Viikon 23 puhutuimmat: työelämän top 5 trendit maailmalla

Tällä viikolla työelämän puhutuimpia aiheita ovat olleet mm.: MIT on löytänyt yhteyden automaation ja epätasa-arvon välillä. Yhdysvallat saattaa palautua kriisistä odotettua nopeammin. Google haluaa työntekijänsä takaisin toimistoihin. Kansainvälinen työjärjestö (ILO) varoittaa, että kaikilla ei ole mahdollisuutta hyödyntää etätyömahdollisuuksia. Euroopan komissio ehdottaa 750 miljardin euron elvytyspakettia.
1. Jokainen uusi robotti teollisuudessa korvaa 3,3 työpaikkaa
Massachusetts Institute of Technology (MIT) on julkaissut uuden tutkimuksen otsikolla ”Unpacking Skills Bias: Automation and New Tasks”. Tutkimus on osa kolmen tutkimuksen sarjaa, ja siinä todetaan, että moderni teknologia on vaikuttanut eri alojen työntekijöihin eri tavoin. Monet asiantuntijatason työntekijät kuten suunnittelijat tai insinöörit ovat hyötyneet automaatiosta, tekoälystä sekä roboteista, kun taas useat suorittavamman tason työntekijät ovat kokeneet edellä mainitut ennemmin negatiivisina asioina, koska osa heidän töistään on korvattu roboteilla tai muilla teknologisilla innovaatioilla. Näin ei kuitenkaan ole ollut aina. Ennen 1980-lukua teknologia toi useita uusia työmahdollisuuksia, jotka olivat hyödyksi myös suorittavamman tason työntekijöille. Kuitenkin kuten professori Daron Acemoglu toteaa, 1980-luvulta lähtien, etenkin 1990-luvulla ja 2000-luvulla muutokset eivät ole olleet yhtä positiivisia: suorittavan tason työntekijöitä on harmittanut tehtävästä toiseen siirtyminen sekä se, että uudenlaiset työtehtävät, joita teknologinen kehitys on tuonut, tulevat hitaammin sekä tuntuvat hyödyttävän enemmän asiantuntijatehtävissä työskenteleviä. Tutkimuksesta ilmenee, että:
- Yhdysvalloissa jokainen uusi robotti on korvannut 3,3 työpaikkaa vuosina 1993-2007;
- Teollisuuteen erikoistuneet yritykset, jotka automatisoituvat nopeasti voivat kukoistaa, mikä johtaa kuitenkin siihen, että yleinen työllisyys tippuu;
- Automaatiosta johtuen, suorittavan tason työntekijät eivät ainoastaan jää ilman hyötyjä, mutta heitä työnnetään myös aktiivisesti taaksepäin taloudellisessa mielessä.
2. JPMorganin toimitusjohtajan mukaan Yhdysvaltain työttömyys saattaa pudota kymmenen prosentin lukemiin vuoden loppuun mennessä
Deutche Bankin järjestämässä virtuaalikonferenssissa puhuneen JPMorganin toimitusjohtajan Jamie Dimonin mukaan Yhdysvaltain työttömyysprosentti tulisi säilymään kaksinumeroisena lukuna, mutta voisi pudota kymmeneen prosenttiin vuoden loppuun mennessä. Dimonin mukaan talouden elpymisestä on olemassa merkkejä ja nousu saattaisi alkaa suhteellisen nopeaankin tahtiin. Hän uskoo toisen vuosipuoliskon nopean elpymisen mahdollisuuteen Yhdysvaltain valtion elvytyspaketin sekä amerikkalaisten kuluttajien vahvuuden ansiosta.
3. Google suunnittelee osittaista toimistoille paluuta
Facebook ja Twitter ovat viime aikoina antaneet rohkeita lausuntoja pysyvien etätyömahdollisuuksien toteuttamiseen liittyen, kun taas Google on päättänyt lähestyä asiaa erilaisesta kulmasta. Googlen päätavoitteena on keskittyä palauttamaan työntekijöitä asteittain takaisin toimistoille, kuitenkin tarjoamalla edelleen jonkin asteen joustavuutta. Teknologiajätin toimitusjohtaja Sundar Pichain mukaan yritys alkaa pikkuhiljaa heinäkuussa palata kohti normaalia ja tavoitteena on, että syyskuuhun mennessä kolmasosa Googlen työntekijöistä olisi voinut palata takaisin toimistolle. Google on tullut tunnetuksi ikonisista toimistokomplekseistaan, jotka ovat myös symboloineet teknologiasektorilla työskentelemisen erityispiirteitä muihin perinteisempiin aloihin verrattuna.
4. Etätyöstä tulee yhä yleisempää, mutta Kansainvälinen työjärjestö (ILO) varoittaa, että kaikki eivät voi kuitenkaan hyödyntää etätyömahdollisuuksia
Kansainvälisen työjärjestön (ILO) mukaan COVID-19 pandemiasta johtuen etätyöstä on tulossa vauhdilla uusi normaali. Kansainvälisen työjärjestön Susan Hayter olisi kuitenkin varovainen toimistoelämän loppumista koskeviin väitteisiin liittyen. Korkean tulotason maissa vain 27% työntekijöistä pystyy työskennellä etänä, ja uudenlaisesta joustavuudesta huolimatta toimistoelämä tulee yhä olemaan osana ihmisten työelämää, etenkin sen sosiaalisen roolin ansiosta. Kehittyvissä maissa taas keskitytään etätyön sijaan riittävän tulotason turvaamiseen, koska 1,6 miljardia niin sanotussa epävirallisessa taloudessa työskentelevää ihmistä koki tulojensa romahtavan keskimäärin 60% kriisin ensimmäisen kuukauden aikana. Taloudellisesta taantumasta sekä nousevista työttömyysluvuista johtuen Hayter kehottaa yrityksiä luomaan uudenlaisia työn jakamiseen liittyviä ohjelmia, jotka mahdollistaisivat sekä joustavuuden että työpaikkojen pelastamisen. Tämä saattaa johtaa lyhennettyyn työviikkoon tai työn jakamiseen liittyviin järjestelyihin lomautusten välttämistä varten, mutta myös kasvaneeseen vakauteen sekä turvallisuudentunteeseen.
5. Euroopan komissio ehdottaa 750 miljardin euron elvytyspakettia
Euroopan komissio on ehdottanut 750 miljardin euron pakettia apurahojen ja lainojen myöntämiseen EU:n koronaviruksesta kärsineen talouden elvyttämistä varten. Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on ilmaissut Euroopan parlamentille, että yksikään maa ei ole yksin kykenevä korjaamaan koronaviruksen aiheuttamia haasteita, ja että elvytyspaketti voisi olla hyvä lähtölaukaus Euroopan taloudelle. 750 miljardin euron elvytysrahastosta, EU:n 1.1 biljoonan euron vuosien 2021-2027 budjetista sekä alkuperäisestä 540 miljardin euron elvytyspaketista tulee yhteensä 2.4 biljoonaa euroa.