Viikon 22 puhutuimmat: työelämän top 5 trendit maailmalla
.jpg?la=fi-fi&rev=2a7ffe4782594e428bbdd529204d20c1&hash=D98B78A5164C7E295EAB0EE8AA5EA1ED)
Tällä viikolla maailmalla puhutaan mm. ilmaisesta koronaviruksen seulontasovelluksesta, Uuden-Seelannin pyrkimyksestä nelipäiväiseen työviikkoon sekä vihreän vallankumouksen potentiaalista luoda 15 miljoonaa työpaikkaa. Lue lisää!
1. Microsoft ja UnitedHealth tarjoavat yrityksille ilmaisen sovelluksen työntekijöiden seulomiseksi koronaviruksen varalta
Microsoft ja UnitedHealth Group ovat yhdistäneet voimansa ja kehittäneet ProtectWell-sovelluksen, jonka avulla työntekijöitä pystytään seulomaan koronaviruksen varalta. Sovellus mahdollistaa oireiden seulonnan päivittäin, joka auttaa työntekijöitä tuntemaan olonsa turvalliseksi töihin menon suhteen tai hakeutumaan testattavaksi, jos heillä on taudin oireita. Sovelluksen tarkoitus on töihin palaavien työntekijöiden turvallisuuden suojaamisen lisäksi houkutella asiakkaita palaamaan ravintoloihin ja kauppoihin varmistamalla, että asiakkaita palveleva henkilökunta ja virkailijat ovat terveitä. Microsoft ja UnitedHealth ovat käyttäneet sovellusta omien työntekijöidensä seulomiseen, mutta ovat nyt päättäneet tarjota sovelluksen muille yrityksille ilmaiseksi. CNBC https://www.cnbc.com/2020/05/15/microsoft-and-unitedhealth-offer-companies-free-app-to-screen-employees-for-coronavirus.html raportoi, että ProtectWell-sovellus toimittaa työntekijälle testitulokset ja ilmoittaa työnantajalle, jos työntekijä antaa positiivisen testituloksen.
2. Uuden-Seelannin pääministeri raottaa ovea nelipäiväiselle työviikolle
Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern on äskettäin väläyttänyt mahdollisuutta siirtyä nelipäiväiseen työviikkoon lisätäkseen pandemian kolhimaa kotimaan matkailua. Puhuessaan Facebook Live -videolla pääministeri vihjasi, että COVID-19 -pandemia saattaa olla tilaisuus harkita, miten työskentelytapamme voisivat auttaa paikallista taloutta. ”Kannustan heitä, jotka ovat työnantajia, ajattelemaan, olisiko nelipäiväisen työviikon mahdollista toimia heidän yrityksessään, sillä se varmasti auttaisi matkailua ympäri maata ”, Ardern sanoi. Maailman talousfoorumi https://www.weforum.org/agenda/2020/05/new-zealand-jacinda-ardern-4-day-week-pandemic-productivity/ toteaa, että nelipäiväinen työviikko, joka ei johtaisi ihmisten tulojen alenemiseen, edistäisi matkailua, sillä työntekijöillä olisi enemmän vapaa-aikaa reissata omassa maassaan matkustamisen ollessa rajoitettua muualle maailmaan.
3. Mitä toimitusjohtajat uskovat tapahtuvan pandemian jälkeen?
Fortune 500: n https://fortune.com/2020/05/20/ceo-survey-after-pandemic-ceo-daily/ vuosittaisessa tutkimuksessa toimitusjohtajat ovat kertoneet näkemyksiään siitä, mitä he odottavat muuttuvan koronaviruksen jälkeisenä aikana. 91% heistä oli samaa mieltä siitä, että liikematkat tulevat jäämään vähäisemmiksi ja ne korvataan videoneuvotteluilla. 82% oli sitä mieltä, että nationalismi lisääntyy ja globaaleista toimitusketjuista tulee vähemmän yleisiä. Toimitusjohtajat olivat eri mieltä Kiinan aseman vahvistumisesta; 42% ajatteli maan aseman vahvistuvan, kun taas 38 % oli päinvastaista mieltä. Viime viikolla Adecco Groupin toimitusjohtaja Alain Dehaze hahmotteli viittä keskeistä suuntausta, jotka määrittelevät uutta työmaailmaa. Dehaze arvioi, että valtioiden osallistuminen työmarkkinoihin säilyy vahvana ja että maailma kokee mahdollisen deglobalisaation aallon.
4. USA: n työttömyyshakemusten määrä on noussut 38,6 miljoonaan koronapandemian alettua
Vaikka työttömyysaste on näyttänyt hidastumisen merkkejä USA:ssa, viime viikolla jopa 2,4 miljoonaa amerikkalaista jätti työttömyysetuushakemuksen. Pandemia iski maailman suurimpaan talouteen yhdeksän viikkoa sitten ja nyt ensimmäistä etuushakemustaan jättäneiden kokonaismäärä on noussut jo 38,6 miljoonaan, Financial Times raportoi https://www.ft.com/content/3dd35031-3e4c-4531-a50b-6a67af8f7b74. Luvut osoittivat kuitenkin, että viikoittaisten hakemusten määrä putosi lähes 250 000:lla, mikä merkitsee seitsemättä peräkkäistä viikoittaista laskua. Viime viikolla tehdyn katsauksen https://www.cnbc.com/2020/05/21/us-weekly-jobless-claims.html perusteella määrä laski huomattavasti, 2,98 miljoonasta 2,69 miljoonaan. Asiantuntijat kuitenkin varoittavat, että elleivät liittovaltion ja osavaltioiden hallitukset puutu työttömyyteen voimakkaammin talouden elpyessä, Yhdysvallat saattavat kokea pysyvästi korkeamman työttömyysasteeseen.
5. Pandemian jälkeinen ”vihreä muutos” liikenteessä voisi luoda jopa 15 miljoonaa työpaikkaa
Kuljetussektorin siirtyminen ekologisempaan suuntaan koronaviruspandemian jälkeisessä maailmassa voisi luoda jopa 15 miljoonaa työpaikkaa maailmanlaajuisesti, YK: n tukemasta raportista selviää https://www.ilo.org/wcmsp5/groups/public/---dgreports/---dcomm/---publ/documents/publication/wcms_745151.pdf. Raporttiin on osallistunut myös Kansainvälinen työjärjestö (ILO), joka toteaa, että talouden rakennemuutoksella, mukaan lukien liikenneala, on mahdollisuus luoda kunnon työtä ja suojella työntekijöitä sekä heidän perheitään, kunhan se tehdään kestävien toimintaperiaatteiden mukaisesti. Raportissa tarkastellaan neljää ”vihreän liikenteen” skenaariota ja niiden vaikutuksia työllisyyteen lähes 60 maassa. Nämä skenaariot hahmottelevat julkisen liikenteen nopeutettua laajentamista ja liikenteen yleistä sähköistymistä, ja niitä verrataan tämänhetkiseen ”business-as-usual” -lähestymistapaan. Raportissa tuloksista päätellään, että jos puolet kaikista tästä lähtien valmistetuista ajoneuvoista olisi sähköisiä, maailmanlaajuisesti voitaisiin luoda arviolta 10 miljoonaa uutta työpaikkaa. Lisäksi jopa 5 miljoonaa työpaikkaa olisi mahdollista luoda investoimalla julkiseen liikenteeseen.