Viikon 34 puhutuimmat: työelämän top 5 trendit maailmalla

Koronaviruksen kiihdyttämä automaatio, toimistoympäristön rooli työntekijöiden tasa-arvoistamisessa ja asiat, jotka huolestuttavat nuoria eniten. Lue alta poimintamme kuumimmista puheenaiheista työelämästä tällä viikolla!
1. Robotit voisivat suorittaa jopa 80% ravintola-alan töistä
Yli 80% ravintola-alan työtehtävistä voitaisiin automatisoida, kertoo ravintolakonsultointiyritys Aaron Allen & Associatesin julkaisema raportti. Tutkimustulokset osoittavat, että suurin osa (51%) työpaikoista, joiden nähdään automatisoituvan tulevaisuudessa, kuuluu palveluammattien luokkaan. Robottien odotetaan myös korvaavan 57% pikaruoka- ja kassatyöntekijöistä. Perinteisesti yritykset ja ravintolat ovat käyttäneet automatisointia kaventamaan osaajapulaa, mutta pandemian aiheuttaman korkean työttömyysasteen vuoksi työvoimapulaa ei ainakaan lyhyellä aikavälillä ole näillä aloilla nähtävillä. Työvoimapulan sijaan automatisaatiota kiihdyttää nyt pyrkimys fyysiseen etäisyyteen, joka on lisännyt asiakkaiden siirtymistä ruokailemaan ravintoloiden ulkopuolelle. Tämä muutos näkyy ravintoloissa muuttuneina henkilöstötarpeina.
2. Lisääkö etätyöskentely eriarvoisuutta työpaikoilla?
Toimistossa työskenteleminen auttaa vähentämään eriarvoisuutta. Miten? "Toimistoissa olemme neutraalissa tilassa, jossa kaikilla on pääsy samoihin resursseihin. Emme tuo mukanamme lapsiamme, petaamattomia sänkyjämme tai pesemättömiä pyykkivuoria.", kirjoittaa Tiffany Philippou. Vaikka monet työntekijät ovat joutuneet työskentelemään kotoa käsin viime kuukausina, ja monet meistä haluaisivat jatkaa etätyöskentelyä jossain määrin, toimiston rooli on edelleen tärkeä. Toimistoympäristössä ei tarvitse murehtia wi-fi-yhteyden toimivuutta tai onko videopuhelun tausta tarpeeksi edustava, käytössä on hyvää työergonomiaa edistävä työpiste ja rauha työskennellä. Lue lisää siitä, miksi toimistolla työskentelystä (ainakin osa-aikaisesti) on etuja napsauttamalla tästä.
3. Yliopisto-opinnot vs. oppisopimuskoulutus: kumpi on parempi?
Maailmalla monien nuorten on tehtävä vaikea päätös: mennäkö yliopistoon vai suunnata työharjoitteluun? Yhdistyneessä kuningaskunnassa on vuodesta 2015 lähtien ollut käytössä myös kolmas vaihtoehto: Suomessakin jo tuttu oppisopimuskoulutus. UK:n oppisopimusmallissa yhdistetään palkallinen työssä oppiminen yliopisto-opintoihin ilman lukukausimaksuja. Vaikka monille opintovelan välttäminen on houkuttelevaa, toiset haluavat silti kokea yliopisto-opiskelun. The Telegraph pyysi kahta samassa yrityksessä työskentelevää nuorta - joista toinen suoritti korkeakoulututkinnon ja toinen oppisopimuskoulutuksen, jakamaan näkemyksensä. Lue lisää täältä.
4. Pohditko loman skippaamista? Älä!
Meidän kaikkien on välillä otettava taukoa töistä! Lomat parantavat tuottavuutta, vähentävät stressiä, lisäävät työtyytyväisyyttä ja parantavat yleistä mielenterveyttä. Lomailun on myös todistettu lisäävään ihmisten luovuutta. Vaikka monien tulevatkin lomasuunnitelmat ovat kääntyneet päälaelleen ja monet kokevat lomailun jopa turhana matkustusrajoitusten takia, on edelleen monia tapoja hyödyntää vapaa-aikaamme. Harvard Business Review suosittelee mm. näitä vinkkejä: vaihda maisemaa, suunnittele tulevaisuutta, pidä sometaukoa ja luo muistoja. Lue lisää klikkaamalla tästä.
5. Tällä hetkellä nuoria huolestuttaa eniten mielenterveys, työllisyys ja käytettävissä olevat tulot
Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö, OECD (The Organisation for Economic Co-operation and Development) on julkaissut raportin, joka käsittelee nuorison reaktiota, palautumista ja sietokykyä COVID-19 pandemian aikana. Tutkimus kerää tietoja 48 maasta. OECD korostaa raportissa, että alle 25-vuotiaat nuoret kohtaavat 2,5 kertaa todennäköisemmin työttömyyden kuin 25–64-vuotiaat. Lisäksi raportti toteaa, että "taloudellisen taantuman seurauksena heikentynyt pääsy koulutus- ja työllistymismahdollisuuksiin asettaa nuorelle sukupolvelle todennäköisesti paljon epävakaammat mahdollisuudet laadukkaiden työpaikkojen ja tulojen löytämiseen sekä ylläpitämiseen". Tämä heijastuu myös nuorten asenteisiin ja pelkoihin, ja he ilmaisevatkin suurinta huolta mielenterveydestä, työllisyydestä sekä ansiotuloistaan.