksi sanavarastoamme pian. Listalla on titteleitä kuten ”chatbottien ja ihmisten välinen fasilitoija”, ”keikkatalouden päällikkö” tai ”työntekijän aktivoinnin valmentaja”. Pääset lukemaan listan nimikkeistä kokonaisuudessaan täältä.
4. Työntekijät käyttävät ainoastaan 54% uusista oppimistaan taidoista
Tutkimusyritys Gartnerin uuden tutkimuksen mukaan työntekijät käyttävät ainoastaan 54% heidän juuri oppimistaan taidoista siitä huolimatta, että yhteen työhön tarvittavien taitojen määrä kasvaa vuosittain 10%. Uusia taitoja tarvitaan koko ajan lisää, mutta monet yritykset tekevät sen virheen, että he yrittävät ennustaa mitä taitoja tullaan tarvitsemaan ja näin ollen keskittyvät liian kapeasti määriteltyihin tulevaisuuden taitoihin. Tämä johtaa usein siihen, että keskitytään epärelevanttien taitojen kehittämiseen ja samalla jätetään oikeasti tarpeellisten taitojen kehitys huomiotta. Gartnerin raportin mukaan paras keino edetä on ottaa käyttöön ns. dynaaminen lähestyminen taitojen kehitystä kohtaan. Voit lukea täältä kuinka tämä lähestymistapa toimii.
5. 77% työntekijöistä kertoo kokevansa suuria taloudellisia paineita koronaviruspandemian alusta alkaen
On vahvistettu, että mielenterveydelliset ongelmat linkittyvät suoraan pienentyneeseen motivaatioon sekä tuottavuuteen, mikä taas johtaa korkeampaan määrään työuupumuksia. Kuitenkin viime kuukausina pandemian takia riski stressin tuntemista kohtaan on noussut huimasti. Yksi tämän hetken suurimmista mielenterveydellisiä ongelmia luovista tekijöistä on stressi taloudellisista asioista. MetLifen työvoiman joustavuutta käsittelevän raportin mukaan noin kolmasosa työntekijöistä kertoo kokevansa työuupumuksen oireita ja 77% heistä nimesi taloudelliset vaikeudet yhdeksi pääsyylliseksi.